Téma k diskuzi: Články X. způsobů jak

Nedávno jsem se koukal na výsledky jednoho mého experimentu, kde testuju prakticky všechno co je považováno za white hat. Nebo jsem spíše testoval, teď přecházím na grey hat. Z období testování white hat jsem se soustředil i na formu obsahu. A tady mám jeden zádrhel o kterém bych se chtěl podělit.

Celkem je pět webů. Zaměření stejné. Následující body platí o většině obsahu (cca 70%+)

  1. Na čísle jedna je většina obsahu postavená na popisu klíčového slova.
  2. Na čísle dvě jsou návody o klíčovém slovu.
  3. Na čísle tři jsou články o klíčových slovech. Zhruba jako na 404M. Jen trochu delší a detailnější.
  4. Na čísle čtyři jsou použité hodně doporučované formy psaní obsahu porovnání klíčových slov, X tipů na klíčová slova, jak na klíčové slovo atd.
  5. Na čísle pět najdete magazínové články o klíčových slovech. Podmínkou zde je vždy vybrat téma o kterém se právě píše v Google news. Tedy aktuální témata, které Google sleduje. Snažím se zjistit jak funguje fresh bot a jeho propojení s aktuálními tématy :)

Co se týká návštěvnosti z vyhledávačů, tak výsledek experimentu je, že je jedno jakou formou a o čem píšete. Prostě chcete li návštěvnost z vyhledávačů, tak bez autority (čtěte linkbuildingu/propagace)  to nejde. Ale to už všichni stejně víme. Cpete svůj odkaz kamkoliv, kde to bude vhodné a SEO magie se dostaví :)

Téma k diskuzi co je s číslo 4 špatně?

V porovnání s ostatními mělo do začátku číslo 4 náskok v rancích i odkazech. Tento experiment probíhá na doménách s historií (vždy .cz). Proto jsem pro ní také vybral formu článků, které se doporučují v různých příručkách. Srovnávání X a Y, největší výhody X, jak na X a podobně. Ano tyto články fungují pro návštěvníky skvěle. Otestoval jsem to na 404M i cn130. Pokud nemlátíte prázdnou slámu tak se čtenářům fakt líbí. To znamená že článku věnují čas, sdílí jej na sociálních sítích, více si jej pamatují, což zvyšuje šanci, že se o něj v budoucnu podělí třeba na diskuzních fórech.

Jenomže z nějakého důvodu tato forma neúčinkovala na Google ani Seznam. Zatímco ostatní dosahovaly určitých výsledků, tak číslo 4 prostě ne. Nedávalo mi to smysl. Průměrný článek byl daleko delší u čísla čtyři než u ostatních. Přeci jen když píšete 10 výhodo pro X, tak i přesto že ve výsledku z článku uděláte 7 výhod pro X, se text protáhne klidně na 700 – 1000 slov. Mimochodem třeba u čísla 5 jsem zredukoval maximální délku z 500 slov na 300, protože u aktualit toho napsat víc je problém.

Chvilku jsem si myslel, že s číslem 4 je něco špatně a tak jsem ač nerad jej přidal do GWT. Žádný ban ani viditelná penalizace. GWT mi navíc potvrdil 1867 odkazů z 62 domén.

Zajímavé je, že i porovnání s ostatními čísly má návštěvnost rovnoměrně rozdělenou mezi články. Každý měsíc tam přichází něco mezi 100 – 200 lidí. Naproti tomu třeba čísla 1 a 2 mají silné články, na kterých návštěvnost sbírají. Ale to už je trochu jiné témat.

Malá autorita na dlouhé články?

Osobně se domnívám, že je problém v autoritě jednotlivých článků. Odkazy na doménu jsou hezké, ale u blogu to chce hlavně odkazy na jednotlivé články. Teď budu testovat grey hat, takže i posilování autority. Pak se návštěvnost jistě dostaví.

Ovšem napadlo mě zdali nemůže být problém právě v samotném formátu článků. Přeci jen forma článků jako u čísla 4 je všude doporučována a často se používá i u bulváru. Možná se vyhledávačům prostě něco nelíbí. Třeba je moc komplikovaná, tím jak je článek rozkouskovaný tak je tam v podstatě moc témat v jednom celku. Že by psaní o více tématech nebylo ideální? Anebo snad dlouhé články bez multimédií jsou podezřelé? Myslím že mě čeká ještě hodně testování, než na tu záhadu přijdu :)

Vaše zkušenosti

Jak jste na tom s články jako u čísla 4? Zkoušeli jste je někdy psát? Jaká byla reakce ze strany vyhledávačů?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Téma k diskuzi: Články X. způsobů jak”

  1. Ja mám veľmi podobné výsledky a tiež neviem prečo… proste články typu ako píšeš číslo 4 si v google príliš dobre nevedú a to aj vzhľadom nato že sú dostatočne dlhé a aj pekne napísané z hľadiska seo. Jediným bonusom takýchto článkov je že sa dobre zdieľajú na soc. sieťach a prinášajú tak traffic.

  2. Mám dost podobnou zkušenost. O white hat SEO se pořád jen mluví, ale každý den kdy dělám analýzy linkového portfolia, tak stále narážím na to, že na weby vedou jen velmi nekvalitní odkazy. Zkoušel jsem psát velmi dlouhé a výživné články, ale bez linkbuildingu to nemělo téměř žádný efekt. Druhá zkušenost je, že se mi například teď velmi dobře zobrazují články, které jsem napsal pro jiný web třeba před rokem, takže to chce trpělivost.

  3. Snažím se teď rozjet nový recenzní web a musím říct že, zatím je to bída. Už jsem uvažoval, že když jednotlivé produkty nastuduji a ty informace mám, tak pojedu například dva další blogy, na které napsat text bude otázka chvilka a z nich budu posilovat ten hlavní.

Comments are closed.