Už jste si ke svému povolání vybrali sekundární zaměření?

Někdy je snadnější koukat na život jako jedno velké otevřené MMORPG. Ostatní propojení života a počítačové hry je námětem mnoha sci-fi, takže už pouhá úvaha o tom je zajímavá. Mě osobně se tento koncept líbí hlavně z důvodu, že zjednodušuje uvažování out of the box. Ale o tom si povíme někdy jindy. Dneska vám představím koncept sekundární profese či zaměření.

Postupem času se vaše znalosti prohlubují. Je to učením a získáváním zkušenosti. Podobně jako v MMORPG se stáváte lepším opakováním dané věci a jednou za čas můžete podstoupit velkou výzvu, která vás posune dál a na kterou budete dlouho vzpomínat. Například každý týden na raidu porazíte silného bose vs dáte ho poprvé s minimem zdroji či v podivné kombinaci ostatních povolání. Takovýchto zážitků máte spousty. Důležité je vyhecovat se do něčeho nového.

Obdobně to funguje třeba s programováním. To že si přečtete a pochopíte knížku neznamená, že to umíte. Čím více toho napíšete, tím více se vám to dostane pod kůži. Jednou za čas jen tak z hecu “splácáte” dohromady něco neuvěřitelného anebo pomůžete komunitě s open source. Nové postupy, komunita, cokoliv vás posune dál.

V MMORPG občas musíte zaskočit za člena skupiny, který není online. Zvláště pokud je jeho zaměření ve skupině minimální. Například ve World of Warcraft připadá na 10 člennou skupinu 2 tanci (bojovník, který vykrývá rány), 2 – 3 léčitelé a zbytek DPS (ti co dávají rány). Zatímco DPS je dostatek, tak léčitelé anebo tanci mohou být nedostatkovým zbožím. Pokud máte druhou specializaci anebo dokonce postavu, tak se od vás předpokládá že můžete zaskočit. Dokonce vám to do budoucna už pak může i zůstat :)

Obdobně je to i v reálu. Copywriter si někdy musí pořídit vlastní fotky či dokonce udělat grafiku, programátor zaskočí za kolegu z marketingu pro účely přednášky pro klienty, systémový administrátor je donucen napsat odborný článek, protože tomu nikdo jiný nerozumí.

Zatímco v reálu si řeknete že to je pro dobro skupiny a skupina je smířena s tím, že neodvedete tak dobrou práci, tak v reálu do toho člověk nechce jít. Má strach že to nezvládne anebo prostě řekne že to není jeho problém.

Že by lidé uvažovali u MMORPG úplně jinak aneb se tak moc nebojí důsledků? Než si odpovíte je třeba se na to opět podívat z pohledu hráče. Ve hře by se nejdříve podívali na taktiku boje z pohledu daného povolání. Prošel by si nějaké taktiky a podklady. Zkoukl třeba i  video. Zakroutil hlavou a řekl, tohle mi nepřijde tak těžké, do toho jdu.

V reálu se nad tím ani nezamyslí. Automaticky předpokládá, že to je zas tak moc odlišné. Přitom je to vlastně stejné. Stačí si projít podklady a podle toho posoudit jak moc to bude náročný úkol. Hlavně jak už bylo zmíněno výše, nepředpokládá se že odvede stoprocentní práci.

Sekundární zaměření

Když jsem ještě celkem aktivně programoval, tak mě zaujalo, že mi většina zkušenějších říkala: “Po 30 to většina programátorů zabalí a jdou dělat marketing. Pak máš čas a klid na rodinu.” Byli z menších firem, které prodávaly zákazníkům řešení a součástí marketingu byla i zákaznická podpora a prezentace produktů. Takže vědět jak to funguje bylo podstatné.

Myslím si, že udržovat větší systém v chodu, je opravdu pro programátory náročné. Jednak honíte termíny, bleskově se musí něco opravit a co si budeme říkat. Když chce klient tady tu malou úpravu, tak z toho mohou být i zásahy do systému na desítky hodin práce a testování. Pokud markeťák nehasí požár tak má většinou klídek a jestli dobře plánuje, tak ani nemusí honit ty termíny.

Sekundární zaměření je tak dobrý nápad. Stojí vás sice více času a musíte proaktivně něco dělat, ale do budoucna je dobré počítat s tím, že nebudete dělat právě to co teď. Jednak se měníte, ale hlavně se mění i vaše situace. Například programování do hluboké noci nemusí svědčit vašemu rodinnému životu, pokud už v něm je ta rodina :)

V dnešní době přejít z jedné profese na druhou není zas takový problém, zvláště když k sobě mají blízko. Programátor – sysadmin, copywriter – redaktor anebo markeťák. Jen se na to chce dívat z pohledu hráče MMORPG a nebát se toho :)

Specializace

Existuje však i opačná cesta. Místo toho abyste hledali dejme tomu odlišnou cestu, můžete se více specializovat na to co děláte. Tohle je však poměrně náročné umět prodat jako OSVČ. Poptávka může být vzácná a navíc specialisté jsou poměrně dražší.

Jednoduchý příklad dáme třeba z toho psaní. Když jsem začal psát texty do wikipedie, zjistil jsem jak moc se liší encyklopedické od běžných článků na blogu. Připadal jsem si jako naprostý začátečník. Bylo to jak v MMORPG začít hrát PVP (hráč vs hráč). I když to hrajete se stejnou postavou a znáte jak co funguje, prostě to hned nejde. Já to přešel hrubou silou, trénoval jsem a psal dokud to nešlo. V MMORPG bych si místo toho začnu číst návody, studovat proti komu co funguje a sledovat profi hráče na YouTube a Twitch (online stremování). Teď s odstupem času bych si vybral druhou variantu podle MMORPG. Stačí si totiž projít práci jiných, přečíst nějaké návody a dozvědět se něco o čtenáři. Tohle by bylo na odpoledne.

U programování to může být framework anebo klidně i CMS jako WordPress. Je však pravda, že firmy spíše hledají všestranně zaměřené lidi, tedy alespoň papírově ;)

Závěr

Tento článek jsem napsal hlavně z důvodu, že se mi sešlo více otázek typu “Co mám dělat, aby mi to vydělávalo ještě za 10 let”.  Njn končí prázdniny ;)

Ne vážně. Nemusíte u ničeho zůstat napořád. Změna je v životě zcela běžná a stačí nebýt lenivý a investovat dostatek času. Budování sekundárního zaměření někdy přijde náhodou a jindy je na něm třeba nejdříve pracovat, ale rozhodně se vyplatí. Jen si dejte pozor aby tím netrpělo to vaše primární, zvláště pokud vám vydělá ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Už jste si ke svému povolání vybrali sekundární zaměření?”

  1. Hezký článek. Sekundární zaměření a nejenom sekundární ale více je velmi potřeba vždy se to hodí.

  2. Super článek – dříve jsem byl čistý copywriter, díky zkušenostem na vlastních webech jsem k tomu přidal výkonnostní marketing… A dnes mi zůstal jen ten a pravděpodobně mi to na x dlouhých let vydrží :)

    Každý se musí vyvíjet, reagovat na trh – a také hlavně na to, jak se on sám cítí. Z copy jsem byl unavený, nikam mě to neposouvalo. V marketingu je vždy se co učit, co testovat – a zkušenosti z copywritingové dráhy využívám každý den na ještě větší výkony v prodejích.

Comments are closed.