Doména .shop prodána za 41,5M USD

Nová doména prvního řádu .shop se stala prozatím nejdražší nTLD. Společnost GMO Registry, Inc. za ní zaplatila 41,5M USD v aukci, kde porazila neznámého rivala, který jako jediný z celkem sedmi, šel do aukce s minimálním příhozem 15M USD. Doposud vedla nTLD .app za kterou dal Google 25M USD.

Japonská společnost GMO Registry, Inc. o doménu .shop opravdu usilovala. Dokonce měla dvě přihlášky. Jednu jako komunita a druhou jako společnost. Komunitní však byla vyřazena. Mimo .shop teď vlastní GMO Registry, Inc. například .nagoya, .tokyo anebo .yokohama. Nejvíce registrací má .tokyo, něco přes 47 tisíc.

GMO Registry, Inc. má v plánu doménu umožnit registrovat každému. K doméně si však budete moct přikoupit různé služby spojené s ekomercí. Ve hře je tak možný nějaký systém pro eshop. Cena domény prozatím není známá.

I když to s tou registrací pro každého není tak úplně pravda. Doména bude zapovězena domainerům a každému, kdo by jí chtěl například na další prodej či pronájem. GMO Registry, Inc. bude toto pravidelně testovat pomocí náhodného procházení.

Závěr

Jsem celkem zvědavý jak si doména, která se nesmí použít ke spekulacím povede. Je pravda, že na rozdíl od běžných domén, kde spekulant hraje jakousi roli regulátora (prodává nejlepší kousky, těm kteří na to mají), se prémiové nTLD stejně draží. No uvidíme…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Doména .shop prodána za 41,5M USD”

  1. Je to pálka, stále si ale myslím že to má maximálně užitek z pohledu marketingu. Reálně při počtu možností u dalších TLD lze vždy nahradit obsazenou koncovku.

Comments are closed.