Zábavný komiks od Finanční správy na téma EET

Dneska jsem díky tweetu od Michaela Hovorky narazil na nový komiks Příběhy ze života Daňka Krátila postavený na reálných zkušenostech zaměstnanců Finanční správy. Zkráceně se jedná o naučné PR pro zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Na druhou stranu v něm také najdete, co Finanční správě leží nejvíce v žaludku a ráda by z ČR vymýtila.

Formát i provedení se mi libí. Asi bych odstranil nudný prolog, který rychle odradí náhodné návštěvníky, hledající zábavný obsah, anebo jej umístil na konec, pro ty kteří se budou chtít o situaci dozvědět více. Celkově je komiks pojat vtipně. Daňek Krátil má být ukázkou zřejmě typického českého podnikatele, kteří se snaží vydělávat nad rámec zákona a považuje to za běžnou věc. Podle obrázků vlastní zřejmě obchod a využívá všech obecně rozšířených metod na krácení daně. Vždy je k této “metodě” připsán hrubý příklad o kolik přišel stát, respektive běžný občan.

Většinu jeho metod má zastavit EET. Tedy za předpokladu, že si lidé budou brát účtenky :)

V komiksu je zmíněna i práce na černo. Má “zaměstnance”, kterému za rok zaplatí 200K. Tedy nějakých 16,7K CZK/měsíc. Stát díky tomu přijde o cca 125K CZK (započteno 19,5K podpora v nezaměstnanosti). Pokud by jej zaměstnával férově. Tak by jej přišel zaměstnanec na 268K CZK (22,3K/měsíc) a ten by dostával cca 13,5K/měsíc.

Příběh Já plátcem nebudu! mě celkem zaujal. Daněk Krátil se nechce stát plátcem DPH a tak si nějak uměle snižuje náklady. Snižování nákladů (respektive nepřiznání příjmů) je samozřejmě podvod o tom žádná, ale proč nechce být majitel obchodu plátce DPH? Část DPH si odečte ze zboží od dodavatelů, pak má určitě náklady na provoz od plátců DPH a samozřejmě ho vyjde levněji i reklama. Navíc se může pustit daleko efektivněji do likvidace konkurence. Pokud neplátce DPH nakoupí zboží za 121 CZK a plátce za 100 + 21 CZK. A plátce se pustí do totální cenové války, může prodávat zboží za 121 CZK a přesto být díky rozdílu za náklady v “plusu” až 21 CZK (pokud by příjmy – výdaje byly 0).

Ostatní příběhy jsou ukázkou jak je Finanční správa krátká na různé metody pravidelně mizejícího účetnictví. Popřípadě o kolik by bylo potřeba více úředníky pro pravidelné kontroly všech podnikatelů. Škoda, že stát vyvíjí EET a ne rovnou online účetní program. Bylo by fajn tam naházet všechny faktury a jen jednou měsíc/kvartál zaplatit daň. Nic dalšího neřešit. Všechno potřebné bude mít už stát v cloudu.

A to nejlepší jsem si nechal na konec. V příběhu Software na krácení daní se dozvíme, že programátoři jsou také zodpovědní za daňové úniky a na nové byrokracii spojené s EET se tak budou přímo podílet svou vinou. Tak a teď se přiznejte, kdo z vás umí naprogramovat software, díky kterému může podnikatel platit menší daně? :)

programator-jsou-zlo


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Zábavný komiks od Finanční správy na téma EET”

  1. Hele ten příklad cenové války nechápu :)

    Pokud plátce nakoupí za 100+21 a proda za 100 tak predpokladam ze proda za 100 bez DPH a DPH zakaznikovi stejne pripocte. Dostane se na stejnou cenu jako konkurent neplatce DPH.

    Pokud by prodaval za 100Kc vc DPH bude ve ztrate.

      1. Ok, stat mu vrati 21 Kc, takze nakoupi za 100Kc, proda za 100Kc vc DPH a DPH z toho tj cca 17 Kc odevzda statu na DPH. Takze bude v minusu 17Kc, tak to vidim ja.

  2. U obchodu nevím, co je výhodnější, ale existuje spousta drobných řemeslníků a lidí, poskytujících služby, kteří se snaží zůstat neplátci DPH z toho důvodu, aby byli levnější pro zákazníky z řad soukromých osob, protože je to jejich převažující klientela.

  3. Ty ses úplně posral? Účetnictví přímo u státu? V momentě, kdy tam sedí Babiš, kterému nejde o nic jiného, než získat data o konkurenci? Ale i kdyby neseděl. Co je státu do tvého účetnictví? To je lokální věc, která se má řešit maximálně na úrovni příslušného FÚ.

    Někde jsem četl (bohužel už si nevzpomínám kde), že finanční úřady MAJÍ dostatek lidí a prostoru na kontroly, ale serou na to. Víc úředníků potřeba není, natož EET, stačilo by, kdyby si stávající úředníci plnili své povinnosti a při podezření dělali kontroly cílené. Nikoli zbytečné namátkové, jak se děje. Jak zjistit podezřelého z daňových úniků (a tedy adepta na kontrolu) je pro FÚ prý vcelku jednoduché!

  4. Skoda ze se tak intenzivne nemluvi o Kontrolnim Hlaseni jako o EET :( Pritom EET je zatim jen vidina, ktera se protahne diky realizaci statnich IT zakazkach az o nekolik let, ale KH jde v platnost uz od ledna 2016

Comments are closed.