4 reklamní jednotky na Google už i v ČR

Legendy o nasazení 4 reklamních jednotek v Google nad výsledky vyhledávání se objevovaly od ledna tohoto roku. Osobně jsem si jich nikdy nevšiml, ale včera vyšel na MoZ článek, že už se od 17. února 2015 začaly objevovat běžně. Tak proč si o ně Google neříct a kouknout se jak to vypadá?

4 reklamní jednotky nad výsledky vyhledávání v praxi.
Takto vypadají 4 reklamní jednotky nad výsledky vyhledávání v rozlišení 1920×1080 na desktopu. Někde naspod zahlédnete i organické výsledky.

Google je dobrý vyhledávač, naservíruje vám přesně co hledáte. Takže otestováno. Čtyři reklamní jednotky nad výsledky,deset přirozených a pod tím ještě další tři reklamy.

Podle měření MoZ, kteří měří ale anglická slovíčka v USA, se 4 reklamní jednotky objevují v 19 % hledání, 3 v 28 %, 2 v 17 % a 1 reklamní jednotka v 36 % případů. V USA je tedy na některá klíčová slova opravdu tlačenice. Navýšení počtu reklamních ploch jistě zvedne počet prokliků a uleví rozpočtu na reklamu mnoha firem.

17. únor byl však zajímavý i v tom, že se podle MoZ, začalo objevovat více reklam pod výsledky než napravo od nich. Respektive když se reklama objeví formou dalšího sloupce napravo, tak zmizne ta pod výsledky vyhledávání. Podle MoZ se tedy reklamy napravo přesouvají dolů. Původně se počet výsledků s reklamou vpravo pohyboval kolem 40 %. 17. února spadl na 24%. Naopak výsledky s reklamou pod byly v 17 % případů a od změny jsou nad 26 %.

V MoZ mají celkem zajímavou teorii. Google se snaží o sjednocení vhledu reklamy pro desktop a mobilní zařízení. Z mobilů totiž sloupec vpravo není. Další teorie se týká knowledge grafů. Ty se zobrazují vpravo. Mohlo tak docházet k záměně s reklamou, což by vedlo k neplatným kliknutím. Přeci jen jen Google má spoustu druhů reklam, kde vidíte obrázky, tlačítka pro rezervování atd.

Závěr

Zatím se všechno ještě hýbe a testuje. Nemusí to tedy být finální verze. Zvláště u komerčně zajímavých klíčových slov, kde o reklamu není nouze, se to určitě odrazí na množství prokliků z organických výsledků. Zvláště to nepotěší ty, kteří si zvykli na první příčky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “4 reklamní jednotky na Google už i v ČR”

  1. No také jsem si toho všiml. Za chvíli budou vidět na menších obrazovkách jen reklamy a pro organické výsledky bude nutné scrolovat.
    No hold víc místa pro reklamu víc peněz …
    Další důvod k blokování reklam ..

Comments are closed.