Postřehy z Google General Guidelines III. – Rozdělení obsahu na stránce

Pokračujeme v postupném rozebírání 160 stránkové Google General Guidelines, kterou Google uvolnil pro veřejnost. Ta má za úkol vysvětlit jeho zaměstnancům, které označuje jako Search Quality evaluator, jak hodnotit stránky na internetu. Stáhnout si jí můžete zde.

Dneska se podíváme, jak učí hodnotitele porozumět obsahu na stránce. Tuto pasáž si rozebereme z důvodu, protože předpokládám obdobné rozdělení u analýzy stránky ze strany Google. Navíc obsahuje několik zajímavých postřehů, které se budou hodit zvláště u white hat SEO.

Základní rozdělení stránky je na Main Content (MC) – hlavní obsah, Supplementary Content (SC) – doplňující obsah a Advertisements/Monetization (Ads) – reklama/monetizace.

Main Content (MC) – Hlavní obsah

Za hlavní obsah se považuje cokoliv, co má stránce dát její účel. MC mohou být texty, obrázky, videa, ale také třeba různé online kalkulačky anebo hry. Za hlavní obsah by měl hodnotitel také považovat to co vytvoří návštěvníci stránek jako jsou videa, recenze/hodnocení anebo jimi psané články. Hodnotitel má být při procházení stránek obezřetný a hledat tlačítka či záložky, které mohou nahrát/zobrazit další obsah.

Hlavní obsah se podílí z velké části na PQ ratungu (Page Quality).

Supplementary Content (SC) – doplňující obsah

Tento obsah má sloužit k zlepšení uživatelského komfortu na stránce, ovšem přímo nenapomáhá dostát stránce svému účelu. Mezi základní prvky SC patří navigační odkazy,

Pokud si hodnotitele nejsou jistí, co je SC, tak mají postupovat vylučovací metodou. Tedy nejdříve určit MC a pak reklamu. Co zbude je doplňující obsah.

Advertisements/Monetization (Ads) – reklama a vydělávání

Hodnotitel provádí hodnocení stránek na prohlížeči, který nesmí mít jakýkoliv doplněk na blokování reklam (například AdBlock), jinak by stránku nedokázal vhodně posoudit. Google několikrát v příručce poučuje hodnotitele, že reklama a monetizace jsou pro provozování webu důležité a bez ní by mnoho webů nemohlo existovat.

Nejčastěji se o reklamu jedná pokud je označena jako ads (reklama), sponsored links (sponzorované odkazy), sponsored listings (inzeráty), sponsored results (sponzorované výsledky) atd. Reklamu si může ověřit tak, že na ní klikne anebo najede myší. Zároveň je upozorněn na možnost, že se mění při znovunačtení stránky anebo různí lidé mohou mít různé reklamy.

Ačkoliv webmaster často nemůže ovlivnit, co se mu na stránce zobrazí, protože používá reklamní síť, tak Google považuje webmastera vždy zodpovědného za obsah reklamy. Ať už se jedná o obsahovou část, formu anebo kvalitu.

Shrňme si to

Pro zvýšení kvality stránky je potřeba, aby hlavní obsah souvisel s jejím účelem. Měli bychom jej tedy umístit tak, aby mu byla dána priorita. Ovšem to je známá věc.

Otázkou je jak se zachovat k doplňujícímu obsahu. Například jsem nenašel odpověď zdali komentáře pod tímto článkem jsou brány jako MC aneb SC. Pokud SC, tak ideální by bylo je přesunout na samostatnou stránku (Komentáře ke článku …). Tím by nenarušovaly stránku s článkem a zároveň by se dostali na svou vlastní stránku, jejíž účelem je zobrazovat komentáře.  Staly by se MC namísto SC. Možná na tom něco bude. Celkově se mi zdá, že z Google na texty v komentářích chodí velmi málo lidí, přitom jsou v nich velmi dobré postřehy a často know how. Ovšem z pohledu uživatelské přívětivosti mi přijde lepší nechat je v současné podobě. Co myslíte?

Ohledně reklamy je nejdůležitější části že jsme za ní vždy zodpovědní. Takže pokud nám zpomaluje web, objeví se obsah pro dospělé anebo odkaz vede na web s malware je to z pohledu Google náš problém a naše stránka za to může být penalizována. Tohle také není novinka, jen to doposud nebylo tak otevřeně řečeno.

Hodnotitel má v případě pochybností (nechápe význam stránky), také projít web samotný. Zaujalo mě kolik prostoru bylo v příručce investováno do informací jak se dostat na hlavní stránku. V každém případě logo/název stránky určitě vždy udělejte směřující na hlavní stránku.

Články k Google General Guidelines


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Postřehy z Google General Guidelines III. – Rozdělení obsahu na stránce”

  1. Co se komentářů týče, tak za mě určitě nechat u článku. Jednak z hlediska UX je to přívětivější a pro SEO by to rovněž mělo mít přínos – rozšiřují a doplňují obsah článku + aktualizují stránku. Oboje by se mělo Googlu líbit.

  2. U jednoho konkrétního případu jsem viděl, že komentáře byly na Seznamu brány jako množství dalšího obsahu (z pohledu seznamu kvalitnějšího), a proto byla stránka velmi vysoko ve vyhledávání, jinak to byla úplně obyčejná informačně nekvalitní affiliate stránka, bez příchozích odkazů. Takže i z tohoto pohledu můžou komentáře pomoci.

Comments are closed.