Co mi nejen v SEO tento rok fungovalo a co ne

Tento rok jsem prováděl SEO experimenty hlavně na mé PBN. Jednotlivé blogy mají momentálně 19 – 21 měsíců. Většina z nich je odříznutá od okolních faktorů, takže není problém sledovat jak si po případných větších zásazích vedou. Mimo PBN jsem udělal pár řekněme ne až tak čistých SEO pokusů. Black hat mě ale držel jen krátce. Aby to fungovalo chce to automatizaci.

Centrální stránka

Teorii centrální stránky, která funguje nejen na Seznam jsem vám představil v květnu. V podstatě si vytvoříte několik stránek, které se věnují nějakému klíčovému slovu a na ně odkazujete pomocí klíčových slov z dalších článků, které píšete. Takové wiki odkazy. Přešel jsem od teorie k praktickému testování. Samozřejmě manuální vkládání odkazů je zbytečná námaha. Začal jsem tedy hledat vhodný plugin do WordPress, který bude směřovat keywordy z článků na jedno konkrétní místo. Jako nejlepší mi nakonec vyšel Internal Link Building.

Výsledky jsou velmi dobré. Pokud se pravidelně věnujete určitým tématům, tedy používáte keywordy běžně v textu tak to prostě funguje.

Z technického hlediska jsem jen změnil stránku na blogpost. Takže jednou za čas píšu blogposty cílené na konkrétní keyword a ten pak nalinkuju z ostatních článků. Je to o něco efektivnější.

Pokud pravidelně publikujete obsah tak zkuste. Nebojte se ani konkurenčnějších klíčových slov.

Klíčové slovo se musí hledat, aby se vyplatilo

Takový menší kopanec jsem dostal v rámci experimentu Aldnoah. Pokud do něj zadáte svůj web, tak zjistíte jestli jdete správnou cestou anebo ne. To co se zobrazí jsou pozice a hledanost klíčového slova. Většina lidí zjistí, že mají super pozice na klíčová slova, které nikdo nehledá (nejsou tam). Samozřejmě Aldnoah pracuje s databází sc8 (verze z 30.9), která pokrývá jen nižší desítky procent keywordů na Seznam. Takže tam je jen zlomek dat.

Zkusil jsem “vykrást” keywordy konkurence a trochu přitlačit na SEO. Výsledná návštěvnost se dostavila a stálo to za to. V podstatě těch pár “ukradených” keywordů teď živí jeden z blogů v PBN.

Vyzkoušel jsem mrtvý obsah

Koupit doménu, nainstalovat WordPress je jednoduché. Sehnat návštěvnost už je o něco těžší, ale největší problém je pravidelný příděl obsahu. Automaticky generované texty jsem vyzkoušel a v porovnání s rokem 2014 si jich Google moc neváží, přitom pouze slouží jako obal pro data z databáze.

Takže nastal čas zkusit mrtvý obsah. Jenomže kde jej sehnat? Můžete se proměnit v internetového nekromanta a oživit něco se smazaných domén. No to mi nikdy moc nesedělo, není to úplně podle autorského zákona. Je tu však ještě jeden celkem velký zdroj, kde můžete sehnat obsah více či méně legálně. Jsou to revize wikipedie. Na wikipedii se toho hodně přepisuje a maže. Přitom lidi si často dají hodně práce s textem jen proto, aby byl v kvůli nedostatku zdrojů či vlastnímu pohledu odstraněn. Pokud máte zkušenosti s mediawiki a půjdete po velkých textech tak za chvilku máte desítky normostran encyklopedického textu, který je pod licencí jako wikipedie.

Zkusil jsem to na některá geo témata. Výsledek však nebyl příliš dobrý. Jednotky až nižší desítky návštěvníků za měsíc na cca 10 článků. Je pravda, že ne moc hledaných. Ovšem s dobrou automatizací by to mohlo jít.

Super horká témata

Udržet krok s PBN je fakt šílený. Na každý blog minimálně 1 článek za týden. Mám plnou RSS čtečku zahraničních témat a sleduji spoustu lidí na Twitter. I tak to ale za moc nestojí a člověk od magazínu musí přejít k návodům, recenzím atd.

Ovšem pokud máte magazín, který má dostatek autority a doslova farmíte horké zprávičky, tak vám teď dám jeden super odkaz. Na tomto odkazu najdete TOP 5000 nejnavštěvovanějších stránek na wikipedii za poslední týden a to včetně statistik. A jestli chcete být ještě o krok dál. Tak na tomto odkazu najdete takzvané červené odkazy s návštěvností nad 1K lidí. Jednak se takto dají podchytit dobré domény, ale také co zrovna poletí ;)

Linkbuilding

Linkbuilding stále žije a funguje!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Co mi nejen v SEO tento rok fungovalo a co ne”

  1. Napadol ma jeden napad na clanok :) Si jeden z mala ludi(aspon z it podnikania) co pise pravidelne clanky uz niekolko rokov. A zaroven mas viacero blogov a teraz ked k tomu este pridas tu PBN, tak to musi byt pekne cislo. No a mna zaujima, kolko priemerne mesacne pises textu, ako to zvladas a podobne. Mozne nejake postrehy typu: “Stretol som ucitelku, co mi pred x rokmi vynadala za hrubky na blogu a vcera ma pochvalila, ze som sa v pisani zlepsil :D”. Alebo ako dlho ti trvalo pisat clanok pred rokmi a ako dnes. Ak k tomu tematu nebudes vediet zosmolit dost dlhy text, odpovedz mi prosim aspon na tento komentar :)

    1. Týdně je to 12 – 15 článků. Času je dost, jen občas chybí nápady. Odbornější texty a články, kde je nutné dopátrat více informací zaberou nejvíce času. Zatímco průměrný článek zvládnu za 30 – 60 minut, tak u odbornějších to zabere i hodiny. Nejnáročnější jsou recenze, tam psaní zabere několik hodin + příprava podkladů. V pravopise jsem se bohužel nezlepšil, pokrok udělal software na opravu chyb :)

  2. Díky za tip na Internal Link Building, zkouším co umí a jak jej co nejlépe využít a je to šikovná hračka :-)

  3. Super tip, tiez som si stale v duchu myslel a vedel link buiding funguje, akurat s pisanim tych clankov je umna trosku s casoveho hladiska problem.. Pekny clanok..

  4. Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že linkbuilding má značný vliv a není třeba až tak moc námahy na viditelné výsledky. Ovšem pozor na nechtěné pozice, třeba já mám díky headeru podle Google Console asi 18 tisíc interních odkazů s anchor “login”. No holt to nofollow občas má smysl použít…

    Co jsem se ale chtěl zeptat: Jak finančně vychází udržování a přínos PBN? Jako hračka super. Ale po podrobnější rozvaze o vytvoření sítě 5 webů rozumné kvality a bezpečných – tedy každý svůj levný hosting, vlastní doménu, vlastní kontakty atd. – mi vychází na jeden web cca $6 měsíčně jen provoz a při udržování obsahu jednou měsíčně ještě $5 za každý. Tedy přepočteno minimalistická kvalitní PBN 5 webů s měsíční aktualizací by stála $50 měsíčně = $600 za rok! Za ty prachy dokážu ve svém niche sehnat hravě 10-15 kvalitních guest blogů = 10-15 vysoce autoritativních odkazů. S trochou snahy a somrování by možná šel i dvojnásobek. Když na PBN – která rozhodně zavedenému authority webu konkurovat nemůže – přidám řekněme 4 odkazy za rok, tak to máme 5×4 = 20 odkazů nejisté kvality za $600. Bohužel těch $600 je roční poplatek, nikoliv fixní jako u guestpostů.

Comments are closed.