WordPress pohání 25 % největších webů

Podle průzkumu w3techs.com, dosáhl v listopadu podíl WordPress mezi nejnavštěvovanějšími weby 25 %. Za poslední dva roky si připsal 5 % a nevypadá to, že by jej jen tak něco dokázalo zastavit. Mezi 300 nejpoužívanějšími CMS (redakčních systémů) si drží podíl 58,7 %. Pokud vezmeme, že jeho “nejbližší” konkurenti Joomla! (6,6 %) a Drupal (5 %) mají dohromady 11,6 % můžeme jeho náskok označit za opravdu velký.

Metodika měření

w3tech.com prošli 10 milionů nejnavštěvovanějších webů podle Alexa ranku a otestovali je na přítomnost redakčních systémů. Alexa odhaduje návštěvnost pro celou doménu, tedy přiřazuje k doméně i subdomény. Takže do statistik nebyly započítány například weby na doménách třetího řádu na wordpress.org. Správně bychom tedy měli psát, že WordPress jede na 25% nejnavštěvovanějších domén.

TOP 1000

Mezi tisícovkou nejnavštěvovanějších webů (domén) už tolik WordPressů nenajdete. Více jak 90 % využívá na míru dělané řešení místo CMS. Pokud bychom vzali čistě redakční systémy, tak z největších webů jede na WordPress 30,3 % ( Time, TechCrunch, Wired anebo Lifehack). Dále je tu oblíbený Drupal s 19,7% a Adobe Experience Manager s 11,8%.

WordPress roste nejrychleji

Z průběžného sledování vyplývá, že podíl WordPress roste nejrychleji. Zhruba každých 74 vteřin se v TOP 10 milionů objeví nový anebo některý ze současných na WordPress přejde. Druhým nejrychleji rostoucím je Shopify, který přibývá každých 22 minut. Co se týká poražených, tak nejčastěji přechází na WordPress uživatelé Joomla, Drupal a Blogger.

Kde se používá nejčastěji

Na anglických stránkách je podíl WordPress 37,3 %. V Evropě má podporu ještě větší. Provozovatelé webů v Portugalsku, Španělsku, Švédsku a Turecku využívají WordPress v 38 – 40 % případech. Největší podporu má v Bengálsku (51,3 %) a Bosně (54,4 %). Naopak se mu zatím nedaří prorazit v Asii. V čínském jazyce je jen 10,6 % webů a v korejštině dokonce jen 6,9 % webů.

Jak je na tom Česko?

Krásně zpracoval statistiky používání WordPress v Česku Vladimír Smitka v článku WordPress v CZ – velký průzkum. Podle jeho metodiky měření nalezl 65 tisíc instalací WordPress u nás.

Závěr

Jak už jsem psal na začátku WordPress je momentálně zřejmě bezkonkurenční redakční systém. Pokud zvažujete, kterým směrem se v podnikání vydat zkuste nad ním popřemýšlet. Obecně je nedostatek dobrých programátorů, kteří s WordPress umí. Hodí se i lidé, kteří umí nakonfigurovat VPS pro maximální výkon a vzhledem k nárůstu uživatelů z řad BFU i ti, kteří zvládnou WordPress zbavit malware :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup