Michal Mrskoč – Česko určitě není v ecommerce nikde sto let za opicemi

Festivalová akce WEDOS E-shop víkend se bude konat už za tři týdny. Někteří tam přijdou výslovně na zajímavé přednášky, jiní odpočinout si u táboráku pod záminkou, že musí na důležitou konferenci a další navštíví zajímavé workshopy pod vedením zkušených profesionálů v oboru. Dnes vám přináším rozhovor s Michalem Mrskočem, který povede workshop Jak zjistit, co je možné na mém eshopu vylepšit?.

Michale, mohl bys o sobě a své práci něco říct čtenářům 404M?

Snažím se pomáhat provozovatelům webů vydělávat víc. Jak architektonickými a UX návrhy nových webů a redesignů, tak úpravami běžících webů, takzvaným procesem Conversion Rate Optimization. Po řadě let na volné noze jsem přešel do Hájedničky a nyní pracuji jako součást dreamteamu Picards.

Tvůj workshop má název “Jak zjistit, co je možné na mém eshopu vylepšit?”, jak bude probíhat? Na co se mohou účastníci těšit?

Bude to workshop, takže chci účastníky co nejvíce zapojit. Krátké úseky teorie budou střídány vlastním vyzkoušením popisovaných postupů. Cílem bude představit řadu technik pro analýzu webu, hledání uživatelských bariér a míst s potenciálem růstu výkonu.

Co je takovou nejčastější chybou u českých eshopů?

Tohle je opravdu otázka mimo rozsah jednoho rozhovoru. Těch chyb, které se opakují stále dokola je velké množství a těžko vypíchnout jednu dvě hitovky. Navíc, co chybí nebo nefunguje na jednom webu, na druhém jeho zákazníci postrádat nemusí. Zkrátka, to záleží…

Liší se nějak chování či nakupování na eshopu u mužů od žen? Může vůbec založit chlap eshop určený pro ženy aniž by mu s tím pomohla žena?

Určitě může, ale bude to mít asi těžší Nákupní chování mužů a žen se samozřejmě liší. Nicméně si myslím, že základem je mít dobře postavený a fungující eshop, na kterém musí být schopný a ochotný nakoupit každý bez rozdílu. Na tomto nutném základě je pak možné stavět vylepšení a marketing cílený na konkrétnější cílovou skupinu.

Mají Češi nějakou specialitu v chování při nakupování na eshopech oproti jiným národům?

Ano mají, a ne jednu. Ještě stále je to velká orientace na cenu, důraz na možnosti osobního odběru, rychlost dodání, srovnávání více eshopů vedle sebe, nebo třeba “ochota” někde si vybrat a jinde nakoupit. Trochu to ustupuje, ale ne nijak rychle.

Co bych ale zvlášť rád řekl, je celková náročnost a raketově rostoucí uživatelská zkušenost českého eshopového zákazníka. Eshopový trh na tohle vše docela pružně reaguje a troufám si říci, že Česko určitě není v ecommerce nikde sto let za opicemi, jak se snaží občas někdo prezentovat. Naopak, mám řadu přátel s eshopy ve Finsku, Estonsku, Německu nebo Španělsku a jediné, co jim můžeme závidět, je legislativa umožňující výrazně jednodušší online prodej do zahraničí. Jinak jsme v oblasti online marketingu výrazně dál.

Trochu odbočíme od tvého workshopu. Na co se ty nejvíce těšíš na E-shop víkendu?

Těším se na účinkování Honzy Kvasničky a pak společné pivko. V podstatě je to moje konkurence, ale hrozně rádi si navzájem sdělujeme svoje zkušenosti

O Michalův workshop je velký zájem. Zůstávají poslední dvě volná místa. Takže pokud chcete vylepšit svůj eshop, tak rozhodně dlouho nečekejte ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Michal Mrskoč – Česko určitě není v ecommerce nikde sto let za opicemi”

  1. Díky ohromné konkurenci u nás jsou nároky na eshopisty veliké. Což je ostatně pro zákazníky dobře. Co se týče úrovně služeb tak jsou oblasti které mají ještě mezery. Customer support je proti anglosaským státum u nás mizerný. V zahraničí mají též výhodu v platbě dopředu což umožňuje snadnější růst menších eshopů.

Comments are closed.