Jsou domény novým Bitcoin?

Před chvílí jsem si přečetl zajímavou úvahu Are Domains The New Bitcoin?. Autor se v ní pozastavuje nad přístupem čínských domainerů či spíše investorů. Ti jdou po krátkých doménách a opravdu hromadně je skupují. Mizí doslova celé “rozsahy” domén. Například vykoupili všechny šestičíselné (6N) .com domény. Jaké mohou mít takové 6N domény vlastně využití? Většinou žádné. Co když je ale opravdu budeme brát jako komoditu?

Když jsem byl předškolák, tak jsem hrál céčka. Dalo se s nimi kšeftovat. Na základce pak kuličky, později známky a počítačové hry, ale to bylo spíše o směnném obchodě. Na střední pak přišly karetní hry doomtrooper, magic the gathering, wasteland, pokémon, lord of the ring no a pak už jsem objevil online podnikání :) Zajímavé ale bylo, že cokoliv z toho se dalo použít jako měna. Za céčka a kuličky sladkosti, za kartičky pak reálné peníze. Hodnota toho všeho však záležela na komunitě.

U BTC to je podobné. Nezáleží že se virtuálně těží, prostě jej uznává komunita. Ať už z přesvědčení anebo v něm vidí peníze. Dá se směnit za reálné peníze, dá se za něj pořídit zboží či služby a je omezený, takže se na něm “dá vydělat” tím že ho máte.

Krátké domény na tom jsou podobně. Dříve existovaly tabulky, které se aktualizovali každý měsíc na základě proběhnutých obchodů (dnes ještě funguje 3character.com). Mohli jste zjistit jakou hodnotu má třeba LLL.info doména a sledovat jak roste (nejvíce tuším bylo 120 USD). Pak ta bublina ale splaskla :)

To co se děje teď vypadá celkem podobně. Roste zájem o určitý druh domén a jejich cena tak poroste protože je někdo vykoupil. Jenomže zatímco předtím si je přehazovali mezi sebou domaineři, kterých bylo relativně jen pár, teď to můžou dělat malý čínští investoři, kterých je opravdu hodně. To může až do další splasknutí bubliny být celkem zajímavá investice.

Otázkou je, která TLD je ta ideální k investování a kde se bude komunita scházet, protože to bude místo vytvoření trhu. Jisté je, že stará pravidla nemusí platit. .com zůstane králem ale .net nemusí být druha, .org třetí a .info ani .biz nemusí nikdo brát vážně. Možná to bude nějaká z nTLD. Jejich růst přesně odpovídá tomu, co investoři hledají – nové příležitosti.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Jsou domény novým Bitcoin?”

  1. Zaujímavá úvaha ale vyplíva mi z toho že raz to spľasnuť ajtak musí pretože nebudú tu donekonečna ľudia ktorý dajú viac a viac za nejakú domenu, na ktorej ajtak nič nebude. A potom ma ešte napadlo čo ak nejaký začínajúci investori v domainingu nakúpili najskôr zopar domem, a potom presvedčili ostatných alebo samy začali nakupovať a vykupovať všetko aby ich bolo čím dalej menej a menej a cena ich domen rástla. Potom prestali nakupovať a iba sa smejú ako sa ostantý opakujú a skupujú dalšie domeny, cena ich domen ,,rastie´´ potom v správnej chvíli to rozpredajú a budú čakať ked trh skolabuje a bublina praskne. Toto sú ťažké filozofické debaty :D

  2. Poměrně zásadní věc pro tyto debaty je toto: https://ntldstats.com/country
    1. China 8,373,998 54.11%
    2. Whois Proxy (Unknown Registrant) 1,866,820 12.06%
    3. United States of America 1,633,655 10.56%
    4. Germany 500,631 3.24%

    Pro registry jako CLUB, TOP a další je čínské nakupování domén NNN… zlatý důl.
    Avšak vzhledem k velikosti Číny je velmi pravděpodobné, že toto bude ještě pokračovat.
    Pro ně jsou čísla asi velmi dobře uchopitelné a pokud je NNN domén jen 1000 ks, tak je to i velmi výhodná investice pro další prodej. Co je to z hlediska Číny něčeho 1000? NNNN pak není o “moc” více.
    Mimochodem, kdyby se do nákupu zapojila časem i Indie, to by bylo ještě zajímavější.

    Takže pokud nám se zdá že NNNNNN.com jsou k ničemu, někde jinde tomu tak nemusí být.

  3. To je jak s těma céčkama. Nikdo se o ně nezajímal a pak to někoho napadlo sbírat. Rozjel se boom, kterej způsobil jejich nedostatek, takže zvlášť některý barvy (co pamatuju, tak nejvíc černá) měly velkou cenu. A za pár let po nich nikdo ani nevzdechnul.

    Takže investiční příležitost to je, ale s velmi krátkým horizontem. Protože domény se musí, narozdíl od céček, každý rok zaplatit a každou takovou platbou se výnos snižuje.

Comments are closed.