Víkendová Google razie proti odchozím odkazům

Barry Schwartz včera na Search Engine Roundtable publikoval článek, kde upozornil na velké množství varování od Google na “nepřirozené odchozí odkazy”. Doporučuje všem zkontrolovat si Google Console (bývalé Google Webmaster Tools), jestli jste třeba také nějaké nedostali.

Co jsou nepřirozené odchozí odkazy?

Zjednodušeně jsou to odkazy, kterými se webmaster snaží ovlivnit Google PageRank. Ano přesně ten, který se nezobrazuje, neaktualizuje a “nemá” žádný vliv. Takže si vzpomeňte, co vše jste dělali proto abyste jste tuto hodnotu navýšili.

  • prodej odkazů
  • výměna odkazů
  • odkazy z komentářů/podpisy

Google dále považuje za nepřirozené odkazy, cokoliv za co dostanete zaplaceno.

  • odkazy z komerčních sdělení
  • reklamy
  • affilate
  • recenze

Ovšem zároveň i dodává, respektive ukazuje na příkladu, že pokud píšete o něčem z vlastní zkušenosti (iniciativy), o čem se chcete podělit se čtenáři, tak je to v pořádku.

Pohled do zákulisí

Ok pokud jste z toho všeho zmatení, tak se na to podíváme z pohledu black hat SEO, kde se testovali konkrétní hranice ;)

  • Posuzuje se “výše zamoření” (toxicity level) – Za jeden či dva problémové odkazy na vaší stránce penalizace nebude. Každý kdo používá WordPress by pak měl problém už jen kvůli šabloně. A to nemluvíme o komentářích, kde není nofollow.
  • Posuzuje se autorita cílového webu – Pokud si dáte odkaz na Google a Wikipedii, tak problém mít také nebudete, protože se jedná o známé weby s dobrou autoritou. Naopak odkazovat na webíky, které jsou plné spamu, prodávají zpětné odkazy atd. může být problém.
  • Posuzuje se tematičnost – Jestli bych začal z 404M začal odkazovat v jednom bloku na pojištění domácnosti, dovolenou, plavky, ubytování a wellness tak je to divné.
  • Autorita webu samotného – Čím jste známější tím to máte lehčí. Manuální penalizace jdou většinou po těch menších. Velké weby s historií a dobrým odkazovým profilem jsou odolnější proti manuální penalizaci. Pozor Panda a Tučňák si ale nevybírají ;)
  • Manuální penalizace jdou většinou najisto – Spousta velkých razií, které proběhly v zahraničí, měla nějaký konkrétní cíl. Likvidovala se například velká PBN a odnesli to i jejich klienti. Když se něco takového stana a podíváte se na zahraniční fóra o SEO, tak se většinou snaží dohledat společné prvky a také se jim to daří.

Závěr

Než to uzavřeme, je tu ještě jedna věc a to affiliate odkazy. Jsou to nepřirozené odkazy a už dlouhé roky se tak nějak předvídá, že s nimi Google něco udělá. Je tu více názorů a teorii. Z pohledu provozovatele affiliate je to jednoduché, prostě tyto odkazy nebudou přenášet linkjuice. Google jim dá nulovou hodnotu. Ovšem co se stránkou kde se nachází? Na férovku, kdo dnes píše kvalitní recenze a návody bez toho, aby do nich dal affiliate odkaz? Google si určitě spustil nějakou simulaci a moc dobře do nedopadlo. Což samozřejmě neznamená, že web čistě postavený na affiliate odkazech nemůže být právě cílem penalizace.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Víkendová Google razie proti odchozím odkazům”

  1. Hele drago, mám na tebe dotaz. Myslíš, že dnes ještě nějaké přirozené odkazy vznikají? :) Já hádám, že nový web nemá šanci získat žádné nové přirozené (dle google) odkazy.

    1. Ono je to hraní si se slovíčky. Například když si založíš profil na Twitter a vyplníš tam svůj web, vznikl odkaz přirozeně, protože je přirozené, že si autor vyplní ve formuláři odkaz na web :)

  2. Zaujímalo by ma nejaké to zahraničné fórum o SEO, kde sa tie manuálne akcie rozoberali a aj na niečo prišli. Vie niekto dať link?

    1. Začni tady blackhatworld.com a hledej pak stopy dále (je třeba být registrován).

  3. 404m.com snad neumožňuje nakoupit pod článkem odkaz na”…pojištění domácnosti, dovolenou, plavky, ubytování a wellness tak je to divné…”? :-)

  4. Neviděl jsem originál, ani postižené weby, ale z útržků co čtu. Nevadí u affil odkazu google jen ty co nemají atribut nofolow? To by mi přišlo logické. Takto neoznačené odkazy hýbou SERPem

    1. Na druhou stranu tu zůstává ležet to, že ne každý skutečný blogger co dává affiliate odkaz do svého článku, je vyškolen Googlem o jeho zásadách, a také neví, že existuje něco jako nofollow a jak se takový atribut do odkazu dává…

  5. No prostě klasika Google totalitka – naše Adsense je v pořádku, ale jakmile budete prodávat reklamu přes někoho jiného, tak vás potrestáme, protože to je “nepřirozený odkaz”! Přitom by bohatě stačilo místo penalizací podobné odkazy prostě ignorovat nebo jim snížit váhu. Jako komedie pak působí “virální weby”, které točí v adsense stovky tisíc USD měsíčně a přitom mají 100 % kradený obsah. Too Google neví? :D

  6. Když web bude vypadat přirozeně, bude nustále aktualizovaný a bude mít 3-5 prodaných zpětných odkazů, tak podle mě penalizace hrozit nemůže, i kdyby tyto odkazy tématicky neseděly. Ale samozřejmě, čím víc se jde do extrému, tak tím víc ta penalizace hrozí.

  7. @diginomád naprosto s tebou súhlasím. Nech google kludne penalizuje tie najťažšie blackhat techniky ako komentarový spam a budovanie odkazov robotmi apod. Ale proste aby išiel po weboch, ktoré píšu recenzie a používajú affiliate odkazy sa mi nezdá ako dobré riešenie.

Comments are closed.