Experimenty s ilustračními obrázky

Dlouhou dobu jsem se ilustračním obrázkům vyhýbal. Přišli mi zbytečné, protože zabírali místo textovému obsahu. Ve většině případů navíc nemají s článkem vůbec nic společného. Prostě zadáte do fotobanky klíčové slovo a jeden si vyberete. Tento předsudek jsem musel odložit, když jsem chtěl začít v rámci PBN testovat dopad na SEO, interakce na sociálních sítích a samozřejmě jaký mají na chování návštěvníka přímo na webu.

Většina experimentů nakonec na PBN dopadla ve prospěch ilustračních obrázků. Začal jsem je proto používat na cn130, měli zajistit větší počet interakcí na sociálních sítích. Na cn130 ale probíhá ještě jeden šílený experiment a to jestli dokáží vyhledávače, v rámci rozpoznávání obsahu, nápisy na ilustračních obrázcích číst. Což se mi skoro podařilo potvrdit, ale já vůl jsem tak ten obrázek pojmenoval, takže výsledek neprůkazný 😐

Ne až tak povedený test rozpoznávání obsahu :/
Ne až tak povedený test rozpoznávání textu na obrázku. Jsou ale naplánované další.

Samozřejmě když chcete pořádné ilustrační obrázky tak si je musíte buď najít anebo vytvořit. Obojí často trvá delší dobu než napsání samotného textu. Takže za posledního půl roku neuběhl týden aniž bych několik hodin nestrávil nad Gimp. Btw. teprve u něj jsem pochopil jak moc ulehčí práci dva monitory :)

Co funguje

V první řadě je rozdíl pokud sdílíte na Twitter typ příspěvku souhrn a souhrn s velkým obrázkem. Teď v květnu uvádí Twitter, že světový průměr je 0,6 % kliků na odkaz u klasického souhrnu a 0,75 % u souhrnu s velkým obrázkem. Dá se dosáhnout i větších čísel, ale ten obrázek musí být vhodný, nesmí být ořezaný atd. Prostě je třeba myslet na Twitter. U mě je to u nevhodně použitého obrázku 0,52 % u souhrnu a 0,57 % u souhrnu s velkým obrázkem. Naopak u cíleného a správně upraveného se pohybuji těsně pod jedním procentem.

U Facebooku nemám dostatečný vzorek. Ale dosah mají o desítky procent lepší příspěvky s různým ilustračním obrázkem, než ty, kde se opakuje nějaký předdefinovaný.

Co se týká samotných webů, tak tam kde jsou použité ilustrační obrázky se také lépe pracuje s doporučeným obsahem. Obrázky táhnou pozornost. Podvědomě vnímáme loga, symboly značek a určitý styl grafiky. Například když je na ilustračním obrázku graf, víme že v něm budou nějaké statistické informace. S tímto pořád experimentuji. Ale ty značky zatím vychází dobře. Můžete zkusit napsat nějaký návod a do pravého sloupce odkazy na články s recenzemi firem, ke v obrázku je logo, které jsou k návodu tématické. Taková asociace produktu či služby k firmě. Zatím s tím experimentuju ale pro monetizaci webu bez klasických reklam to bude důležité. To víte je třeba připravit se na internet, kde každý má AdBlock :)

Dva tipy, kde brát unikátní obrázky

Pokud nechcete trávit hodiny nad tvorbou a úpravou vlastních obrázků, tak doporučuji zkusit tyto dvě služby.

wordclouds.com – V této službě jsem vytvořil následující obrázek. Ačkoliv je ilustrační, vychází z počtu registrací jednotlivých nTLD. Jedná se o klasický štítkový mrak, ale uspořádaný do tvaru ikonky uživatele. Chtěl jsem původně něco podobného udělat čistě sám v Gimp, ale inteligentní generátor je prostě lepší :)

nTLD-oblak

deepart.io – Tahle služba je něco daleko víc než jen běžný generátor. Za využití pokročilého algoritmu a dostatečného výpočetního výkonu, dokáže proměnit fotku v doslova mistrovské dílo. Ovšem na vygenerování obrázku si počkáte přes 10 hodin. Schválně si projděte poslední vygenerované obrázky ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Experimenty s ilustračními obrázky”

  1. Obrázky mají obrovský vliv, na sociální interakce přímo dramatický. Ona i čtenost článků s obrázkama je vyšší, prostě ten obsah je pak na jiné úrovni. Ne vždy je text zrovna “obrázkofilní”, ale obrázek je prostě lepší.

    Já třeba dělám články zhruba takto http://www.mineralexpert.org/gold-native-element-mineral.php – ano, je s tím strašné práce. Někdy je větší fuška poshánět a upravit fotky než napsat text. Ale zrovna zmíněný příklad je top liga právě kvůli kombinaci kvalitního textu + velkého výběru fotek.

    Fotky zadarmo sehnat jde už na mnoha místech, ale kvalita je často otřesná. Navíc je tu vždy riziko možné krádeže a vydávání za free atd. S obrázky je hodně práce a/nebo nákladů. Ale vyplatí se to.

  2. Ten generátor na skládanie obrázkov je super vecička .. vdaka za hint ?) .. lebo vždy som to robil manuálne v gimpe a aj ked už človek má nejakú prax ajtak to vždy trvá nejaký čas.

Comments are closed.