Budou za HTTP/2 lepší pozice ve vyhledávačích?

Na Search Engine Journal se dnes objevil článek s nadpisem, zdali HTTP/2 ovlivní SEO. Autor spíše obecně vysvětluje co je a jak funguje nová verze protokolu. Dopad na SEO v něm však moc rozebráno není. Myslím si, že na tuto otázku však není těžká odpověď. Ano HTTP2 vám přinese v nedaleké budoucnosti plusové body a možná dosti zásadní k přeskočení konkurence. A proč jsem si tím tak jistý?

Co je HTTP2

HTTP/2 nahrazuje HTTP/1.1 z roku 1999, kdy weby vypadaly úplně jinak. Dnešní nároky na průměrný web jsou nesrovnatelně vyšší a právě to má HTTP/2 řešit. V krátkosti přináší větší rychlost, ulevuje serverům a má do budoucna otevřít cestu dalšímu pokroku. Po TTFB (skript vygeneruje stránku) se většina obsahu z webservu s HTTP2 stáhne pod vteřinu. Samozřejmě s přihlédnutím k velikosti stahovaného obsahu a rychlosti připojení. Prohlížeč nebude jednotlivé části stahovat postupně. HTTP2 mu to pošle naráz, popřípadě mu doslova nacpe součást stránky, i když si o to zatím neřekl. Detaily si můžete přečíst v článku na cn130 o HTTP2. Váš prohlížeč jej s největší pravděpodobností podporuje, ale váš hosting nikoliv. Sami si rozdíl můžete vyzkoušet zde.

Weby bez HTTP/2 jsou nepřímo penalizovány

Jednoduše řečeno budou zásadně rychlejší oproti ostatním. Když přijdete na eshop s podporou HTTP 1.1, kde se stahuje 150 prvků, tak se bude načítat tři vteřiny. Prostor pro optimalizaci přitom prakticky není. Naproti tomu eshop na který se připojíte přes HTTP2 vašemu prohlížeči všechno narve pod vteřinu. Řekněme si to na férovku. Každý vteřina navíc znamená určité procento lidí, kteří zavřou stránku, vrátí se na Google a zkusí hledat znovu. Google to pochopí jako jasný signál, že s vašim webem není jeho uživatel spokojený.

Tohle se děje už dnes a není to žádným tajemstvím.

Proč Google bude preferovat weby na HTTP/2

Google váhu jednotlivých faktorů ladí automaticky. Klidně tomu říkejte AI, algoritmus anebo strojové učení. Prostě když jsou jeho návštěvníci spokojenější na stránkách s určitým specifickým faktorem, tak tento faktor má větší váhu. Tohle mimochodem dělá i Seznam jen tomu říká po svém. Pokud budou weby na webserverech s HTTP/2 úspěšnější u uživatelů Google, tak se to odrazí. A to daleko více než chabá podpora HTTPS. A oni spokojení budou, protože jste si v předchozím testu sami mohli vyzkoušet, že rozdíl v rychlosti je velký.

Proč tedy ještě celá ČR nejede na HTTP/2?

Zatímco Let’s Encrypt anebo PHP7 nedělá hostingovým společnostem větší obtíže, tak HTTP/2 je větší oříšek. Znamená totiž úpravu Apache, který většina z nich dlouho ladí, aby dosáhl co možná nejlepších výsledků. HTTP/2 znamená velký zásah do jejich služeb. Mají z něj strach. Takže leda nahodit VPS a zkusit jej :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Budou za HTTP/2 lepší pozice ve vyhledávačích?”

  1. Bude zajímavé sledovat jaký hosting toto nabídne jako první, myslím, že by to byla velká konkurenční výhoda, kdyby to i dobře marketingově prodal :)

  2. On je problem u hosteru ale uplne jinde.

    Zatimco kdyz se nepovede neco u certifikatu, neni to problem. Kdyz neco nefunguje na PHP7, reknete holt, ze je to vyvojovy.

    Ale u Apache opravdu spousta hostingu peclive konfiguruje a testuje pro ruzna zatizeni ruzna nastaveni, a prima podpora HTTP/2 v Apache ma napsano:

    “Warning
    This module is experimental. Its behaviors, directives, and defaults are subject to more change from release to release relative to other standard modules. Users are encouraged to consult the “CHANGES” file for potential updates.”

    A kdo si dovoli dat experimentalni modul do produkce, kdyz na tom nezavisi beh jednoho webu jako v pripade LS, ci PHP, ale ovlivnuje to vsechny na danem serveru?

    Podle me tenhle BOOM mel prijit az se stable resenim pro nepouzivanejsi webservery.

    1. SPDY za roky svojí existence experimental fázi ani neopustilo a stejně to bylo používané největšími weby.

Comments are closed.