Přes Escrow protekly stovky milionů dolarů za domény

Escrow je služba, která zajišťuje bezpečný převod prodaných domén. Pokud koupíte od neznámého člověka doménu, tak se formou notářské úschovy postará, aby nedošlo k podvodu. Tedy když obdrží Escrow peníze, informuje vás ať převedete peníze, když je doména převedená Escrow vám vyplatí peníze. Tato služba je mezi domainery už roky velice oblíbená. Ve středu byly na NamesCon zveřejněny úžasná čísla o transakcích.

V roce 2015 se postaral Escrow o převod 430 milionů USD za domény. Pokud pomineme krizi v roce 2008, tak celková cena za převedené domény neustále roste.

escrow-1-1

Ovšem rok 2015 ukazuje poměrně strmý nárůst. Pokud sledujete pravidelně 404M, tak už určitě tušíte, kdo za tím je. Čínský kapitál rozhodně rozhýbal trhem s doménami, až se tomu nechce věřit. Ačkoliv stále vedou společnosti se sídlem Hong Kongu, pokud si Čína zachová stejné tempo růstu, tak do pár měsíců to bude jinak.

escrow-4

A jak je na tom průměrná cena domén? Pokud započteme krizi 2008 – 2009 a pokles poptávky v letech 2012 a 2013, tak průměrně roste cena domén o 7,3 %. Což je zajímavé zhodnocení oproti ostatním formám investic.

escrow-2

Z Escrow přišel ještě jeden zajímavý graf. Je v něm průměrná cena domény podle její délky. Jak je vidět nejlépe rostli domény do 4 znaků, ale rok 2015 jim moc nepřál. Oranžově jsou 5 – 8 znaků a šedivě delší než 8 znaků.

escrow-3

 

Závěr

Většina převodů domén je tajných. Nahlédnout pod pokličku Escrow nám alespoň naznačí, kolik se vlastně v doménách protočí peněz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Přes Escrow protekly stovky milionů dolarů za domény”

  1. Zajímavá čísla, kolik z toho může být soukromý prodeje a kolik ještě prostředníci, jako Sedo apod.?

Comments are closed.