Stránka z Wikipedie na Facebooku

Dneska má vyjít hra Pokémon Go, na který se už nějaký ten pátek těším. Postupně jí spouští od Austrálie dále podle časových pásem. Podle mých předběžných výpočtů už by hra měla fungovat i v Evropě, ale Google Play hlásí pořád, že pro ČR není dostupná. Napadlo mě kouknout na Facebook zdali tam nebude více informací, třeba nějaký rozpis ať každou chvilku nekontroluji mojí Jé5tku. Jenomže jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že přímé zadání Pokémon Go do vyhledávání na Facebook mě přivede k prosté wiki stránce.

facebook-wiki-pokemon-go

Pod stránkou je jen krátká informace:

Tato stránka je automaticky generována na základě toho, co uživatele Facebooku zajímá, a není spojena či podporována nikým s tímto tématem spojeným

Celkem mě to překvapilo. Že by Nintendo pro jednu z nejočekávanějších her roku, na kterou jsou všude lákavé trailery, neudělalo Facebook stránku?

Přitom ve vyhledávání se tato stránka opravdu tváří jako klasická, dokonce když kliknete na výsledek hned pod ní tak jste na klasické komerční stránce.

facebook-wiki-pokemon-go-vyhledavani

Obdoba Google Knowledge Graph

Asi se všichni shodneme, že největší slabinou Facebook je, že nemá a netvoří žádný vlastní obsah. Toto nezachrání ani velkolepá tvrzení, že lidé už “internet” nepotřebují protože vše najdou na FB. Sice někteří vydavatelé jdou FB na ruku a jsou ochotni mu dávat svůj obsah za “lepší dohledatelnost”, ale prostě ten skutečný internetový obsah tam není. Ten je totiž na wikipedii, různých seznamech, databázích a samozřejmě více či méně odborných webech.

Google to už pochopil a zkouší Google Knowledge Graph. Možná že se Facebook rozhodl jít stejnou cestou.

Závěr

Ať je to jakkoliv, tak mě celkem děsí, že na Facebook stránce je odkaz Upravit ve Wikipedii. Editoři mají už teď dost práce s udržováním stále rostoucího obsahu. Pokud by se takto začaly objevovat stránky pro všechno možné i nemožné na Facebooku, mohlo by to jejich práci dosti ztížit. Většina textu, který tvoří uživatele na FB má totiž k encyklopedickému hodně daleko.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Stránka z Wikipedie na Facebooku”

  1. Drago, hra jde hrát i u nás, stačí stáhnout apk a můžeš jít lovit pokémony :)

Comments are closed.