Lidé na mobilech tráví více času, ale utrácí na desktopu

Dneska jsem si detailnější procházel data z 2016 U.S. Cross-Platform Future in Focus. Zaujal mě poměr času, který stráví uživatelé v USA na mobilních zařízení a poměr k utraceným dolarům.

44% rozdíl ve prospěch stolních počítačů je celkem znát.
44% rozdíl ve prospěch stolních počítačů je celkem znát.

Asi nikoho nepřekvapí, že lidé si na mobilních zařízení zboží prohlížejí a pak nakupují až doma na svém desktopu. Ovšem těch 44 % má zásadní vliv na mnoho odvětví online podnikání.

Bezpečnost

Největším problémem je prozatím obava přes mobil provádět platební transakce. Doma si sednete k počítači, který máte zabezpečený pomocí nějakého bezpečnostní balíčku a k platbě je potřebná často i autorizace přes SMS. S mobilem tento pocit zatím nemáme. Lidé berou chytré telefony jako hračku. Nekupují si k němu bezpečnostní balíčky, ignorují varován, neřeší původ software a nezálohují.

A když už věříme svému mobilu, tak musíme věřit i sami sobě. Podle statistik je v USA ukradeno každý rok přes 5 milionů chytrých telefonů. Tahat sebou kompletní autorizaci k platbám v jedné krabičce prostě není pro každého. Navíc na internetu se množí zprávy, které nám neustále připomínají, že žádný mobil není bezpečný. Například nedávná kauza hacknutého iPhone, z kterého potřebovala FBI dostat data.

Takže pokud budete chtít teď hned prodat uživateli zboží, než se koukne ke konkurenci, budete mu muset nabídnout takovou alternativu, kdy si bude jistý, že není ohrožena jeho bezpečnost a zároveň jej to nebude stát více. Napadá mě třeba v takovém případě použít platbu na dobírku nedělat dražší než platbu kartou.

Dopad na affiliate

Těch 44 % má určitě vliv i na zisky z affiliate. Představte si, že uděláte pěknou recenzi a v ní affiliaze odkazy. Uživatel si jí na mobilu přečte, je nadšený, proklikne, dostane koláček a koukne na eshop. Doma se pak koukne na eshop a provede nákup. Koláček však mít už nebude. Takových případů asi nebude hodně ale affiláka to stojí peníze.

Co se s tím dá dělat? Napadá mě třeba speciální slevový kód, který uživateli zašlete na email a v něm bude i odkaz na eshop. Doma by si email otevřel koukl na kód a provedl proklik. Mimo slevového kódu by možná šel zaslat na email i nějaký obsah navíc. U triček přepočet velikostí? Návod na údržbu, která prodlouží životnost? Těžko říct, muselo by se to všechno pořádně vyzkoušet.

Hůře se to měří

V minulém článku Téměř 80 % času trávených na sociálních sítích patří uživatelům s mobilním zařízením jsme probírali případ, že pro kampaně, které cílí na sociální sítě, by stálo za to udělat speciální stránku optimalizovanou pro mobilní zařízení. Zůstává však otázka jak měřit úspěšnost. Pokud naše kampaň bude fungovat. Dejme tomu uvidí reklamu na sociálních sítích, prokliká se na web, tam si najde zboží a doma jej koupí, tak nemusíme vědět, že se o něm dozvěděl přes naší kampaň. Opět tak musíme přijít s nějakou alternativou. Nechat jej v rámci kampaně poslat si na email slevový kód, podobně jako u affiliate anebo z něj udělat na stránce fanouška. Ten přechod mezi mobilem a desktopem se těžko sleduje, takže je třeba tomu přizpůsobit kampaň.

Přizpůsobení vzhledu a obsahu

Pokud 60 % času stráví uživatel procházení zboží na mobilním telefonu, tak bychom měli upravit vzhled webu pro mobilní telefony a responzivní přizpůsobit desktopu. Tedy obráceně jak je to dnes. Pro desktop naopak investovat do placení a všech věcí s tím spojených. HTTPS u eshopu už je dnes nutnost, ideálně čím více zelený řádek tím lépe. Tedy žádný Let’s Encrypt, ale sáhnout rovnou po drahém EV (Extended Validation). Vždy se to dá využít jako výhoda oproti konkurenci, protože se ověřuje i existence společnosti.

Nezapomínejte na různá multimédia. Někdy prodávají lépe videa než obrázky. Jindy je potřeba obrázek ve velmi vysokém rozlišení, který si uživatel bude moct pořádně projet lupou. Popisky jsou fajn, ale na mobilu prostě ty tabulky nevypadají tak hezky jako desktopu. Uživatelé mobilů jsou zase zvyklí rychle projíždět obsah a reagují třeba na štěňátka a koťátka :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Lidé na mobilech tráví více času, ale utrácí na desktopu”

  1. Skvely clanok. Pri jeho citani ma napadol zlepsovak na eshop. Dakujem Drago.

  2. Ale přitom třeba u Chrome, kde se přihlásím, by neměl být problém poznat, že jde o stejného uživatele, jako z mobilu. Jen to technicky dořešit. Když jdou přenést záložky, nastavení a historie, tak by měli jít přenést i kukís ;)

Comments are closed.