Doména sex.guru expirovala, byla smazána a nikdo jí nechce…

Prodej sex.com za 8,2 milionů GBP (zhruba 237M CZK), který proběhl 17. listopadu 2010 se tehdy dostal do Guinessovi knihy rekordů. Doména získala titul “nejdražší internetová doména” (Most expensive internet address domain name). Jenomže její ekvivalent na .guru nechal původní majitel expirovat a smazat. No a světe div se nikdo jiný si jí nezaregistroval.

.guru je jedna z prvních spuštěných nTLD a stále jich je registrováno přes 60K (44. místo na svět, 9. v Česku). Tedy pokud jste si v lednu 2014 jednu registrovali, tak už jste jí dvakrát museli prodloužit. Je pravda, že v době své největší slávy měla téměř 85K registrovaných kousků a od dubna 2016 jejich počet mírně klesá na úkor úspěšnějších nTLD. I tak to ale není důvod, abyste se zbavovali nejlepších kousků ne?

Problém u sex.guru je, že se jedná o prémiovou doménu, pro kterou platí trochu jiná pravidla. Pokud jí chcete vlastnit musíte každý rok platit i “prémiové” poplatky za prodloužení. U této domény je to až 1K USD. V tom je právě zádrhel. Zaplatit za doménu 5K USD jednorázově není zas takový problém, ale udržovací poplatek její hodnotu prostě sráží dolů.

O podobném problému píší i další domaineři. Není problém prodat prémiové nTLD za tisíce dolarů, ale jakmile má doména poplatky za obnovení v řádech stovek USD, tak protistrana často couvne.

Závěr

nTLD se podařilo v podstatě vymyslet způsob jak zlikvidovat “zlé” spekulanty, kteří si domény přeprodávají. Chcete se zbavit spekulantů u .cz domén? Tak zaveďte prémiové ceny za registrace a prodloužení .cz domén. Za top kousky by mohlo být třeba 100K/rok. To by se jich najednou uvolnilo, jen by o ně už asi nebyl takový zájem. Najednou už ti “zlí” spekulanti nejsou tak zlí ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Doména sex.guru expirovala, byla smazána a nikdo jí nechce…”

  1. Proč jsou majitelé či obchodníci s doménami spekulanti?:) Co třeba realitní trh? Tady se teprve dějou věci. Nákup pozemku za účelem vyššího zisku, vyždímat z toho co nejvíce. Starožitnosti, obrazy, autobazar? Výkup vozidla za co nejnižší cenu a následně prodej za účelem vyššího zisku. Ale pořád je to jenom obchod, byznys, kšefty, možnosti.. každy si chce něco urvat. Někomu to jde, někdo se v tom jenom plácá. Máš peníze? Můžeš investovat do pozemku? Vidíš potenciál v ojetým autě, vyznáš se v tom, a víš, že ho můžeš obratem prodat za více? Můžeš koupit 150 let starou komodu, “oprášit ji” a obratem na tom vydělat? Dovezl jsi 50 párů lyží z Rakouska, a obratem je rozprodáš s pěkným ziskem? Vždyť je to všude kolem nás, ale nikdo tomu neříká spekulace :-) Chápu, doménu za 200kč šílenýho názvu chce majitel prodat za milion kč, ok, nechme ho být, není to spekulant, jen špatný obchodník, který se v tom nevyzná.

    1. jj.
      Jinak .guru už mám také jen jednu, a to people.guru. Zatím nejvyšší nabídku jsem dostal za 1.000 USD.

Comments are closed.