Evoluce Facebook v roce 2016

Joel Davis se v článku How Facebook Social Media Will Evolve in 2016 zkusil zamyslet nad tím jak bude vypadat rok 2016 nejen pro Facebook. Některé postřehy jsou opravdu zajímavé a určitě by stálo za to si je shrnout.

Investice do digitální reklamy rostou

V září 2015 vyšel článek na campaignlive.co.uk, který předvídá nárůst investic v Anglii do digitální reklamy v roce 2016 o 4,7 %. Celkově by tak měla dosáhnout 51 % z celkových investic. Poprvé se tak online reklama překoná všechny ostatní dohromady. Pokoří televizní spoty, billboardy, reklamu v tištěných médiích, prostě všechny dohromady. Poptávka doslova neuvěřitelně roste a je třeba pro ní také vytvořit patřičnou nabídku.

Facebook na to musí reagovat. Na rozdíl od Twitter jehož finanční výsledky nejsou zrovna dvakrát ohromující, vytahuje jedno eso za druhým. Má projekt internet.org, který má za cíl připojit k internetu zbylé 2/3 populace naší planety. Díky levným mobilním zařízením otevřít dosud neprobádaný trh. Jen pro zajímavost v září 2015 se alespoň jednou za měsíc připojilo k Facebook 1,55 miliardy lidí, z nich 1,39 miliardy alespoň jednou přes mobilní zařízení. Facebook si otvírá cestu pro reklamu nejen na své sociální síti ale třeba i na Messenger.

Víc než jen nové formy reklam

Co jim ale nabídnout? Další bannery anebo sponzorované příspěvky? Na nové uživatele to jistě bude fungovat ale ti stávající jsou odolnější. Slyšeli jste o Social shopping?

Social shopping má v podstatě dva cíle. Propagovat/prodávat zboží a přitom uživatele nepustit na internet. Pěkně ať zůstane na Facebook, nakoupí si a hlavně nikam nejde. V roce 2016 to bude jedena z novinek, která se momentálně vyvíjí a testuje.

Je třeba sledovat trendy

Někdy jdou trendy kupředu tak rychle, že když si uvědomíte, co se děje tak už jsou i pasé:) Tento rok vám ale určitě neutekl Periscope. Aplikace, která umožňuje sdílet zážitky online, pěkně naživo. Facebook Live bude její obdobou. Otázkou je jestli jí dokáže Facebook rozjet dostatečně rychle, než o tento trend přestane být zájem.

Pokud se uchytí nabídne firmám úplně nové možnosti prezentace svých produktů a služeb. Na sociálních sítích to dnes není jen o reklamě, ale hlavně o propagaci. Fanoušci chtějí být u své značky co nejblíže. Dávno je pryč doba, kdy sociální sítě byly jen formou mikroblogu.

Váš soukromý život je Facebooku málo

Skřípe zuby váš šéf, když vás uvidí na Facebook při práci? No tento rok se to možná změní. Připravuje se totiž Facebook at Work, nástroj který má zlepšit spolupráci a výkon v zaměstnání. Ovšem budete si muset založit nový pracovní profil, který uvidí další kolegy, na sdílení zábavných videí to ale nebude.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Evoluce Facebook v roce 2016”

  1. Facebook v praci radeji ne, akorat to bude svadet k tomu mit zaplej i normalni verzi a odvadet pozornost.

  2. Tak na tu Novinku Facebook at Work jsem opravdu zvědavej :) tesim se az to vyjde

  3. Tak jelikož je přirozený dosah na FB na hranici klinické smrti, tak FB spíš brzo zdechne. Bez adblocku už téměř nepoužitelná záplava reklamy a “doporučených” postů a appek, automaticky spouštěná videa i “nejdůležitější” obsah musím neustále opakovaně zakazovat. Záplava reklamy, spamu i nebezpečných appek a virů roste jak lavina – myslím, že se brzo naopak dočkáme toho, kdy lidi začnou z FB mizet a ne přibývat. Dozrává doba pro vznik férovější a méně nenažrané konkurence, která si nebude uzurpovat copyright k veškerému nahranému obsahu a nebude se snažit zkasírovat uživatele na každém kroku.

Comments are closed.