Paradox průměrného uživatele (ne)blokujícího reklamu

Momentální situace je taková, že když používáte software na blokování reklam, jste považování za něco méněcenného. Druhořadý návštěvník, od kterého se očekává alespoň nasdílení obsahu. Pomalu ale jistě se začínají velcí vydavatelé obsahu proti blokátorům bránit. Dokonce je ve vzduchu pomalu i cítit negativní PR k AdBlock obecně. Možná už nás čeká opakující se minulost s klipem, kde bude velký nápis kabelku byste neukradli a blokováni reklamy je zločin. Kdo ví. Třeba na to ve skutečnosti jdou všichni blbě a jen se zbytečně bráníme vedlejšímu projevu evoluci internetu.

Myšlenka

Před krátkou dobou jsem si četl článek, že AdBlock a Flattr se spojili. Flattr byl startup, který měl změnit internet (opět). Byl postaven na myšlence, že lidé chtějí za obsah platit, ale musí je zaujmout. Nabijete si nějakou menší částku na Flattr, třeba 2 EURa a když vás nějaký článek, video, fotka zaujmou, tak místo like kliknete na tlačítko flattr. Na konci měsíce se vaše 2 EURa rovnoměrně rozdělí mezi provozovatele stránek, u kterých jste klikli na tlačítko flattr. Více si můžete přečíst v článku z roku 2012 Flattr aneb neplatíme, ale přispíváme na kvalitní tvorbu.

No moc to nefungovalo, takže ani myšlence že by AdBlock přes Flattr vyplácel peníze majitelům stránek, kde se blokuje reklama moc nevěřím. Ale dnes v důsledku absence spánku a dlouhé cesty autobusem se mi ten koncept nějak vrátil a přemýšlel jsem že by se mohlo vlastně všechno otočit.

Náhled do budoucnosti

Představte si nedalekou budoucnost, kde místo toho abychom detekovali kdo používá blokátor reklam, zjišťujeme kdo jej nemá. Je zcela běžné, že těmto lidem se na webových stránkách dává nějaký bonus. Například vidí obrázky ve vyšším rozlišení, textová captcha je nahrazena klikací obrázkovou, pod videem je textový přepis, jejich komentáře jsou automaticky zvýrazněné a je nepsaným pravidlem, že jim autor článku vždy odpoví.

Prohlížeče přichází s přednastaveným blokováním reklam. Člověk co blokuje reklamu je považován za standard na každé stránce, kterou navštíví. Kdo má zájem může si blokování reklam vypnout globálně anebo na konkrétním webu. Za to většinou získá nějakou výše zmíněnou menší výhodu.

Blogeři mají k počtu odběratelů RSS a emailů další metriku – počet čtenářů neblokujících reklamu. Z té se pak odvozuje i procentuální zastoupení pravidelných čtenářů, kteří reklamu neblokují. Jistě každý jí trochu přiohne ve svůj prospěch, protože vyjadřuje určitý stupeň oblíbenosti blogera v blogsféře.

Komerční sféra na tento trend samozřejmě také zareagovala. Pojmy jako inzerce a reklama už jsou spíše sprostým slovem. Trendem je sponzorství. Značky totiž tvůrcům obsahu už neplatí za reklamu ale sponzorují jejich tvorbu. Dávají hrdě najevo, že jejich činnost podporují. Často se také aktivně účastní tvorby odborného obsahu a přispívají do diskuzí. Poskytují statistické informace, podklady a odborné konzultace jako podklady pro články. V diskuzích zase pomáhají s problémy a trpělivě vysvětlují.

Závěr

Vypadá to jako ze sci-fi příběhu, kde se bloger dostane do alternativního světa. Jenomže celá ta sci-fi povídka je postavená na té myšlence, že blokování jakéhokoliv obsahu by mělo být základním právem a nastavením každého návštěvníka Internetu. Jako úplný nováček má vše zablokované. Teprve až se zorientuje a stává se z něj pokročilý uživatel, tak si například zapne možnost navštívit stránky bez HTTPS, prohlížení videa v Adobe Flash, používaní koláčků, stahování souborů, začne povolovat trackery atd. Jako pokročilí uživatel už má zapnutou i reklamu na svých oblíbených stránkách na počítači, kde je doma. Na chytrém telefonu anebo snad chytrých brýlích má zablokováno vše a je v obdobě anonymního módu. Tedy až na pár stránek, na které nedá dopustit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Paradox průměrného uživatele (ne)blokujícího reklamu”

  1. Sorry, ale základním právem uživatele internetu je chodit na stránky na které chce. Vstoupením na stránky souhlasí s podmínkami, že si je zobrazí celé, pokud se mu to nelíbí ať si chodí na stránky, které reklamu neobsahují, to je jeho svoboda.

    Stejně tak človek může chodit pro jídlo do odpadáku za obchodama kam se vyhazuje prošlé jídlo.

    Lidi si to neuvedomují ale principielně je zobrazení reklamy formou platby, platby svým časem. Kdo platit nechce ať neplatí ale taky nečeká, že něco dostane.

