Postřehy z Google General Guidelines IV. – Reputace webu

Google General Guidelines – příručka, která učí Google své zaměstnance, na pozici Search Quality evaluator, hodnotit stránky. Tento rok jí dal poprvé volně ke stažení, takže do ní můžeme nahlédnout a podívat se jak se z pohledu hodnotitelů pozná kvalitní stránka. Příručku si můžete stáhnout zde. V dnešní části se podíváme jak mají hodnotitelé posuzovat reputaci webu.

Kontaktní informace

Než se dostaneme k samotné reputaci webu, uděláme si krátkou zastávku v části 2.5.3. V ní má za úkol kvůli hodnocení kvality stránky, najít hodnotitel kontaktní údaje. Co je zajímavé, je tu jen pár výjimek, kdy kontakt není potřeba a to u anonymních a komunitních webů. U těch se odpouští třeba telefon a adresu. U ostatních jsou však tyto údaje potřebné. Google to zdůvodňuje možností nahlásit problémy a chyby na stránce. Také je kontakt důležitý pro žádosti o odstranění obsahu. Hodnotitel má výslovně hledat email, telefon a kontaktní formulář. Tedy tyto tři bychom na stránce měli mít všichni.

Výslovně uvádí, že kontaktní údaje jsou extrémně důležité pro jakékoliv weby, kde se pracuje s penězi, což jsou i stránky nabízející produkty. Ty navíc musí mít i informace o platbách, reklamacích a vrácení. Ačkoliv tyto věci u nás vyžadují úřady je dobré se nad tím zamyslet. Spousta webů používá jednotné anebo duplicitní podmínky popřípadě nemá zjednodušenou verzi, kde je vše jednoduše a názorně popsáno s odkazem na hlavní podmínky. SEO body se dají nahnat všude.

Reputace webu

Reputaci webu je věnováno několik stránek v části 2.7. Hodnotitel je zde přímo vyzván, aby dohledal více informací o autorovi a webu. Tento úkon musí udělat vždy i pokud web zná a je přesvědčen o jeho reputaci. Hodnotitel se má výslovně vyhnout posuzování reputace na základě návštěvnosti. Ta se nedá považovat za pozitivní ani negativní faktor při ohodnocení kvality.

Spousta webů o sobě tvrdí, že jsou úžasným zdrojem důvěryhodných informací. Jenomže pro ohodnocení kvality (Page Quality) je nutné si to ověřit z důvěryhodných a nezávislých zdrojů. Google přímo uvádí, že pokud hodnocený web něco tvrdí, ale důvěryhodné externí zdroje to vyvrací, pak má hodnotitel věřit externím zdrojům. Což se hodně negativně odrazí i v jeho hodnocení kvality. Takže heslo soustřeďte se jen na svůj obsah a ignorujte co o vás píšou jinde zde neplatí. Minimálně u velkých a důvěryhodných zdrojů je třeba to řešit a minimálně je požádat o nápravu anebo publikování oficiálního prohlášení.

Hodnotitel má brát v úvahu hodnocení od reálných lidí, kteří mají nějaké renomé anebo publikují na významných stránkách. Například online deníky anebo magazíny.

Ovšem Google také výslovně uvádí, že velké množství kladných recenzí na eshop znamená pozitivní reputaci pro tento eshop. Při hodnocení má k individuálním pochvalným či negativním recenzím přistupovat vždy skepticky, protože je může napsat kdokoliv, včetně provozovatele eshopu anebo speciální agentury, které si na to lze najmout. Je dobré hledat více zdrojů recenzí. Každý obchod bude mít negativní hodnocení, zvláště ty větší.

V úvahu má také hodnotitel brát, pokud web získal nějaké známé ocenění. Například Pulitzerovu cenu za zpravodajství. Ta je důkazem, že web má vysokou reputaci. Rozhodně bychom se tedy neměli bát ukázat nejlepší ocenění.

Zdroje pro dohledání reputace mohou například být: wikipedia, blog posty, online magazíny, diskuze na fórech anebo hodnocení organizacemi. Vždy je třeba zvážit nezávislost a důvěryhodnost informací. Konkrétně wikipedie je uváděna v textech vícekrát jako zdroj důležitých informací o společnosti.

U posuzování reputace je třeba brát zřetel na obsah. Je velký rozdíl mezi stížností na nedodání zboží včas a článkem, který pojednává o finančních podvodech. Zatímco první jmenovaný by neměl mít na hodnocení kvality velký vliv, tak ten druhý už ano.

A co dělat v případě, že nenajdete dostatek informací pro ověření reputace? U velkých společností se to očekává. U těch menších to není ani pozitivní ani negativním znakem.

Závěr

Kontaktní informace máme kompletně ve svých rukou. Udělat si profilovou stránku není problém. Může být přímo na webu anebo tomu vyčlenit zvláštní stránku. Na každý web dát kontaktní formulář a email taky ne. Komerční weby musí zase dodržovat zákony a nějaká stránka o historii společnosti/eshopu také neuškodí. Minimálně pomůže při PR.

No a co se týká sbírání reputace? Tak buď to nazveme PR anebo linkbuilding :) V každém případě ať už tomu budeme říkat jakkoliv, tak se bez toho ve výsledcích vyhledávačů stejně nepohneme. Podobně je to i s wikipedií, pokud se tam chcete dostat potřebujete nejdříve aby o vás někdo důvěryhodný napsal. Takže nalaďte se na PR vlnu a do toho.

Články k Google General Guidelines


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Postřehy z Google General Guidelines IV. – Reputace webu”

  1. Takže ak budem písať možno overené fakty, ale vo veľkých médiách pod vplyvom korporátnej reklamy budú články na rovnakú tému s opačným obsahom, tak môj blog bude nedôveryhodný? Takto fumnguje vymývanie mozgov a potláčanie nepohodlných webov v SERP.

    1. Spíše by se muselo jednat o pěkně schované PR. Koupené články které budou vypadat jako skutečné. Nejen Google se tohoto bojí.

  2. Zhodnotil bych to jako shrnuti “selskeho rozumu” kdy pozadovane veci na stranku da kazdy, kdo neco chce prodat end userovi, stejne tak skese ohledne hodnoceni.

  3. No jo seo už sa postupne mení .. ak chce niekto byť medzi prvými tak len nejaké také to techické seo stačiť už nebude :D a tento článok je toho jasným dôkazom :)

Comments are closed.