PBN 1 z 5 webů má úspěch, co jej odlišuje?

Příští měsíc oslaví má testovací PBN dva roky od svého spuštění. Za tu dobu se mi podařilo sesbírat spoustu zajímavých poznatků. Hromadně jsem na ně také před pár měsíci nasadit plugin SlimStat, abych mohl pořádně sledovat i další data. Zajímají mě hlavně výchylky v návštěvnosti z vyhledávačů. Pro číslo 5 zvažuji psát články směřující na cílovku Seznamu. První experiment už mám za sebou a je to celkem sranda. O tom ale příště. Dneska to bude o číslu 2, které se už od začátku vymyká ostatním.

Číslo 2 je specifické. Tlačím u něj trochu více na kvalitu. Minimálně jeden článek ze čtyř musí mít přidanou hodnotu. To znamená, že informace v něm musí:

  1. Někdo aktivně hledat (nestačí aby byl v našeptávači vyhledávačů)
  2. Někdo potřebovat (bez tohoto článku to sám nezvládne udělat)
  3. Obsah musí být vytvořen podle dvou výše zmíněných požadavků na míru ideálně krok za krokem včetně obrázků

Mimochodem tento postup nikde jinde zatím nedělám. Pokud chci návštěvníky, většinou dávám přednost statistikám hledanosti anebo aktuálním trendům. Takovýto přístup ala Google General Guidelines zkouším čistě ze zvědavosti.

Dále číslo 2 záměrně neobsahuje důležité prvky pro onpage optimalizaci. Dokonce jsou zde některé prohřešky, za které by byl nejeden SEO konzultant padáka :)

Tohle jsou hlavní specifika pro číslo dva, která jsou aktuální pro posledního půl roku. Výsledky jsou následující:

pbn-cislo-2-zije
Statistiky čísla 2 od 13.10.2015 do 10.03.2016

Co vidíte na grafu

Na grafu je denní návštěvnost za posledních 150 dnů čistě lidí. SlimStat na to má celkem drsný filtr, který odmaže i část návštěvnosti, kterou ukazuje Google Analytics. Zhruba každý sedmý den je přidán nový článek. To jsou ty malé špičky, zbytek se živý ze sociálních sítí (převážně Twitter) a vyhledávačů. Jak vidíte po novém roce se něco začalo dít. První a druhou špičku má na starosti Seznam freshbot a třetí zvýšená návštěvnost z Google v důsledku objevení jedné chyby, kterou právě návod na číslu 2 řešil.

Jak to tedy funguje

Jinak je růst postupný a scénář návštěvnosti vlastně opakovaný. Napíšu článek, pokud má specifické parametry dostane se na sociální sítě. Následuje návštěvnost z nich, menší pak další den. Třetí den už je většinou ve fresh indexu na Google a pak postupně padá anebo roste. Článek se buď chytí aneb ne. Počet článků roste a pokud se Google líbí, tak převažují postupné zisky nad ztrátami.

Obdobně ale fungují i čtyři ostatní. Liší se pouze texty, onpage prvky, propagací a získanými odkazy. Ovšem u nich je návštěvnost minimální.

Proč se číslo 2 chytlo

Číslo 2 má postupný růst už od začátku. Na rozdíl od ostatních získalo menší pošťouchnutí pár sitewide odkazy (odkazy, které jsou součástí šablony, prostě po celém webu mimo hlavní obsah). Zatímco čísla 1,3,4 a 5 od začátku neměli. Rozhodně to bylo znát. Pokud chcete rozjet blog či magazín, sežeňte si na tématických webech nějaký ten sitewide odkaz. Klasický oldschool, kdy si dávali blogeři do sloupce seznam zdrojů které čtou stále funguje jak na Seznam tak i Google.

Kvalitně vypadající obsah si lépe vede na sociálních sítích. V současnosti mám vzorek 434 článků. Ty které obsahují obrázky, citace, praktické ukázky kódu mají více interakcí (retweet, like, +1 apod.). Ovšem teprve ty jejíchž obsah je prakticky užitečný a skutečně pomáhá má více sdílení, tedy spíše CTRL+C a CTRL+V odkazu, než kliknutí na tlačítko sdílet. Zajímalo by mě jestli tomuto přikládá FB a G+ větší váhu, než jen pouhé zmáčknutí tlačítka.

Co jsem si tedy ověřil je, že články řešící konkrétní problém, který se často vyskytuje v otázkách, na rozdíl od našeptávačů, lidé vkládají do odpovědí jako odkaz. Tedy nepíšete proto, abyste byli na sociálních sítích jako příspěvek, ale jako součást odpovědi na jiný příspěvek. Samozřejmě čím častěji lidi tuto odpověď lidi uvidí tím více budou mít i pocit, že je web autoritou, ale to je jiné testování, které zvažuji.

Mimo sociální sítě ale lidé, také vkládají odkazy do diskuzí mimo sociální sítě a to znamená pomyslný linkjuice. Já jsem si svou PBN dlouhou dobu nechával pro sebe. Pokud děláte blog/magazín a máte se o co podělit, tak to dávejte kam jen to jde. Uvidíte, že se vám to vyplatí, zvláště když jsou to odpovědi na otázky které máte dobře zpracované. Jednak pomůžete lidem a také si zcela přirozeně vytvoříte přirozené odkazy :)

Závěr

Myslím si, že takto lze zreplikovat malý úspěch čísla 2 a dále jej posunout. Jen pro zajímavost cílová skupina čísla 2 je velice malá. V této oblasti dát nižší tisíce návštěv za den by bylo asi potenciální československé maximum.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “PBN 1 z 5 webů má úspěch, co jej odlišuje?”

  1. Pěkné shrnutí. Moc tu nezmiňuješ grafiku – tedy fotky. Máme vyzkoušeno, že sdílení na sociálních sítích , pokud je v textu dostatek fotek, je o mnoho vyšší. A beru to tak, že aktivita na sociálních sítí je určitě jeden ze signálů pro vyhledávače.
    Paradoxně traffic z nich není to podstatné, alespoň pro nás. Pokud ale vhodně nasdílíš článek na FB – konkrétně to byl tento – http://www.zabijacky.cz/news/domaci-klobasy-cesky-narodni-sport/ – a na stránku je pak z FB traffic, významný v relativním počtu, vynoří se najednou z náštěvnosti z Google z hlouby vpřed dost výrazně najednou také. Náhoda ? Nemyslím.

Comments are closed.