Jan Kvasnička – pod pokličkou mobilní i desktopové verze eshopu

Už jen necelé dva týdny a ve Vodněnech vypukne už druhý E-Shop Víkend. Čeká nás více jak 20 přednášek, navštívit můžete 12 workshopů a 2 párty. Na celou akci se chystá až 300 účastníků, ale nebojte se, nebudete se tam rozhodně cítit jak v narvaném nákupním centru o Vánocích. E-Shop Víkend je jedna z mála akcí, která se koná pod širým nebem. Dokonce můžete kousek od velkého přednáškového stanu rozbít tábor a užít si stanování s kolegy z oboru. Takže “pracovně” si můžete jít odpočinout ;)

Když už jsme u těch workshopů, tak dnes si přestavíme Optimalizace objednávkového procesu prakticky: pod pokličkou mobilní i desktopové verze eshopu. Povede jej Jan Kvasnička a pomůže přímo ten váš eshop nejen připravit na nejnovější trendy, ale i odstranit všechny překážky pro potenciální zákazníky, které vás mohou stát slušné peníze a ani o tom nevíte.

Zdravím Honzo, mohl bys o sobě a své práci něco říct čtenářům 404M?

Ahoj Drago, čtenáři, jsem UX designer na volné noze se specializací na zvyšování konverzního poměru, testování, návrh a tvorbu webových aplikací. Spolupracuji především s projekty v oblasti e-commerce, se kterými také řeším gamifikace, personalizace, věrnostní systémy, projektové řízení a další témata s tím spojená. Má práce zasahuje do všech těchto oblastí a hodně mě baví právě ta variabilita. Jsem velký zastánce a propagátor myšlenky “Nenuťte uživatele přemýšlet” a snažím se aktivně zapojovat do vzdělávání. Má práce je pro mě i mým koníčkem a myslím, že je to znát :)

Na ESV16 budeš mít workshop s dlouhým názvem: “Optimalizace objednávkového procesu prakticky: pod pokličkou mobilní i desktopové verze eshopu” na co se mohou účastníci těšit?

Pro účastníky jsem si připravil čistě praktický workshop, na kterém si probereme chyby v objednávkových procesech přímo na jejich eshopech. Moc se na to těším, jelikož těch chyb tam mají opravdu hodně. Objednávkový proces je místo, kde by mělo návštěvníkovi v hlavě vzniknout co nejméně otázek a celý proces by měl být co nejjednodušší. Ukážeme si také, na co si dát pozor během zpracování responzivní verze objednávkového procesu a jak by to mělo vypadat na mobilu. Mám pro účastníky připraveny tipy a prvky ze svých testů, takže se mají na co těšit.

Jak je na tom vlastně nakupování přes mobilní telefon v Česku v porovnání se zahraničím?

Počet přístupů přes mobilní telefon stále roste a trend je v tomto jednoznačný. Na druhou stranu ale lidé na mobilech moc nenakupovali a těch důvodů proč je hned několik:

  • Zatím na to nebyli moc zvyklí
  • Nedůvěryhodnost platby přes mobil – bojí se zadat informace o platební kartě
  • Zdlouhavý proces vyplnění údajů, přece jen na desktopu to máme rychleji
  • Nepřizpůsobivé weby/eshopy a složité zadávání údajů
  • Vliv prostředí, doma nebo v práci na to máme většinou klid, ale pokud jsme někde venku na mobilu, tak nás něco může častěji vyrušit a nemusíme se tedy soustředit na zadání údajů nebo samotný výběr

V tomto roce ale u některých klientů sledují velký nárůst prodejů přes mobilní telefon a je to čím dál častější. Hodně tomu přispívají opakované a rychlé nákupy, a také možnosti rychlého vyplnění údajů – typicky funkce “Koupit zrychleně”. Důležitost zpracování mobilní/responzivní/adaptivní verze eshopů bude čím dál větší. V zahraničí jsou na to mnohem více připraveni, tedy záleží dle dané země, ale trendy jsou vidět jednoznačně. Mají možnost větších investicí do testování a vývoje než u nás.

A co české eshopy? Stíhají mobilní trendy?

České eshopy jsou na vysoké úrovni a musím uznat, že vývoj jde neustále kupředu, což je perfektní. Hodně věcí si u svých klientů mohu otestovat a to je přesně to, co mě hodně baví. Mobilní trendy stíhají především větší hráči, ale také dost středních eshopů je již kvalitně připraveno a mají své mobilní eshopy na vysoké úrovni.

Je u českých eshopů nějaká taková specialita, co v zahraničí vidět není ať už pozitivní anebo negativní?

Přiznám se, že mě nic nenapadá. Chyby se často opakují, jako špatná práce s menu, dvě menu v mobilní verzi, špatně zpracovaná filtrace, nepřehledné kroky v objednávkovém procesu, nepřehledné formuláře atd., ale neřekl bych, že zde existuje nějaká specialita.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup