Google šifruje 77 % online přenosů, problém dělají mobily

Po velké aféře Edwarda Snowdena, který v roce 2013 odhalil tajné dokumenty NSA (National Security Agency), o sledování a sbírání údajů o běžných lidech prostřednictvím internetu, se Google pustil do velké šifrovací revoluce. Snaží se postupně šifrovat naprosto všechen provoz a zajistit tak soukromý pro své uživatele.

V roce 2013 šifroval 52 % všech přenosu mezi jeho datacentry a zbytkem světa. Momentálně už je to 77 %. Vše samozřejmě záleží na technických možnostech. Prioritou jsou služby osobního rázu. Například komunikace mezi uživateli a Gmail je šifrována ve 100 % případů. Samozřejmě to neplatí o samotných emailech. Zde už záleží na samotných uživatelích jak své emaily posílají.

Na druhém místě jsou Google mapy, zde je šifrováno 83 % přenosů. Na třetím pak reklama se 77 % přenosů. Právě u reklamy udělal Google největší pokrok. V roce 2013 bylo šifrováno jen 9 %. Na následujících místech jsou Google Zprávy (60%) a Google Finance (58%).

V současné době není plně možné zajistit šifrování pro všechny u některých služeb. Důvodem jsou některé technologie, které představují do budoucna velkou výzvu.

Google však upozorňuje, že největším problémem jsou mobilní zařízení. Až 96 % všech nešifrovaných přenosů totiž probíhá mezi servery Google a mobilními zařízeními. Do budoucna to může být ještě velký problém, který se bez spolupráce s výrobci zřejmě neobejde.

V roce 2014 rozjel Google velkou kampaň pro provozovatele webových stránkách. V ní slíbil, že hodnotící algoritmus jeho vyhledávání bude mírně zvýhodňovat weby, který používají šifrované spojení. Osobně si myslím, že jde spíše o kompenzaci za linkjuice ztracený při redirektování. Ačkoliv určitého úspěchu dosáhl, přechod z HTTP na HTTPS je pro mnoho webů náročnou záležitostí. Je nutné dohlédnout na správné přesměrování všech stránek a samozřejmě správně nasadit certifikáty. V Česku měl navíc s přechodem z HTTP na HTTPS problém dlouhou dobu Seznam, který přesměrování vyřešil teprve začátkem tohoto roku. Weby které přešli minulý rok, se tak potýkali často se zhoršením pozic.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup