Jak zachraňovat doménu

Dneska jsem koukal na diskuzi na webtrhu, kde si zakladatel vlákna stěžuje, že mu registrátor nechce prodloužit doménu kvůli formalitám. Možná vám to přijde jako úsměvné anebo jste znechuceni. To nechám na vás. V každém případě vlastní blbostí se do podobné situace můžete dostat celkem lehce. Vzpomněl jsem si na pár podobných zážitků, jak jsem také zachraňoval doménu, o které bych se s vámi rád podělil.

Doména .com bez emailu

Jednalo se o moji vůbec první .com doménu. Ještě jsem neměl žádný pořádný email, tak jsem využil ten od poskytovatele internetu. Postupem času jsem začal používat jiný, jenomže mezitím poskytovatel změnil majitele a o email na který byla doména registrována jsem přišel. Nějak jsem to několik let neřešil a doménu dál platil. Zajímavé bylo, že dokonce ten email po pár letech zmizel z whois. Fakt tam nebyl. Ani jsem nevěděl že to jde.

Před pár lety už jsem si řekl, že s tím něco musím udělat. Doména byla registrována přes jednoho subregistrátora Forpsi. S tím jsem potřeboval domluvit převod na Forpsi. Věc jako doplnit email jsem moc s ním řešit nechtěl. Zajímavé bylo, že naprosto všechna komunikace probíhala po telefonu. Mluvil jsem s ním, pak se slečnou z Forpsi. Samozřejmě s naprostou pokorou a úsměvem na rtech. Když řešíte podobné věcí snažte se vždy být vstřícní. Chtěl jsem se vyhnout notářsky ověřenému dopisu, s kterým jsem tak nějak počítal.

Překvapivě vše proběhlo bez problémů. Za pár desítek minut jsem měl doménu na vlastním účtu, s novým emailem.

Expirovaná .cz doména

O pomoc mě požádal jeden člověk. Měl doménu u pochybného registrátora, která byla před smazáním + zablokovaný zákaznický účet (k emailu k účtu neměl přístup). Email kontaktu byl psán na registrátora (ať žije whois proxy). Z komunikace to vypadalo, že si spíše dělají naschvál než, aby to řešili. Samozřejmě mě žádal o radu, jak registrátora zažalovat, jestli mám kontakt na lidi z CZ NIC apod. Napsal jsem mu ať vychladne a navrhne registrátorovi že začnou od začátku. Nejdříve ať poprosí o výzvu k úhradě. Doménu je třeba prodloužit. To mu nechtěl, protože si jej nedokáže ověřit (email k administraci nemá). Poradil jsem mu ať využijí telefon. K zákaznickému účtu musí být telefonní číslo, tak ať mu na něj pošle variabilní symbol. To zabralo i díky vychladnutí emocí na obou stranách. Doména byla po pár dnech prodloužena, následovalo děkuji a u registrátora, že autorizace po telefonu vlastně stačí.

Dopis s notářsky ověřeným podpisem

Nedávno se mě ptal jeden čtenář, jestli v případě, že přijde o email a chce převést .cz doménu opravdu potřebuje dopis s notářsky ověřeným podpisem. No pokud vím tak nepotřebuje, registrátor totiž může údaje měnit i bez toho (opravit email). Převod si pak zákazník udělá sám (musí to být akreditovaný registrátor). Jenomže každý registrátor si musí krýt záda a proto je jen na něm jak si autorizaci změnu údajů vyřeší. S většinou se dá domluvit pokud jste kreativní. Viz výše uvedený příklad s telefonem. Tuším mi někdo vyprávěl, že se autorizoval i přes platbu z účtu, který používal už dříve k zaplacení prodloužení. Pokud však budete agresivní, tak odkáže na podmínky a nezbude vám nic jiného než si nechat ten podpis ověřit.

Závěr

Zatím se mi nestalo, že bych něco pokazil slušnou komunikací. Naopak jsem spoustu věcí pokazil odkládáním problému na poslední chvíli. Zvláště pozor si dejte u nadnárodních domén. .cz doménu obnovíte i den přes smazáním, ale .com doménu už nikoliv. Správně byste měli jakoukoliv situaci, kdy přijdete o email řešit co nejdříve. Podpora vám určitě poradí co s tím. Věřte mi nejste první ani poslední, kdo ztratil přístup k emailu ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Jak zachraňovat doménu”

  1. Taky mám jednu doménu, ke které neexistuje mail (u forpsi). Chtěl jsem ji převést jinam a změnit email, ale nešlo to – chtěli ověření notářem… Tak to asi zase zkusím, protože je to stav napytel…

  2. Práve pre podobné problémy neodporúčam nikomu využívať email poskytovateľa pripojenia ako hlavný firemný email. Pripojenia sa menai podľa akcií, operátori sa navzájom kupujú a premenovávajú, ale problémy zostávajú.

  3. mam od roku 1999 hlavni mail od centrum.cz. Obcas mam obavy, ze centrum zkrachne nebo ukonci mail sluzby a o vse prijdu

      1. Mailová schránka ti zůstane, ale není to záruka, že nepřijdeš o maily, pokud si je nestahuješ na local, to ale můžeš i u centrum.cz.

        Ohledně ztráty dat – viz aktuální situace u mysh.cz

        OT: Možná námět pro cn130.com – Co se událo na českém hostingovém trhu v dubnu 2016 :-)

Comments are closed.