Podle TopList stále klesá návštěvnost ze Seznam.cz

Počítadlo návštěvnosti TopList má v Česku dlouhou tradici. Stále jej používá velké množství webů. I díky tomu za den zpracuje téměř 20 milionů návštěv z 1,3 milionu stránek. To je dostatečný vzorek, aby se dal vysledovat nějaký zajímavý trend. Například, že podíl návštěvnosti ze Seznam.cz postupně klesá.

Podle TopList podíl návštěv ze Seznam.cz klesá na úkor Google
Podle TopList podíl návštěv ze Seznam.cz klesá na úkor Google

Momentálně je podíl Seznam.cz pod 30%. Pokud sečteme Google a Google.cz, tak se dostane na cca 58 %.

K prvnímu “vítězství” Google nad Seznamem došlo v srpnu 2014, kdy se hodně diskutovalo o vlivu přepisu dat. Jednalo se o změnu algoritmu, která postihla 28 % výsledků vyhledávání. Ovšem už na Vánoce 2014 se situace obrátila. Lidi začali nakupovat dárky a hledat je přes Seznam. V roce 2015 už Google předběhl Seznam natrvalo.

Kontroverzní výsledky

Výsledky z TopList považuje hodně lidí za neprůkazné. Argumentují tím, že TopList nepoužívají nové weby anebo že počítadla jsou často na různých službách zdarma. Například blog.cz, kde se blogeři rádi chlubí boxíkem s návštěvností, což Google Analytics neumí.

V roce 2014 jsem použil pro srovnání výsledky ze služby netmonitor, které ukázali že to nebude zas tak horké a Seznam si svou pozici zhruba drží. Tentokrát už je však nemohu najít. Takže těžko soudit.

Dělá něco Seznam špatně?

Jako většina webmasterů a lidí kteří tvoří obsah, bych neměl problém sem vypsat deset věcí co dělá Google lépe. Jenomže vyhledávání Seznam nepoužívají ani webmasteři ani tvůrci obsahu, ale běžní uživatelé, kteří obsah konzumují. Před mnoha lety to měl Seznam lehké. Společně s internetem vám byla nastavena domovská stránka Seznamu. První email měla také většina z nás na Seznamu. Časem jste přešli na Google anebo zůstali. Seznam tak měl stálý přísun nových uživatelů.

Dneska už je to o něčem jiném. První homepage si zabere Bing anebo Google společně s prohlížečem. Email si celkem dost lidí zakládá jen proto, že potřebuje něco vyplnit do formuláře, aby mohli být na Facebook. Teprve časem si uvědomí, že se dá použít i k něčemu jinému. Mobilní uživatelé navíc automaticky mají gmail.

Pokud pominu sklik, tak poslední službu, kterou jsem aktivně využíval u Seznam bylo rozmístění RSS feedů na homepage. Sice to byl relativně chaos, ale zvykl jsem si. Jenomže pak jsem objevil Feedly, kde právě ten chaos odpadl. Řazení do kategorií, označování zajímavých článků a samozřejmě řazení podle času byly výhody, které vyhrály.

Včera jsem se potřeboval podívat na email na Seznamu a zjistil, že do homepage byla přidána velká nudle s články, která se nedá odstranit. Kdyby alespoň ty články byly relevantní. Přeci jen když máte na stránce několik RSS plné technických článků a začne se vám tam objevovat bulvár, tak jen zakroutíte hlavou. Takže místo zlepšení funkcionalit si vybral Seznam cestu … tam kam si vybral :(

Jak to Seznam řeší

Seznam tohle všechno chápe a volí cestu propagace ostatních služeb. Trochu mi to přijde, že už svému vyhledávání ani moc nevěří a postupně jej odsouvá na vedlejší kolej. Místo toho tlačí další projekty jako zboží.cz, kde může ještě situaci na trhu otočit a třeba i získat jednou monopol. Kdo ví.

Celkem jej i chápu. Nemůže si jako Google dovolit zaplatit 1 miliardu USD Apple, aby každý jejich uživatel měl Google jako výchozí vyhledávač.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Podle TopList stále klesá návštěvnost ze Seznam.cz”

  1. Nemyslím ze by zrovna zboží.cz bylo tou službou která seznam spasi
    Když vidím jak to tam funguje , odhaduji ze tady google nákupy zvítězí dříve nez ve fulltextu

  2. Podle mě je to svým způsobem očekávané vyústění – které je oddalované “specifickým” tržním prostředím ČR.

    Člověk co získá miliardy vlastně úplnou náhodou (narodit se o 10 let později byl by dnes rád za malé miliony). Si neuvědomuje/neváží svého “úspěchu” jako ti co ho museli tvrdě vydřít dolar po dolaru ve veliké konkurenci… .

    A tak buď svou firmu prodá/nechá ji pomalu umřít/zkrachovat. Protože závěr článku není správně, Seznam určité má dost financí (např. 10m dolarů), aby Applu zaplatil za výchozí vyhledávač pro ČR.

  3. „Zatímco v roce 2000 přinesl prodej minoritního podílu peníze na zrychlení technologického rozvoje, patnáct let poté ukazuje jeho zpětným odkupem Seznam.cz svoji sílu, stabilitu a nezávislost,“ komentuje odkup akcií Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

  4. Tak jak uzivatele vic a vic pouzivaji mobilni zarizeni klesa navstevnost no reknete kdo ma hp na mobilu nejskej seznem?

Comments are closed.