Zkušenosti z tvorby PBN: Nepřemýšlejte zbytečně nad doménou a šablonou

Tvorba mé první PBN (private blog network) mě stála celkem dost času, ale získal jsem za to spousty zajímavých zkušeností v mnoha oblastech. Dokonce některé přesahovaly i do offline světa. Už dříve jsem se s vámi o tyto zkušenosti různou formou podělil, ale nikdy to nebylo tak nějak uceleně. Napadlo mě udělat takový menší seriál.

Začneme doménami a šablonami. U první PBN jsem potřeboval domény, které měly nějakou historii, ranky a hlavně odkazy z autoritativních zdrojů. Běžný postup je sebrat seznam smazaných domén a hledat ty odpovídající požadavkům. V tomto případě jsem to trochu jinak. Našel jsem si tématický web, kde jsou zároveň i hodnotné odkazy. Vytáhl z něj všechny tyto odkazy a pak zjistil jestli je doména volná. Následně k ní přiřadil potřebné ranky, počet odkazů, historii atd.

Výsledkem byl seznam 12 .cz domén, které vypadaly zajímavě. Z nich jsem pak vybral vhodné kandidáty. V mém případě rozhodl počet odkazů a MoZ ranky. Částečně jsem přihlédl i k tomu jak doména vlastně vypadá. Ale to už šlo velice jednoduše, protože jsem měl seznam kandidátů.

Neztrácet čas hledáním dokonalé domény se mi vyplatilo. Prostě jsem rychle nahodil WordPress vybral jednu ze základních šablon a pustil se do práce.

Tento rok jsem třeba hledal vhodnou doménu pro jiný projekt. Zabil jsem tím snad měsíc. Když už jsem se konečně dostal k psaní, tak počáteční nadšení vyprchalo a na projektu to bylo znát. Moc daleko jsem se nedostal.

Proto vám radím zbytečně moc neztrácejte čas nad doménou a výběrem šablony, zvláště pokud vás pohání nadšení. Vezměte co je přijatelné anebo prostě si vyberte už nějakou smazanou, která má dobré ranky. Šablonu můžete změnit do budoucna až se vám nebude chtít tvořit obsah.

Jak se hledá doména pomocí automatického nástroje

Dejme tomu, že hodláte udělat to co já. Tedy potřebujete doménu, na které už kdysi byl tématicky podobný obsah. Najděte si článek, katalog anebo prostě seznam, kde jsou vypsané odkazy na už zaběhnuté weby. Když to přeženu můžete klidně vycrawlovat několik stránek celého katalogu.

Příklad:

  • Chci nějakou doménu, na které běžel projekt spojený s počítačovými hrami.
  • Určitě takových bude spoustu na toplist.cz, kde se navíc mohu podívat do historie některých počítadel.
  • Najdu si kategorii toplist.cz/pocitacove-hry/
  • Využiji nějakého freeware crawlera, třeba Xenu’s Link Sleuth. (Nastavte u něj aby procházel pouze URL s /pocitacove-hry/)
  • Vyfiltruju si výsledky, které ukazují no such host. Popřípadě ekvivalent neexistující domény.
  • Proženu to pak přes formulář pro hromadného ověření volných domén u některého z registrátorů, který to umí. (czechia, godaddy)
  • Volné domény pak dám do formuláře na hromadné testování MoZ rank anebo MoZ domain authority. (třeba checkmoz.com má i export do excelu)
  • Na to co zůstane pak kouknu detailněji.

Samozřejmě nemusíte zacházet do takto automatizovaných extrémů, často najdete někde jednu stránku s odkazem na zajímavé blogy :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Zkušenosti z tvorby PBN: Nepřemýšlejte zbytečně nad doménou a šablonou”

  1. Pekne spísaný celý postup, niekto sa určite nainšpiruje a pôjde podobne :). A s tým nestrácaním času pri hľadaný vhodnej domeny a šablony to tiež poznám. Skôr ma vždy trápi tá šablona, pretože sú ich tisíce a neviem si vybrať žiadnu vhodnú a pol dňa minimálne zabitého.

Comments are closed.