Jak se dívají běžní uživatelé internetu na nTLD

O nTLD diskutují převážně lidé z oboru a IT zdatní uživatelé. Běžných uživatelů snad jakoby se existence nových domén prvního řádu ani netýkala. Naštěstí se úkolu udělat pořádný průzkum už podruhé v řadě zhostil ICANN. Výsledky jsou rozhodně zajímavé.

Průměrný uživatel interentu alias běžný franta uživatel (BFU)

Dospělý člověk anebo mladiství ve věku 15 – 17 let, který tráví na internetu alespoň 5 hodin týdně. ICANN průzkum volil respondenty tak, aby geograficky pokryli alespoň 75 % regionů.

Do výsledků bylo zapojeno celkem 5.452 respondentů z 24 zemí, mluvících 18 jazyky (Češi a Slováci oslovení nebyly, takže bychom si měli udělat průzkum vlastní :)).

Průzkum se zabýval pouze doménami, které jsou v dané lokalitě přístupné, vynechány jsou tak nTLD cílené na určitou populaci, a dále patří mezi ty známější (registrovanější).

Výsledky

Povědomí o doménách

V roce 2015 znalo .com/.net/.org 79% dotázaných, v roce 2016 už 89%. Vzrostlo i povědomí o .info/.biz z 36% na 43%. Tyto domény také začali lidé více navštěvovat 71% → 81%, resp. 22% → 27%.

Povědomí o úspěšných nTLD (.email, .photography, .link, .guru, .realtor, .club, .xyz) vzrostlo z 14% na 16% (regionálně 2%-39%). Ovšem ty nejznámější, přidané v nové vlně (.news, .online, .website, .site, .space, .pics, .top) se rovnou dostaly na 20% (regionálně 1%-34%). Co se týká navštěvování, tak to pokleslo z 15% na 12% (regionálně 2%-37%). U nové vlny je to rovnou 15% (regionálně 2%-34%).

Z dat vyplývá, že nová vlna, řekl bych lepších nTLD zaujala BFU daleko více. Je třeba také podívat se na obrovské regionální rozdíly. Někde prostě nTLD celkem frčí a jinde se o nich prakticky neví. Zároveň nemají šanci vyrovnat se nejznámějším klasickým gTLD.

Čeho se lidé nejvíce bojí u neznámých TLD

  • Necítí se na ní dobře – 16 %
  • Virů – 13%
  • Nejsou bezpečné – 10 %
  • Nevypadá důvěryhodně – 5 %

Pokud tedy budete vsázet na exotickou doménu, počítejte s tím, že celkem dost lidí z ní bude mít strach a nebude pro ně příjemná.

Lokální domény

Z lokálních domén, které cílí na konkrétní město anebo skupinu lidí, si nejlépe vedly v navštívení následující:

  • V Severní Americe – .nyc (9%)
  • Jižní Amerika – .bogota (17%), .rio (5%), .cordoba (2%)
  • Evropa – .istanbul (23%), .london (16%), .madrid (15%), .warszawa (11%), .paris (9%)
  • Afrika – .cairo (17%), .capetown (7%), .abuja (7%)
  • Asie – .seoul(18%), .toyko(16%), .hanoi(10%), .jakarta(10%)

Ostatní zjištění

  • V průzkumu nebyly zaznamenány velké rozdíly mezi odpovědmi BFU mladistvými (15 – 17 let) a dospělými.
  • Tato skupina sice tráví více času na internetu, díky mobilním telefonům, ale méně navštěvuje domény. Využívají totiž aplikace, které domény nepotřebují.
  • .com je stále králem mezi doménami. Povědomí o ní vzrostlo z 89% na 95%. V Africe jí dokonce zná 99% dotázaných. Zároveň je nejnavštěvovanější s 94%.
  • Alespoň jednu z velké trojky znalo 100% dotázaných v Jižní Americe a Africe.
  • .news dopadla v otázce povědomí nejlépe 33% a až 29% dotázaných už nějakou takovou doménu navštívilo.

Závěr

Výsledky průzkumu mají 160 stránek. Věnuje se mnoha zajímavým věcem i z obkasti ecommerce, například nakoupili byste na doméně s takovouto TLD? Takže pokud máte hodně času můžete si jej pročíst. Některým tématům se budeme ještě v dalších článcích věnovat.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jak se dívají běžní uživatelé internetu na nTLD”

  1. Ono hrozně záleží co děláš. Jestliže potřebuješ mít “velký projekt” tak bezesporu se investice do kvalitních koncovek vyplatí, ale jelikož ceny zvláště těch nových obrovsky klesají tak na nejrůznější MFA lze využít je. Koneckonců minimum návštěvnosti máš přímé, většina jde z vyhledávačů a tam je jedno jakou máš koncovku.

    1. Pro český projekt jedině .cz to je jasné :)
      Co se týká cen, tak super slevy jsou jen první rok, pak už tak levné nejsou. Průměr je tuším 15 USD/rok což je nějakých 375 CZK bez DPH. .cz je za 125 CZK, .eu se dá sehnat za 110 CZK.
      MFA mi lépe jdou na smazaných doménách co už mají něco za sebou. Na nTLD bych postavil web jen, aby vydělal na náklady.
      Google s nestandardními koncovkami problém nemá. U Seznamu je to o dost horší. Ta indexace tam neuvěřitelně vázne. Co člověk nenacpe do toho jejich formuláře to neindexuje.

      1. Myslím, že by hodně pomohlo kdyby právě velký projekt a s pořádnou reklamní kampaní byl na nové koncovce, to by povědomí lidí a i důvěru zvýšilo. A s tím Seznamem je to přesně tak, je to hrůza… mám dva weby na top a názvy typicky české a stejně se to seznamu zatím vůbec nelíbí.

Comments are closed.