Francouzské online deníky zahájili protest proti blokování reklam

Velké online deníky jako Le Monde, L’Equipe anebo Le Parisien, se pustili do stávky proti blokování reklam. Pokud je navštívíte se zapnutým AdBlock, tak vám zobrazí upozornění anebo rovnou nepustí na web, dokud si jej nevypnete. Má se jednat o výchovnou akci, která má ukázat uživatelům, jak moc používání blokátorů reklam škodí žurnalistice.

Postupně se k nim přidávají i menší a to jen symbolicky anebo tím, že o všem informují. Mimo deníků se ke stávce přidala i služba na stremování hudby Deezer.

Způsob protestu je různý, někde vás informuje jen lištička, jinde si přečtete prohlášení šéfredaktora a jinde vám na web vůbec nepustí. Na všech se ale dozvíte, že reklama je důležitá pro přežití online deníků a bez ní to nejde. Nenápadně je vám také naznačeno, že obsah není zadarmo. Popřípadě, že pokud se služba nezlepší budou muset sáhnout po zpoplatnění obsahu jako krajním řešení.

Podle průzkumu Adobe PageFair blokují Francouzi reklamu až v 10 % případů. V Česku je to pro srovnání 11 % a na Slovensku 9 %. Nejvíce se blokuje reklama v Německu 35 % a Řecku 37 %. Tyto dvě země jsou světovým unikátem a jako jediné přesahují 30 procentní hranici.

Na druhou stranu průzkum společnosti Ipsos tvrdí, že reklamu blokuje až 1/3 Francouzů. Skutečné čísla tak mohou být úplně odlišná. Respektive znají je jen provozovatelé online deníků, kteří se jimi však prozatím nepochlubily a odkazují pouze na externí průzkumy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Francouzské online deníky zahájili protest proti blokování reklam”

  1. Přemýšlím nad důvodem, proč se to nějaká reklamní síť nesnaží řešit. Například by to šlo řešit přímým implementováním reklamy do kódu. Místo toho, aby jsem si do stránky vložil iframe, tak bych mohl odeslat žádost na nějaký jejich feed, oni by mi poslali čistý kód reklamy (a href) a já jej vložil do stránky. Z pohledu uživatele by tak reklama byla jen kusem čistého HTML kódu ve stránce , který by nešel odlišit od zbytku stránky a nešel by blokovat. Současné reklamy je velmi snadné blokovat – identifikovat jejich iframe a skrýt ho. Ale čistý html nijak indetifikovat nelze. Jediným řešením by bylo blokovat veškeré externí odkazy…což je nesmysl.

    1. Možná je jim to jedno… :) Méně místa k zobrazení reklamy a stejný počet inzerentů = vyšší cena za klik. Vyšší cena za klik = vyšší provize sítě. – Více místa k inzerci – nižší konkurence – nižší cena za klik. Sítě to interně vyřešili takto algoritmem výpočtu ceny za klik (a své provize), takže to trápí “jen” portály, které za zobrazenou reklamu inkasují. A trápí je to tím víc, čím mladší publikum mají…

      Na druhou stranu, pokud mě portál, který mám rád, požádá, abych jej přidal do výjimek AdBlocku a při tom slíbí, že mi v práci nevyskočí okno přes všechny monitory s videem a zvukem (!!!), rád jej do výjimek přidám a protože jsem roky banner neviděl a nemám “reklamní slepotu” možná si kliknu častěji než velké procento ostatních uživatelů, co vidí reklamu denně a všude.

  2. To by zcela jiste ztizilo problem, ale nevyresilo. Pro kazdy web by slo nasat specialni filtr, ktery by vedel, na kterem miste reklama je. Samozrejme je to daleko vice narocne, ale ne neproveditelne a pokud by nekdo mel dostatek financi a chtel cely trh blokatoru reklam pro sebe ani by to nebylo nemozne.

  3. Bohužel ty deníky zapomínají dodat i druhou stranu mince – to jest na jejich vlastní krajně pochybné zacházení s velmi agresivní reklamou. Stačí se podívat na řadu českých médií a reklama mnohde zabírá i přes polovinu plochy webu, o různých vyskakovacích šmejdech a samovolně spouštěných videích ani nehovoříc.

    Další věc je, že uživatelé platí za mobilní data a často ne zrovna málo – když má stránka 250 kB obsah a 3 MB flashových reklam, tak je asi něco velmi špatně! Opravdu nehodlám platit za stahování reklamy. Podotýkám, že sám provozuji řadu webů – ale snažím se najít přiměřené způsoby monetizace, propagovat pro čtenáře hodnotné věci třeba přes affil a podobně. Ale ono je pochopitelně snadnější stránku vytapetovat reklamou (kdy už ani kolikrát nejde odlišit od obsahu) a přidat pár vyskakovacích okýnek, které BFU pokliká anebo na ně uživatel na mobilu omylem klikne.

    1. přijde mi logické nechodit na web, kde je vysoký trafic kvůli reklamám (když mám FUP) než si je sprostě odfiltrovat. Ber stránku takovou jaká je nebo jí nepoužívej. Asi tak…

Comments are closed.