SEO a obrázky na konci roku 2015

Celkem obsáhle jsem se věnoval obrázkům nejen z pohledu SEO před třemi lety. Povedlo se mi díky zmíněným radám dostat na první místo v Google image search obrázek Trollface, což jsem považoval vzhledem k masivní konkurenci za celkem slušný úspěch. Není většího soupeře ve vyhledávačích, než stránek, které vznikají naprosto přirozeně bez úmyslu na peníze :)

Dneska jsem si všiml článek An In-Depth Look At Image Optimization: Fact And Future na Search Engine Land. Dovedl mě k zamyšlení, kolik se toho vlastně za ty tři roky změnilo?

V podstatě nic nového. Platí všechno, co dříve. Snad jen že se více mluví o obrázkové sitemap, kterou jsem v starším článku zmínil jen na okraj pro ulehčení indexace.

Obrázek by měl obsahovat, co možná nejvíce informací. Což je obecně dobré používat i na sociálních sítích. Osobně preferuji radši menší množství dobře popsaných a okomentovaných obrázků, než desítky hromadně nahraných fotek. Provedl jsem také pár testů na Facebook a vzroste jak zapojení uživatelů, tak i dosah.

Pokud přemýšlíte jestli jsou použity meta data obrázků (EXIF), tak v únoru 2014 prohlásil Matt Cutts, že je Google sice umí číst, ale při hodnocení nepoužívá.

Mobilní zařízení

Článek se sice nezmiňuje o mobilních zařízeních, ale právě ty jsou od posledního článku největší změnou. Uživatele s chytrými přístroji s malou obrazovkou využívají Googel stále častěji. Proto jim také jde Google vstříc a připravil pro ně speciální výsledky. Například kvůli nim máme teď všichni responsivní weby. Co ale obrázky, vznikla nějaká nová technologie?

Pravdou je, že v poslední aktualizaci WordPress 4.4 jsem poprvé slyšel srcset. Nový WordPress pracuje s obrázky do té míry, že zobrazuje přesně takové, aby sedly na rozlišení displeje a to právě díky srcset.

Srcset je atribut elementu img. Ten dává možnost internetovému prohlížeči zvolit si, který obrázek chce použít.

<img src="obrazek.png" srcset="obrazek-maly.png 800w, obrazek-stredni.png 1024w, obrazek-velky.png 1920w" width="360" height="360">

Při rozlišení do obrazovky 800px použije obrazek-maly.png, od 801px – 1024px pak obsazek-stredni.png a nad 1024px je připraven obrazek-velky.png.

Závěr

Takže platí vesměs to co předtím. Používejte kvalitní a skutečné obrázky, tedy žádné ilustrační, kterých je všude hodně, nebojte se je co nejvíce popisovat a komentovat. Kvůli sociálním sítím je často nutné Open Graph protocol. Nebojte se jej.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “SEO a obrázky na konci roku 2015”

  1. Pár rokov dozadu sa z vyhľadávania obrázkov v google dala získať aj veľmi veľami slušná návštevnosť, to je už ale minulosťou, pretože google v pohode zobrazuje obrázky v plnej velkosti aj bez toho aby sa niekto musel prekliknuť až na web, kde daný obrázok je.

  2. Pravda, na obrázky k nám na web dorazí z Google také relativně velmi málo návštěv. O to více mi to mrzí, když se dívám na čísla z obrázků Seznamu, která nejsou špatná. Navíc se mi ta obrázková návštěvnost jeví jako mnohem více stabilnější, bez výkyvů.

  3. Brano: Existují postupy jak Google tohle prasácké hotlinkování zatrhnout a dát mu jen náhled. Z mé zkušenosti uživatele to ale jen znamená ignoraci a posun na další obrázek. Prostě jak zabít obsahové weby v praxi – buď vykrádání obsahu blokujete a nikdo nepřijde, nebo vám Google obsah vykrádá a taky nikdo nepřijde.

    Jinak obecně pozor na různé úžasné optimalizační a responzivní pluginy a šablony. Většina z nich neumí obrázky správně zmenšovat, ignorují profily barev, nedoostřují atd. Výsledkem je potom sračka ala Facebook = rozmazané a s vyblitýma barvama. Ideál je dát si trochu práce navíc a upravit to pořádně rovnou v PC.

  4. K čemu konkrétně je návštěvnost z obrázků, kromě vylepšování statistik? Relevantní zákazníky to přivede málokdy. I když mě napadají případy, kdy jsem hledala př. rychlovarnou konvici hlavně podle designu. Ale ve většině případů, bych řekla, že jde jen o obrázek.

    1. Například někteří lidé vybírají produkty podle obrázků. Google images je tak zajímavým zdrojem návštěvnosti pro eshopy, ale to je dotaz spíše na nějaké eshopaře co si všechno fotí sám.

Comments are closed.