Nové AdSense reklamy pro mobil

Dneska mě na AdSense překvapilo upozornění, že mám vyzkoušet nový druh reklam určených pro mobilní zařízení. Nazývají se Reklamy na úrovni stránky (anglicky Page-level ads).

V podstatě to není jeden druh, ale hned dva – Ukotvené a překryvné reklamy a Vinětové reklamy. Tyto reklamy se zobrazí pouze na mobilním zařízení. Abyste je mohli používat musíte si je aktivovat v administraci a umístit speciální kód na stránky. Pokud už jste dosáhli limitu v počtu reklamních ploch na stránce (3 plochy + 3 odkazové), tak to nevadí. Do celkového počtu se tyto nové nezapočítávají. Dále Google uvádí, že je uvidíte pouze na stránkách, kde je dostatečně zajímavý obsah. Reklamní kód se musí umístit do hlavičky stránky (head) anebo hned za body. Implementace tak může být náročnější u redakčních systémů.

Ukotvené a překryvné reklamy

Ukotvené a překryvné reklamy jsem si všiml už dříve na Lupa.cz na mobilu. Jedná se o malou lištičku s klasickou reklamní plochou AdSense, která je přichycená na spodní straně displeje a scrolluje společně se stránkou. Dá se snadno zavřít kliknutím na vyvýšenou horní část. Zatím jsem tam neviděl bannery jen textové reklamy.

Testovací verze nové reklamy na cn130.com
Testovací verze nové reklamy na cn130.com

 

Jako alternativa k tradičním reklamám se mi celkem líbí. Zabírá minimum prostoru a je vidět. Vhodně naformátované a cílené reklamy by mohly mít slušnou účinnost.

Vinětové reklamy

Tento druh reklam se objeví, když někdo bude přecházet z jedné stránky na vašem webu na druhou. Překryjí celý displej reklamou s možnost jí okamžitě přeskočit. Na pozadí se přitom po celou dobu nahrává druhá stránka, takže po zavření reklamy uživatel hned uvidí obsah.

Hodně to však připomíná přesně ten typ reklam kvůli, kterým si většina lidí instaluje AdBlock. Prostě překryjí obsah a musíte hledat pidi křížek. Verze od AdSense sice má myšlenku (reklama zabaví, dokud se nenahraje obsah) a dá se snadno přeskočit, ale připomíná to největší reklamní zlo. Myslím si, že by spoustu lidí mohla pěkně naštvat.

Oficiální video Google

Video je sice neveřejné, ale snad půjde přímo vložit. Pokud by zmizelo tak jej najdete zde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Nové AdSense reklamy pro mobil”

  1. Nápad to je veľmi dobrý a páči sa mi aj to ako sa adsense vyvíja napr. nedávno tie relevant posts a zo začiatku ani dobre nefungovali ale dnes už fičia geniálne a podobne to je aj s týmito Page-level ads .. zatiaľ moc dobre nefungujú a aj kvôli tomu sú priamo v adsense hned kontaktné formuláre že sa dá napísať na support, že niečo nie je v poriadku :) a ešte sa mi páči že google sľubuje aspoň ďalších 5 rozličných druhov page level ads v blízkej budúcnosti.

    1. Já to nasadil na cn130. Původně jen abych udělal pár screenshoty. Ukazovalo mi to nějaké chyby, ale po cca 12 hodinách se to rozjelo (otestováno na mobilu). Nezobrazuje se to rozhodně všude. Tak uvidíme.

  2. Dnes som ich vyskusal nasadit, tak uvidime. :)
    Vsimol som si ale, ze sa reklamy nepridavali do vlastnych kanalov. Takze jeden kod je pre cely ucet AdSense? Ako sa to potom zobrazuje v statistikach?

    1. To nevím, zkoušel jsem Přehled výkonu – Typ přehledu > Chování reklamy, tam se dá vybrat, ale u filtru mi nejdou URL

      1. No vela tam v tych statistikach nevidim. Ked tieto reklamy nasadim na viacero webov, neviem si (aspon zatial) pozriet, ktory vlastne kolko na tychto reklamach zarobil.

        Tiez som nenasiel nastavenie, ze na jednom webe su len tie reklamy prilepene a na dalsom aj tie co vyskocia po kliknuti. Kedze je len jeden kod pre cely ucet…

Comments are closed.