Zkušenosti z tvorby PBN: S některými věcmi je dobré začít už na začátku

Ze včerejšího článku možná trochu vyznělo, že je důležité se hlavně do toho co nejdříve pustit. Což je vesměs pravda, ale na některé věci byste přesto zapomínat neměli a hned na začátku si je ujasnit. Pozdější úpravy totiž mohou být značně časově náročné.

Nainstalovat WordPress a hned tam sypat obsah je super a za odpoledne si klidně můžete vytvořit i pět šest článků. Během několik dnů nadšení i obsah na měsíc dopředu. Ovšem opravdu než se do toho pustíte zvažte následující věci, které do budoucna bude těžké měnit:

  • technické – Let’s Encrypt, vhodný hosting
  • organizační – štítky, rubriky, redaktory
  • vzhled – ilustrační obrázky

Technické

Asi největší změna tohoto roku je příchod Let’s Encrypt. Je to HTTPS pro všechny. Jakmile jej hned na začátku nasadíte, tak s tím nebude mít problém ani Google ani Seznam. Prostě není třeba řešit žádný přesun obsahu, změnu odkazů atd. Jestliže jej máte možnost u nového projektu před spuštěním nasadit tak určitě do toho jděte. Dneska má Let’s Encrypt téměř každý webhosting, který to myslí se svými službami vážně (seznam hostingů podporující Let’s Encrypt).

Strašně nerad stěhuju web. Zažil jsem to u 404M několikrát z různých důvodů a už to dělat nechci. Mé PBN jsem proto rozdělil mezi hostingové společnosti, s kterými jsem do té doby měl dobré zkušenosti (ebola, savana, wedos). U nových projektů vás určitě bude lákat vyzkoušet něco nového. Je to určitě fajn, kouknout kde co mají. Ovšem dejte si pozor na různá specifická nastavení. Navíc administrace je všude naprosto odlišná. Klidně hodinu můžete pak strávit, hledáním kde se doména směřuje na konkrétní webhosting. Takže pozor na to. Pokud půjdete do nového webhostingu ujistěte se, že v době kdy se plánujete v tom hrabat bude podpora online. Já osobně preferuji chat, protože je nejrychlejší a hlavně můžu průběžně provádět změny.

Nepodceňujte prostor pro pořádný web. Pokud chcete přidávat fotky v dobré kvalitě tak to budou megabajty. WordPress si každou nařeže podle potřeby své i různých mobilních telefonů. Dneska už je prostor pro web tak levný, že se fakticky přestaly obrázky optimalizovat.

Je dobré také sledovat kdy hosting nasazuje nové technologie. Třeba PHP 7 u některých opravdu trvalo. Dokonce někde ještě ani není a mám s tím problém (savana). Koukněte do historie jak co nasazují a podle toho vybírejte. Až vyjde nový verze PHP uvidíte jak rychle jsou schopni jí zhruba nasadit.

Organizační

Nepodceňujte vhodný výběr štítků k článkům. Rozhodněte se jaké budete používat a těch se držte, ať zbytečně nevznikají duplicity. Štítky doporučuji používat, protože na nich pak lze postavit vyhledávání a někdy nahradí i chybějící rubriky. Nezapomínejte, že jimi lze i články označovat. Třeba tato série článků je označena štítkem PBN1. Ještě si vytvořte štítek pro reklamní články. Podle tohoto štítku můžete například z okolí článků odstranit úplně reklamu.

Rubriky se používají hlavně pro rozdělení struktury webu. Zbytečně to nepřehánějte. Pokud počítáte, že za rok napíšete 100 článků, tak rozdělení do 5 rubrik stačí. Rozhodně jimi nenahrazujte štítky. Já osobně se také držím pravidla, že článek by měl být maximálně v jedné rubrice.

Redaktoři, tedy spíše uživatelské účty je dobré založit hned na začátku. I když jste na to sami měli byste mít jeden administrátorský, který bude mít pravomoc udržovat web a zasahovat do něj. Můžete mu dát i omezení, že se může přihlásit pouze z určité IP anebo rozsahu. Popřípadě dvoufaktorové ověření. Dále potřebujete svůj šéfredaktorský účet z kterého budete psát. No a pak ještě doporučuji zřídit účty Reklamní článek a Host. Reklamní článek je jasný, občas někdo něco za peníze chce publikovat. Host slouží jako podpis pod články, které vám někdo zašle. Někdy se taky stane, že pod článkem objevíte komentář v délce několika set slov, který má slušnou informační hodnotu. Prostě jej vezměte a publikujte. Samozřejmě s podpisem autora, ovšem článek přiřaďte pod autora Host. Jak u účtu Reklamní článek, tak i Host, dejte minimální práva. Ideálně žádné. Článek publikujete přes šéfredaktorský účet a pak u něj nastavíte jiného autora.

Vzhled

Vybrat šablonu je na dlouhé hodiny, občas i dny. Měli byste ale mít jasno jestli budete používat magazínovou s ilustračními obrázky. Pokud ano, tak už je od začátku používejte. Zpětné doplňování je opravdu na dlouho a opravdu není zábavné. Ve většině případů vám pomohou různé zdroje zdarma – pixabay.com, unsplash.com, commons.wikimedia.org (s CC0 anebo Public domain).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Zkušenosti z tvorby PBN: S některými věcmi je dobré začít už na začátku”

Comments are closed.