Seznam spustil nové statistiky hledanosti

Mezi jednu z nejzajímavějších funkcí vyhledávání Seznam, je možnost podívat se na statistiky hledanosti. Dříve se jednalo o jednoduchou tabulku, kde jste s trochou štěstí mohli zjistit, které slovní spojení lidé hledají a v jakém počtu. Bohužel limit minimální hledanosti 100 za týden tuto funkci značně znevýhodňoval pro odbornější témata. To už ale neplatí. Seznam přináší vylepšenou verzi, která vám v mnohém pomůže.

Přehlednější graf

Původní graf nebyl špatný a byl jsem za něj rád. Ukazoval totiž hlavně trendy a s trochou práce v grafickém editoru jste se dokonce mohli dopátrat celkem přesných výsledků.

Rozšířená hledanost slovního spojení dálniční známka.
Rozšířená hledanost slovního spojení dálniční známka.

V porovnání s novou verzí se však nedá ani srovnat. Nejen že je interaktivní, ale má i spousty možnosti filtrování dat. Můžete do výsledků zahrnout PC, Tablet, Mobil a Multimediální zařízení. Mimo Seznam.cz lze zobrazit i výsledky ze služby Zboží.cz. A to není všechno. Oproti předchozí verzi ukazuje výsledky až za 12 měsíců. To už je dost na to, aby se s tím dali dělat celkem zajímavé věci.

Statistika hledanosti fráze Volné domény
Statistika hledanosti fráze Volné domény

Porovnávání dotazů

Další novinkou je porovnávání dvou dotazů. Není to moc, chtělo by to tak pět jako má Google trends, ale do začátku rozhodně dobré. Vizuální znázornění počtu hledání v čase může někdy velmi dobře nasměřovat.

Porovnání seriálů Arrow a The Flash
Porovnání seriálů Arrow a The Flash

A to nejlepší na konec

Ke všem statistikám se můžete dostat přes API služby sklik, které se jmenuje Cipisek :) Jak se píše na blogu Seznamu, klidně na tom můžete postavit své vlastní řešení. Ostatně s klasickým crawlováním je už konec. Po pár klicích totiž na vás vyskočí captcha.

Závěr

Nástroj statistiky hledání sice vypadá, že je určen hlavně pro inzerci na sklik, ale pomůže vám i při psaní článků. Pokud píšete o nějakém tématu zkuste jej zadat do statistik a podívat se na další hledané výrazy. Jestliže uvidíte spousty hledání “Co je keyword”, “Kde sehnat keyword” apod. Tak určitě věnujte odstavec dalším informacím. Při správném použití nadpisů anebo informačních boxů, tím své zkušenější čtenáře neodradíte, ale ti méně zkušení to ocení. Často díky tomu narazíte i na podnět, kterým článek rozšíříte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup