Facebook považuje telefonní čísla za přežitek

Facebook Messenger má za sebou velmi úspěšný rok. 800 milionů lidí jej použilo alespoň jednou za měsíc. Pokud máte stabilní připojení k internetu, tak s ním můžete nejen telefonovat ale jako ve sci-fi filmu provádět i videohovory. Minulý rok navíc přinesl například převod peněz a posílání polohy. Pokud se nad tím zamyslíte, tak mění současná pravidla komunikace. Nepřekvapí tedy, že viceprezident projektu David Marcus naznačil, že by v roce 2016 mohla telefonní čísla úplně ztratit smysl.

Trochu silná slova že? Na druhou stranu pokud dokážeme identifikovat cílový přístroj podle jeho majitele, tak je asi opravdu nepotřebujeme. Popravdě telefonní čísla si vyměníte s někým jen jednou. Uložíte si jej mezi kontakty pod nějakým jménem a podle toho si jej později i dohledáte.

David Marcus upozorňuje také na nový způsob komunikace. Například dříve jsme si posílali SMSkou spíše instrukce a informace. Protistrana maximálně tak poslala potvrzení. Dnes už textová komunikace je spíše chat. Je po ní větší poptávka, takže přibyly nálepky, emoji a animované gify.

Pokud bude každý mít v kapse počítač schopný připojit se k internetu, tak neexistují omezení. S tímto klasické metody komunikace nemají šanci udržet krok, samozřejmě pokud se nedohodnou operátoři a nezaútočí na slabá místa jako jsou limity přenosu dat anebo rychlost jejich přenosu.

Ale zpět k samotné myšlence. Pokud budou všichni mít chytrý telefon připojený k internetu potřebujeme vlastně telefonní číslo? Když jsme na zajímavé přednášce, tak si přednášejícího najdeme na sociální síti a můžeme jej oslovit, proč by to obdobně nešlo přes telefon? Vlastně ono to už jde :)

Umíte si představit svět bez telefonních čísel? Pokaždé když vám někdo bude volat, tak na displeji uvidíte profilovou fotku, kdo to je  a jaké na něj máte vazby (společný přítel X a Y, kolega z firmy Z atd.) aniž byste jej měli uloženého. Doslova noční můra telemarketingu :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Facebook považuje telefonní čísla za přežitek”

  1. Prisnilo sa babe, čo sa jej chcelo. Asi tak by sme to okomentovali na Slovensku.
    Facebook by bol rád, keby zanikli telefónne čísla… Je to presne tak, ako keď “prognostik” hovorí čo bude, lebo to má nakázané z “marketingu bánk”.
    Ja na Facebooku niesom ani neplánujem, Nie som na G+ ani inde. Mám rád svoj mobil, číslo som roky nemenil a nepotrebujem aby ma otravoval ktokoľvek iný, než ľudia, s ktorými som si číslo vymenil off-line. Mobilná reklama je zakázaná, ale FB reklamy sa to netýka? To by sa vám hodilo. Chcete ma? Zavolajte mi na mobil.

  2. Víceméně jste si v článku i sám odpověděl. Jednou za měsíc FB použije 800 mil. uživatelů. Denně jej používá kolik, 100, 200 miliónů? No když vám bude stačit volat jednou měsíčně tak fajn…

    P.S.: Uživatelé považují Facebook za přežitek :-)))

  3. Skôr či neskôr telefonny operátori budu poskytovať už len mobilný internet leebo klasicke telefonovanie zanikne.

    1. To asi máte pravdu, Martine. Volání přes internet asi ve střednědobém výhledu převáží nad dnešní klasikou. Ale Fejsbúk tou platformou nejspíše nebude, neboť je k uživatelům nejen poměrně nepřátelský a neustále měnící pravidla (není divu, že již stagnuje až padá, jak uvádějí prosincová čísla). Navíc jej reálně aktivně používá jen zlomek (nejen) naší populace, na rozdíl od “obyčejného” volání. Fejsbúk má u nás tak 10 % (ty tři mega účtů zahrnují mrtvé a nebo duplicitní schránky, kterých někteří mají i 10…) populace naproti tomu mobil má přes 90 % lidí.

Comments are closed.