Jak zmonetizovate malé neaktivní webíky

Po delší době jsem opět prodlužoval hromadně domény a dostal se k otázce, který web se vyplatí si ponechat a co pustit. U hezkých domén a projektů, které mám spíše pro zábavu se většinou nerozmýšlím a nechám si je. Jenomže tentokrát jsem se musel rozhodnout, co z jednou rozdělanou PBN s tématem finance.

Z celkem pěti plánovaných webů jsem připravil jen tři. Důvodem bylo, že se většina věcí nedařila podle plánu. Po půl roce už jsem očekával vyšší návštěvnost a zajímavější ranky. U jedné z domén navíc byl problém s předchozí penalizací. Takže jsem přestal s přidáváním obsahu a čekal co bude.

V podstatě podle plánu fungovalo jen číslo 1, které si na sebe vydělá přes PPC. Ta skončila s 52 články. Druhé dva weby jsou však nepoužitelné. Minimální návštěvnost a pozice i na lehké keywordy o ničem. Jako by platilo, všechno co se píše v Google příručce o YMYL. I kvůli tomu článku jsem se to nakonec rozhodl zabalit.

Jenomže co s tím? 2 weby bez větší návštěvnosti a domény o ničem. Na jednom 18 článků a GPR 3, na druhém 20 článků a GPR 4. Přemýšlel jsem střelit to za cenu 200 CZK článek, tedy 3,6K CZK a 4K CZK. Někdo by je mohl koupit na pay per post. Ostatně k podobnému účelu byly původně určeny.

Nějak mi to ale nedalo. Přeci jen jsou to ideální pokusné kousky. Dát tomu pár hodin týdně, zkusit nové metody optimalizace, tvorby obsahu, propagace anebo linkbuildingu a výsledky mohou být velice zajímavé. Určitě lepší než začínat od začátku. Správné pokusné weby jsou nedostatkovým zbožím.

Takže utratím pár stovek za domény? Chtělo by to alespoň něco, co vydělá na náklady. PPC bez návštěvnosti nemá cenu, affiliate to samé,do pay per post bez aktualizace se mi jít nechce. Hmm tak co zůstává… prodej odkazů? To ještě dneska funguje? No pár domén z dob tvorby MFA takto ještě přežívá na backlinks.com a každý měsíc mi od nich chodí nějaké dolary. Jak asi hodnotí domény, když se GPR už neaktualizuje? Říkám si, za zkoušku to stojí a kouknu tam.

Takže GPR už cenu opravdu neurčuje. Nově se prodávají odkazy na základě MOZ domain authority. Minimální DA je 10. Ceny jsou pak následující:

MOZ DA Na hlavní stránce Podstránky
10-14 0,50 USD 0,13 USD
15-19 1,00 USD 0,25 USD
20-24 1,50 USD 0,38 USD
25-29 2,00 USD 0,50 USD
30-34 3,00 USD 0,75 USD
35-39 4,50 USD 1,13 USD
40-44 10,00 USD 2,50 USD
45-100 15,00 USD 3,75 USD

Říkám si fajn, proč to nezkusit. Za odkaz na číslu dva bude 0,5 USD, stačí tam prodat 2 odkazy. Číslo tři vydělá 2 USD/odkaz. Tam stačí jeden a ještě budu v plusu. Ok proč to nezkusit. Uvidíme jestli jsou kupci.

Druhý den už byly prodané 2 odkazy na dvojce. Trojka je zatím bez prodaných odkazů.

Závěr

Zajímavé je, že v minulosti to fungovalo v podstatě stejně. Nejjednodušší bylo prostě prodávat zpětné odkazy. V těch, řekněme ne moc namáhavých úrovních to bylo sice jen pár dolarů za měsíc, ale zase se to dalo dělat ve velkém. PPC a prodej reklamy byl jako dnes o návštěvnosti. Přímý prodej připadal v úvahu až při velké návštěvnosti.

Odkazy se samozřejmě prodávají i dnes, ovšem máme tu strašáka v podobě tučnáka, který kupce odrazuje. Stále je tu i riziko penalizace anebo ztráty ranků. Na druhou stranu MOZ rank je poměrně otevřená metrika…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Jak zmonetizovate malé neaktivní webíky”

  1. Je ještě nějaká další alternativa k backlinks.com, kterou se má reálně smysl zabývat- kromě ads.ranky? A ještě mě zajímá, zda ten systém umožňuje odkazy vkládat ručně, nebo je na to nějaký skript ? Díky za info

    1. – Zatím jsem jiný nehledal. Zaujalo mě teď že chtějí jen MOZ DA, což je metrika mimo dosah Google.
      – Není možné vkládat ručně, pouze PHP, WordPress (asi plugin – nedoporučuji), ASP, ASP.net, Perl, Joomla

  2. Je docela zajímavé, jaké mají provize:

    10-14 $1 $0.25
    15-19 $2 $0.5
    20-24 $3 $0.75
    25-29 $4 $1
    30-34 $6 $1.5
    35-39 $9 $2.25
    40-44 $20 $5
    45-100 $30 $7.5

  3. Ahoj Drago,
    ani jsem nevěděl, že backlinks.com ještě funguje, naposledy jsem tam snad byl před 5 lety, ale vypadá to, že to stále jede. Akorát mě trošku štve, že mi smazali profil, respektive už je deaktivován, tak jsem se regnul znovu přes tvůj affil link (ať z toho aspoň něco máš) a zkusím tam nasadit dva weby, které jinak marketingově nevyužiji.
    Jen mě zajímá proč nedoporučuješ WordPress plugin? Kvůli penalizaci? Vždyť stejně jak by identifikovali kód z WP pluginu, tak stejně může Google identifikovat PHP kód.

    1. Díky. WordPress pluginy se dají identifikovat snadněji. PHP kód si můžeš libovolně upravit, respektive jeho výstup.

  4. Ono to sa aj ľahko povie že robiť celý business iba na predaji pár lacných odkazov ale poto mspravovať niekoľko tisíc odkazov a množstvo domen tiež nie je len tak. Ale v takomto prípade ked si to zarobí na domenu + niečo navyše určite poteší :)

      1. A co Drago vyplňuješ do těch jejich užasných kolonek? Anglické title, české title, respektive můžeš ukázat nějaký příklad?

        1. Příklad není potřeba
          – kategorii vyberu nejbližší tématu
          – kvůli rankům rozlišuji www a bez www
          – do title napíšu anglický překlad
          – hompege (na subpage mají hromadný nástroj)
          – země podle cílení (ČR)
          – zbytek se používá pro šablonu

  5. Hmmm, ale s prodejema odkazů je to na backlinks celkem bída. Mám tam asi 70 webů a výdělky tak 50 dolarů měsíčně…a to mají ranky jak blázen. Prostě to nikdo nekupuje…

    1. Já si taky myslím, že tam bude mrtvo a Drago měl spíš štěstí. Kdo by si zde kupoval odkazy z českých webů? Leda čeští webmasteři a ty si myslím, že využívají jiné služby (Placla, webtrh)

      1. Jen doplním, že žádný odkaz není česky. Někdo to prostě kupuje ve velkém.

  6. Zdravím, díky, vyzkoušel jsem na weby, které nevydělávají adsensem, kvůli nízké návštěvnosti. Nahodil jsem 3 weby

    2x rank 16
    1x rank 25,9

    a za týden se prodaly 3 odkazy, celkem za 4$

    Štegy

Comments are closed.