Má cenu dělat SEO pro stránku se stavovým kódem 404?

Dostal jsem zajímavý dotaz od jednoho čtenáře. Hodlá teď zapracovat na své 404 (stránka nenalezena), aby byla nejen víc “cool”, ale také užitečnější. Samozřejmě, když už je u těch úprav, tak jej napadlo zdali se vyplatí investovat i do SEO.

404

Stavový kód 404 je odpověď serveru, že požadovaná stránka se na něm nenachází. Spadá mezi stavové kód 4XX, což jsou chyby. Může tedy znamenat, že tam být opravdu nemá anebo se něco pokazilo.

Vyhledávače a 404

Google i Seznam přistupuje k 404 jako k chybě. Pokud na ní narazí poprvé tak stránku neindexujují. Google stránku navštíví, projde a hledá na ní signály pro hodnocení. Zřejmě se jedná o informace co se se stránkou stalo a kam doporučuje provozovatel webu návštěvníkovi dále jít. 404 nepřenáší linkjuice, není to jediný hodnotící faktor.

Pokud se stránka v indexu změní z 200 (vše v pořádku) na 404, tak jí vyhledávače ještě pár dní zobrazují normálně. Považují to za chybu na webu, která může být opravena. Po několika dnech jí vyřadí. Neuškodí, tedy na důležitých webech logovat chyby (5XX a 4XX) a jednou za den si třeba nechat poslat seznam emailem. Nejen že budete mít přehled o tom, co přestalo fungovat ale také o tom, co by mělo fungovat. Některé domény mohou obsahovat nedohledatelné odkazy z hlubin internetu ;)

SEO a 404

Takže k otázce. Vyplatí se dělat SEO pro 404? Popravdě zde bych se moc nezdržoval a udělat spíše stránku účelnou a pokud možno příjemnou pro uživatele. Rozhodně bych se vyhnul nějakým přehnaným netématickým vtípkům. Jasně pro ajťáky je jistě zábava, když se na 404 objeví vtipná dvojsmyslná narážka s krátkým textíkem, ale pokud má 404 plnit svůj účel, nechal bych vtip v rámci “tématických” mezí. Přidal text s vysvětlením, co se právě stalo, co s tím může uživatel udělat a co má teď vlastně dělat. Zkuste se vžít do role návštěvníka. Dostal se někam kam nechtěl. Pokud uvidí jen přitroublí obrázek s textem, tak zavře stránku a jde pryč. Dejte méně prostoru obrázku a více možností kam může uživatel pokračovat.

U stránky 404 nebudete bojovat s konkurenci o pozice. Nemá cenu řešit nějaké off page faktory. Vyhledávače si stránku ale projdou, takže ať tam najdou vše co najít mají.

Závěr

Ještě jedna poznámka na závěr. Pokud se vám přeci jen zadaří a uděláte stránku 404, která bude táhnout IT nadšence. Internetovými diskuzemi se bude virálně šířit odkaz na vašedoména.cz/neexistujicí-stranka.php, tak neváhejte a udělejte z té konkrétní adresy vašedoména.cz/neexistujicí-stranka.php skutečnou 200 ať rozvede linkjuice do celého webu.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Má cenu dělat SEO pro stránku se stavovým kódem 404?”

  1. nebolo by lepšie pri dopyte na neexistujúcu stránku vygenerovať niečo s kódom 200 ale obsahom rovnakým ako 404? Mať nejaké zautomatizované riešenie na webe (napr. plugin do WP).

    1. To už pak ale nebude smysl 404. Technicky vzato můžeš rovnou dát redirekt na titulní stránku.

      1. coz Google vyhodnoti jako chybu a dostanes do GWT upozorneni “Nárůst počtu stránek s falešnou chybou 404 ” takze ne, 404 musi vrati 404 a ne 200

  2. Podle mě by v ideálním případě zobrazení 404 stránky vůbec nemělo nastat:

    1) Provozovatel webu by prakticky nikdy neměl mazat existující stránky.
    2) Stejně tak by neměl mít chyby ve vlastních odkazech.
    3) Chybné externí odkazy z jiných webů jde potom typicky s trochou snahy automaticky přesměrovávat na správné umístění. Třeba zrovna WordPress přesměruje na tuto stránku i z URL „http://404m.com/2016/01/19/ma“, kdyby ji omylem někdo kus umazal.

    Zbývá tak v podstatě jen skupina robotů, kteří hádají některé adresy. Myslím, že hlavně kvůli tomu, že odhalují instalaci nějakého děravého doplňku, přes který by šlo web napadnout.

    1. Bohouši: “Ideální případ” pobavil. Na webu o 5 podstránkách určitě. A co stránky, kde obsah ovlivňují uživatelé? Třeba tím, že ho smažou? To asi nikdy nebude ideální viď. :))

      1. Uživatele lze přece z posice správce webu omezit. Tedy jim mazání nedovolit.

        Případně nabízet jen „měkké smazání“, které umožní obsah anonymisovat (odstranit jména, e-maily, telefonní čísla a podobně), ale jinak může zůstat.

        1. Jak pisete Bohousi, vsechno jde. Ale jsou sluzby, kde to popira jejich myslenku. Jste zkuseny koder, verim, ze prijde na to kde… A kdyz ne, napiste na to tema treba blog :)

          1. Máte dobrý nápad, napíšu o tom.

            Budu rád, když mi dáte příklad služeb, kde nemožnost kompletního smazání popírá jejich myšlenku.

            Nevylučuji, že takové případy mohou nastat, myslím si ale, že jich je naprosté minimum.

  3. Ono je to diskutabilni mazat či nemazat neaktivní stránky. Máš např. bazar nebo pracovní portál. Dříve či později skončí platnost inzerátu a co s ním dál? Ano, lze tam dát informaci že inzerát již není platný. Ale opravdu to provozovatel chce? Po pár letech budeš mít sto tisíc stránek, ale z toho devadesat devět tisíc neplatných, respektive pro uživatele nepřínosných. Proto si myslím že je lepší s odstupem mazat. Pak samozřejmě nevyhnutelně nastupuje 404. Tam si myslím, že dobré vysvětlení + call to action tlačítko je velmi přínosné.

    1. Pro uživatele bude určitě přínosnější informace o neplatnosti inserátu než obecná hláška „404 Stránka nenalezena“, která dává naději, že je požadovaný obsah možné dohledat.

      Dále bych neřekl, že neplatné inseráty jsou nepřínosné:

      1) Uživatel podle nich může odvodit cenu při vytváření nové nabídky.
      2) Na stránce neaktuálního inserátu jde zobrazit relevantní aktuální věci.
      3) I na základě neaktuálního inserátu, přes který návštěvník na web vstoupil, jde následně web personalisovat.
      4) Neaktuální stránka může přinášet návštěvníky z vyhledávání.

      Přijde mi škoda se o tyto možnosti připravit.

Comments are closed.