  2. Ja si skôr myslím že Dragom má s týmto ,,internetovým blogovacím sci-fi, reklamou a adblockom pravdu,, ono je hodne pravdepodobné že sa to takto nejako fakt vyvinie len obávam sa v tej situácií jedného faktu že nový blogeri a úplné nový tvorcovia obsahu asi skoro väčšina budú odpísaný, pretože kto by len tak chcel sponzorovať nejaký komplet nový web bez množstva hodnotného obsahu a určite bude aj nejaká časť ľudií ktorý už hned od začiatku ako začnú blogovať budú toho veľa vedieť a budú publikovať hodnotný obsah, ale veľa je tkaých že začínajú s balastom a postupne sa zlepšujú zlepšujú a až sa nakoniec môžu stať špičkou v obore a práve takýto ľudia by to mali pomerne značne sťažené ak by si chceli niečo zarobiť.

  3. Sorry, ale základním právem uživatele internetu je (ne)zobrazovat cokoliv ze stránky, kterou si stáhnu. Tj. pokud nechci být otravován reklamou, tak jí AdBlockem vypnu. Pokud se bude stránka AdBlocku bránit a znemožní mi obsah konzumovat, tak s klidným svědomím odejdu jinam.

    Není odměnou pro čtenáře, že mu provozovatel webu umožní si přečíst její obsah. Je odměnou pro provozovatele webu, že se čtenář rozhodne stránku si přečíst.

    Osobně doporučuji všem, kteří si váží přízně návštěvníků svých webů, aby nedělali řešení, která AdBlock obcházejí a nebo vnucovali reklamu za každou cenu a brali v potaz jejich přání – nebýt zahlcováni reklamou ještě více. Pokud potřebujete získat pro provoz svého webu peníze, nalezněte jinou cestu – třeba Donate, třeba zpoplatněné VIP služby nebo informace – naleznete jistě spousty dalších cest.

    1. A co takhle se chovat morálně a rovnou na ty stránky co mají reklamu nechodit?

      Do kina byste se taky nevloudil bez placení, do divadla taktéž, na koncert taky zadarmiko?

      1. Špatně mě chápete, já nemám problém za kvalitní obsah platit. Když vymyslíte dobrý model, obsah pro mě bude zajímavý, zaplatím. Ale s reklamou to na mě nezkoušejte – na ní jsem již v jakékoliv podobě alergický.

      2. AdBlock neblokujeme, protože je to jen a pouze na uživateli. K tomu kinu… zásadně chodím 15 minut po startu… právě kvůli reklamám a tam je to úlet 200 za lístek a 15 minut reklamy – nechápu.

      3. Chovat se morálně… A agresivní reklama, která vám třeba přehluší poslech rádia a nedá se jednoduše vypnout morální je? Já Adblock používám právě kvůli těmto agresorům ale bohužel s nimi vzal i ty slušné…

        A nechodit na takové stránky? Skvělá rada! Kde se předem dozvím, že odkaz na kterej kliknu mě ne/přivede na web s agresivní reklamou? ;)

    2. bohatě by stačilo otečit defaultní nastavení AdBlocku
      – místo toho aby bylo všechno zablokované a něco se dá dat na whitelist, tak si postupně budovat blacklist. Problémem je totiž to, že 90% uživatelů AdBlocku ani nenapade že by si něco na whitelist přidalo a nejspíš o jeho existenci ani neví. Takhle by blokovali jenom konkrétní stránky kde jim ta reklama vadí. A slušní publisheři by mohli inzerovat dál protože tím že inzerují neagresivně tak jsou ušetřeni blokace.
      Vlk se nažere a koza zůstane celá
      Slušný publisher si vydělá a čtenáři si zablokují jenom blikací MFA blbečky

  4. Ta obracena myslenka, zjistovat kdo neblokuje a pridavat mu moznosti navic je genialni. Fakt super Drago, mel by jsi casteji nespat :)

  5. Však textový odkazy se nedaj blokovat. Končí jen éra bannerů a video reklam. Ale product placement a texty to záchráněj.

  6. blokování jakéhokoliv obsahu by mělo být základním právem uživatele tak i toho, kdo obsah poskytuje. souhlasím. :)

  7. Roman: Je odměnou pro provozovatele webu, že se čtenář rozhodne stránku si přečíst.

    :-D Tak téhle pocty se klidně rád zbavím… nechceš vidět komplet vč reklamy, tak si jdi jinam. S klidným svědomím.

    1. OK, je to tvé právo – mé odejít a obsah nečíst :-) no problemo

  8. Zrovna nedavno jsem videl nejakej dil South Parku a byl o tom jak nikdo uz nedokazal rozpoznat co je reklama protoze jak ji vsichni blokovali presunula se do OBSAHU a nikdo krom jednoho to uz nepoznal…. :D Takze asi tak kdyz se bude blokovat vic a vic neprijdou zadne mega akce proti blokovani, jen se ta reklama presune do obsahu nepujde rozpoznat a ti co ji dnes blokuji budou horce litovat co to vytvorili….

Comments are closed.