Google nebere v potaz klíčové slovo v doméně prvního řádu

Dneska jen jedna rychlá informace. John Mueller potvrdil v Google Hangout, že Google nebere v potaz klíčové slovo v doméně prvního řádu. Tedy pokud máte například doménu něco.club, tak club nemá žádný vliv na SEO. Pro mě osobně je to celkem překvapení, protože klíčovému slovu v subdoméně anebo doméně druhého řádu, jsem přikládat celkem velký vliv.

Barry Schwartz se zeptal Johna zdali Google přikládá alespoň malou (doslova řekl “tiny little”) váhu klíčovému slovu v doméně prvního řádu. Odpovědí mu bylo: “TLD v tomto případě nebereme v potaz.” Zaznělo dokonce “kompletně”. Celou otázku včetně odpovědi si můžete poslechnout ve videu pod tímto odstavcem.

Co na to Seznam

Přiznám se, že nevím jak bere Seznam klíčové slovo v doméně prvního řádu. Ani si nepamatuji, že bych o tom někde četl. Ovšem všiml jsem si, že při zadání klíčových slov, je ve výsledku vždy zvýrazní kdekoliv v URL. Nezáleží jestli je to stránka anebo TLD. Zaujalo mě to už v éře masivní tvorby MFA na levných .eu doménách.

tabor-eu-seznam-cz

Na co nezapomínat

Že se snižuje váha klíčového slova v doméně občas od Google slýcháme, ale v tomto jsem byl vždy skeptický. I pokud by to byla pravda, tak nepřímo mají klíčová slova v URL vždy váhu. Například většina diskuzních fór anebo redakčních systémů automaticky upravuje vložené URL na aktivní odkazy. Takže díky tomu, že se v URL nachází klíčová slova se také objeví v samotném odkazu. Jako příklad koukněte na odkaz na zdroj pod článkem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Google nebere v potaz klíčové slovo v doméně prvního řádu”

  1. Z osobní zkušenosti se mi zdá, že vliv klíčových slov v TLD je výrazný. Pracovní webové stránky mám na .cz, ale pár napsaných na nových TLD (zkušebních, nedokonalých, špatně responzivních stránek )umístil Google i Seznam hodně vysoko :-)… Michal

  2. To, že pro Google nemá kw v názvu žádnou váhu se mluvilo několikrát již minulosti. A je to tak samozřejmě správně, podporují se tak pochybné seo praktiky :) co se týče seznamu, tak tam mám odzkoušeno, že na kw v doméně hodně dá. Ten na to slyší.

  3. taky mám odzkoušeno že KW v nazvu domeny má dobry vliv, google i seznam musi pochopitelně “klamat tělem” nemají žádný důvod sdělovat navenek pravdu o vyhledávání. A klamou oba sakra dobře….:)

  4. Nejen prvího řádu, ale i druhého. A je to informace známá aspoň deset let. Proč by měl vyhledávač zvýhodnit někoho, jen proto, že měl štěstí nebo peníze?

    1. Protože když máš doménu s klíčovým slovem, tak ten obsah na ní bude mít něco s tím klíčovým slovem společného.
      Samozřejmě že se to testuje a vyhledávače hledají příznaky kvality. Doména tuším na Seznamu vychází hodně dobře. Tuším to zaznělo i na Twitter.

      1. No a? Podstatný je obsah. Každý přece nemůže nebo nechce mít v doméně klíčové slovo. Copak Komerční banku nějak diskriminuje to, že má doménu kb.cz, ikdyž by klidně mohla mít komercni-banka.cz?
        Že nějaký malý vliv doména má u Seznamu je bohužel asi pořád pravda, ale ten článek byl o Google, ne?

        1. Pokud je v doméně klíčové slovo, tak to většinou znamená, že obsah se bude točit kolem daného tématu. Nejedná se o diskriminaci ale posílení. V článku je zmíněn jako Google tak i Seznam.

  5. Starší článek, ale přece napíšu… Google taky zvýrazní koncovku pokud se shoduje s vyhledávaným dotaze. A mysli si o chceš, ale podle mě to má určitý význam na CTR v SERPu. Význam nemusí být velký, ale u konkurenčních slov, kde jsou stovky vyhledávání denně může přinést svůj efekt. Přeci jen i mě oči více táhnou k takto zvýrazněnému výsledku.

Comments are closed.