Změny pravidel u .sk domén

Tak se konečně Slováci dočkali. SK-NIC se konečně sešel a dokázal dohodnout na změně pravidel. Určitě tomu napomohla i personální změna v komisi SK-NIC. Nutno podotknout, že SK-NIC plánoval změnu už od roku 2012, ovšem zůstalo vždy jen u slov a přání všech registrátorů. Pravidla budou platit od 1.1.2017.

Co se změní

Předně padá omezení, že doménu mohou vlastnit jen Slováci. Nově si jí bude moct zaregistrovat kdokoliv z EU. Odpadne tak zbytečné obcházení tohoto pravidla přes různé whois proxy registrátorů. Mimochodem whois proxy bude zakázáno. Takže, jakmile to bude možné, tak svou doménu převeďte na sebe. Asi bych počkal až na leden. Stávající pravidla vyžadují notářský podpis a souhlas SK-NIC.

Doménu si také budete moct registrovat až na 10 let. Doteď to šlo jen na rok. Ochranná lhůta se prodlužuje z 28 na 40 dnů. Navíc jste si .sk doménu mohli prodloužit jen v posledním měsíci.

Největší radost ale budou mít registrátoři. Budou mít k dispozici API, tedy nebudou muset vše naklikávat ručně. Doposud to řešil zaměstnanec manuálně anebo si vytvořili prostě robota, co vyplňoval a odesílal formuláře. Fakt nedělám si srandu :)

Odpadne i byrokracie. Už žádné podepisování smluv. Komunikace se přesune od papírové korespondence k elektronické.

Co se neví je prozatím cena. SK-NIC chce za doménu 11,4 EUR (307 CZK), registrátoři 6 EUR (162 CZK). Osobně si myslím, že je cena zbytečně vysoká. Doména by měla být dostupná nejen podnikatelům ale i běžným lidem, podobně jako internet. Vezměte si třeba cenu hostingu na kterém v pohodě rozjedete WordPress. Bylo by divné pokud by byl na rok levnější než doména.

Bude SK doména zajímavou investicí?

V ČR je většina českého obsahu na .cz doménách. Podle průzkumu Seznam to je 79,84 %. Velkou měrou za to vděčíme právě CZ NIC. Dobrá otevřená pravidla, cena kterou si může dovolit každý. Na Slovensku však bude situace jiná. Zbytečně svazující pravidla a vysoká cena Slováky naučily používat .com/.net a .eu domény. Momentálně je registrováno jen 340K .sk domén.

Po změně pravidel by se to mohlo změnit. Firmy si začnou registrovat .sk domény pro slovenskou jazykovou variantu anebo lokální reklamní kampaně. Samozřejmě bude záležet i na ceně. Národní hrdost je jistě fajn ale přejít z .eu, která stojí 110 CZK na .sk, která bude stát o dvě stovky více není zas tak lákavé, zvláště když vám je náct a tvoříte obsah jen tak pro zábavu.

Co se týká spekulantů, tak tam je to jasné. Ti cenu neřeší. Nejlepší kousky už jsou vybrané, ty lepší také. Střední počítám z části. Ale chtělo by to projet a porovnat se seznamy. Až se bude blížit leden 2017, tak to schválně zkusíme.

Závěr

Změny u .sk domén přichází pozdě ale přece. Mohli už dávno okopírovat kompletně celý model podle CZ NIC a bylo by to. Až na absenci IDN si podle mě nemáme na co stěžovat. CZ NIC odvádí ukázkovou práci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Změny pravidel u .sk domén”

  1. U toho IDN na .cz bych se bal, že v době zavedení dostanou držitelé ochranných známek přednost před držiteli neIDN verze, to by byl velký problém. Kdyby to CZ NIC zavedlo jen jako jakýsi volitelný alias tak by se tomuto mohli vyhnout.

  2. Konečne konečne, už bolo na čase. Pretože s tými domenami to bola hrôza nedávno som od jedného registrátora prevádzal .sk domenu pod subreg a trebalo do SK-NIC poslať pozemnou poštou najskôr jeden papier potom čakať, následne nato prišla odpoved a potom od nového registrátora zase trebalo vytlačiť papier a pozemnou poštou ho poslať do SK_nic no hrôza koľko to všetko trvalo a a koľko roboty a byrokracie s jednou obyčajnou domenou + nehovorím ešte o tej vysokej cene bo šak ako Drago píšeš aj v článku nejaký nástročný si to skoro ani nemôžu dovoliť aj ked chcú rozbehnúť iba nejaké mini fan page projektíky.

  3. A hlavne konecne koniec nezmyselnym stavom domen a koniec bezplatnemu vyuzivaniu domen…snad.

  4. zaujimal by ma aspon jediny argument, preco by data o majitelovi domeny mali byt verejne pristupne, z celeho sveta

      1. Pretoze IDN = chaos.

        Zalezi od pohladu. Vzdy sa najde niekto komu IDN vyhovuje. Pre (naivnych) ludi, ktori prisli neskoro a nezostala im domena podla ich predstav, to predstavuje prilezitost ako ziskat “zaujimavu” domenu. Najzaujimavejsie su vsak IDN pre typo squatterov. A vlastne domainerov vobec… Priestor na chybu je totiz omnoho vacsi a preklep v domene sa lahsie strati. To uz vobec nehovorim o situacii, ked chces pristupit na domenu, ale nemas k dispozicii prislusnu znakovu sadu, alebo nebodaj o ochrannych znamkach.

        Ak by si si chcel domenu osetrit v mennom priestore podporujucom IDN, potreboval by si viacero domen, len preto aby si zaistil pre svojich navstevnikov zakladnu uroven bezpecnosti.
        Ked k tomu pripocitame konverziu Punycode Unicode (domeny v zonefile len v ASCII), tak je to uplne zbytocny bordel, a IDN jedine tak v nejakych skaredych nocnych morach.

  5. “Určitě tomu napomohla i personální změna v komisi SK-NIC.”

    Ta byla jen minimalni. Je tam jenom jeden registrator (a ten se zmenil), takze situace bude nevyhodna pro jeho mensi konkurenty.

    Jak mohl stat darovat .sk soukrome firme… Swan si tam dela, co chce.

Comments are closed.