37 měsíců a pokuta 174.888 USD za “negativní” SEO

Dneska vyšel zajímavý článek na SearchEngineLand. SEO odborník William Stanley dostal od federálního soudu v USA 37 měsíců natvrdo a nařízení zaplatit 174.888 USD jako odškodnění desítkám obětí, které vydíral pomocí nekalých SEO praktik.

Co se stalo

Všechno začalo v listopadu 2009, kdy si společnost GE najala William na SEO a online reputation management (člověk co dohlíží na online PR). Za rok s ním však ukončila spolupráci, protože jednal mimo rámec svých povinností. Williamovi se to zřejmě nelíbilo a založil stránku, která měla údajně poškodit společnost GE, tím že jí spojila s podvodem. Následně požadoval peníze navíc za ukončení spolupráce. Na oplátku by přístupové údaje ke stránce dal GE. Během listopadu 2010 až ledna 2011 mu společnost vyplatila 80 tisíc USD za ukončenou spolupráci.

To mu zřejmě nestačilo. Pod pseudonymy William Davis a William Laurence kontaktoval společnost z různých států emailem i telefonicky a vyhrožoval, že poškodí jejich reputaci, pokud mu nezaplatí. V GE dostali strach, že by to poškodilo jejich podnikání a rozhodli se zaplatit. Celkem mu poslali 29.556 USD.

Soud rozhodl, že jednání Williama mohlo opravdu poškodit podnikání GE. Také bylo prokázáno, že byl zapojený do vydírání dalších 40 až 45 obětí.

SEO vs PR

Možná si říkáte, že nešlo vlastně o negativní SEO ale spíše negativní PR. Osobně si pod negativním SEO také představuji spíše něco jiného. Na druhou stranu v prosinci jsme si rozebírali Google General Guidelines a několikrát tam zaznělo, že hodnotitelé Google mají hledat u komerčních stránek reputaci na internetu. Zvláště v případě, že je zapojena do nějakého podvodu mají k tomu patřičně přihlédnout (viz. Postřehy z Google General Guidelines VII. – Jak poznat to nejhorší z nejhorších).

Závěr

Snaha poškodit něčí podnikaní není na internetu žádnou výjimkou. Setkávají se s tím majitelé eshopů zcela běžně. Ovšem William to rozjel trochu na jiné úrovni oproti škodolibé konkurenci, která háže negativní komentáře.

Nevím byl u nás někdo za podobnou aktivitu nějak potrestán?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “37 měsíců a pokuta 174.888 USD za “negativní” SEO”

  1. Je zajímavé. že GE i se svojí hordou právníků a specialistů na komunikaci nakonec zaplatilo. Přitom jednotlivec nemá sílu na to aby nějak zásadně poškodil pověst firmy, natož takovéhleho nadnárodního konglomerátu.

    1. Právě protože maj ony právníky a maj je kvalitní zaplatili, aby vznikla škoda a mohli dotyčného následně předat federálům.

Comments are closed.