co.ltd prodáno za 115K USD

Společnost Donut, která spravuje největší počet nTLD (momentálně 194) všichni dobře známe. Mezi jejich nejznámější kousky patří .guru, .email, .today anebo .world. Před pár dny se jim podařilo prodat neznámému kupci dvouznakovou doménu co.ltd za 115K USD (v přepočtu asi 2,75M CZK).

LTD je zkratkou (či spíše označení) pro společnost s omezeným kapitálovým ručením. V podstatě se jedná o obdobu našeho s.r.o., ovšem právně se může v různých částech světa lišit. Zkratka LTD (Limited company) se používá v některých zemích, například Austrálie, Velká Británie a v některých státech USA (většinou ale převažuje LLC- limited liability company).

CO je zkratkou pro Company (obchodní společnost). Teoreticky by tak na doméně mohl být seznam všech společností. Na subdoménách třeba i její prezentace.

.ltd

Pro veřejnost byla spuštěna registrace .ltd 22. června 2016. Hned první den bylo registrováno 11.161 domén. V současné době je registrováno něco málo přes 25 tisíc .ltd. ntldstats.com odhaduje že z toho necelých 19 tisíc parkuje. Nejoblíbenější je doména v Číně, kde je registrováno přes 17,5K těchto domén (zhruba 70%). Podle všech indicií to vypadá, že i kupec co.ltd bude z Číny.

Závěr

Že se v nTLD začínají točit slušné peníze už asi nikdo nepochybuje. Bez pořádné investice se ale k těm lepším jen tak nedostanete. Na druhou stranu 46,1 % ze všech nTLD je registrováno v Číně a dalších 18,12% na neznámého vlastníka (whois proxy). Celý trh je tak trochu riziková investice. No připomíná to trochu 90. léta minulého století. Každý mohl do domén investovat, stačilo mít jen odvahu a věřit jim ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup