Je zajímavé sledovat lidi jak získávají tréninkem zkušenosti

Dneska mám chuť na jeden příběh ze života. Součástí mého osobního života je i hraní Dračího doupěte (česká verze AD&D) s přáteli jednou za týden. Sice verze, kterou hrajeme už s původním DrD nemá nic společného, protože jsem jí musel kompletně předělat pro skupinku 6 – 7 lidí (DrD je zvláště v bojových fázích hodně pomalé dále nejsou potřeba zkušenosti atd.)

Vzhledem k tomu, že pevný je víceméně pouze svět, několik NPC a děj se generuje podle aktuální nálady a počtu lidí, tak si skupina  musí vést deník. Ten si pak pročítám abych věděl co se vlastně stalo a jak to ovlivnilo svět kolem nich. Pokud má hra dávat smysl u 5 a více lidí, je pro mě celkem těžké sledovat co se průběžně děje.

Dlouhou dobu byl záznam v deníku delší odstavec, ve výjimečných případech půlka stránky. Zhruba o prázdninách to přebral kamarád, který nemá absolutně žádné zkušenosti se psaním textů. Deník si vyložil po svém a výsledkem byl jeho osobní deník z pohledu své vlastní postavy. Tato myšlenka se mi velice zalíbila. Jednak to z pohledu hry dávalo větší smysl, ale také jsem podle věnovaného času v příběhu poznal, kdo je v rámci děje spíše aktivní anebo pasivní. No a samozřejmě, které NPC se hráčům líbí. Je to jako když objevíte u stránek A/B testování.

Teď ale přijde ta zajímavější část. Věnoval se tomu opravdu zodpovědně a jedno sezení proměnil v několik stránek textu. Jedná se o člověka, který nikdy nepsal žádné texty a bylo to na nich opravdu vidět. Přeskakování v ději, chyběla plynulost, některé slovní obraty byly matoucí atd. Postupem času si ale uvědomil, že podobně jako ve světě DrD ani u jeho psaní neplatí žádné pevné hranice. Přestal děj brát doslova a pokud bylo potřeba, vkládal do něj pasáže z pohledu své postavy. Vyplňoval prázdné části příběhu, na které nebylo tolik času. Navíc jak se říká, se vypsal. V současné době už jsou jeho texty celkem čitelné. Pokud jej nějaká pasáž zaujala věnuje jí dostatek času. Vzhledem k tomu, že rád čte, má i slušnou slovní zásobu. Tímto tempem za pár měsíců bude moct sám začít psát povídky a třeba i zkusit fantasy knížku.

Na vlastní oči jsem viděl, jaké dokáže dělat člověk velké pokroky, když tomu věnuje dostatek času. Jen pro zajímavost jeho poslední záznam z naší DrD seance má 4.265 slov (23.852 znaků). Až na pár výjimek, takto dlouhé texty píše řekněme poslední dva měsíce každý týden a je to fakt znát. Když začínal byly to těžce čitelné ručně psané dvě A4.

Závěr

Říká se, že všechno jde, když se chce. No po několika desítkách tisíc napsaných slov, aby to ještě nešlo :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Je zajímavé sledovat lidi jak získávají tréninkem zkušenosti”

  1. Veľmi zaujímavá hra. A človek ked niečo robí sústavne tak väčšina ľudí sa zlepší tak isto to je aj pri písaní, jedine že by ho to písať nebavilo, potom by bol približne na stále rovnakej úrovni.

Comments are closed.