Lidé jsou ochotní platit za obsah jen najít tu správnou cestu

Za posledních několik měsíců se objevuje stále více a více článků o blokování reklam. Dříve téma, o kterém se mluvilo tak maximálně na úrovni blogů, se přesouvá do známějších online magazínů i masmédií. Dnešní článek na lupa.cz o opatřeních, které zavedl německý deník bild.de, ukazuje další z aktivních pokusů, jak “donutit” návštěvníky platit. Ať už sledováním reklam anebo zaplacením za předplatné.

Osobně jsem si myslel, že varianta přispívajících uživatelů je sci-fi. Spíše bych hledal obchodní model v mikrotransakcích anebo tvrdé paywall než v příspěvcích na provoz. Jenomže existuje jedna zajímavá výjimka, kde lidé opravdu na tvorbu obsahu přispívají. A ta se jmenuje Twitch.

Mezi mé záliby patří i hra Hearthstone, na kterou nemám moc času. Na druhou stranu sledování prof hráčů na YouTube mi pomáhá usnout. Všiml jsem si, že v některých videích se objevují zvláštní zvuky a hráči děkují za příspěvky anebo odběry jejich streamů. To mi přišlo zajímavé.

Na službu Twitch jsem se proto podíval detailněji. Každý hráč má většinou své specifické publikum s kterým průběžně komunikuje. Občas mu někdo přispěje formou předplatného anebo jednorázově. Předplatné je za nějakých 5 USD, jednorázové příspěvky většinou v jednotkách dolarů, ale u těch lepších hráčů jsem viděl i desítky či přes stovku USD.

V podstatě to co se tam děje je ukázkou funkčního modelu placení za obsah. Dokonce u skupiny uživatelů u kterých bych to nečekal. Hráči online her, které jsou zdarma, rozhodně nejsou cílovka co bude platit. Dalo by se tohle nějak řekněme přenést na blog?

Základem musí být funkční a jednoduchý systém plateb. Pro čtenáře to musí být otázka jednoho či dvou kliknutí. To v podstatě dnes umí PayPal, BitCoin a s možností skenovat QR kód i platba SMS bránou. Problém u PayPal a SMS jsou vysoké náklady. BitCoin zatím není dostatečně rozšířený. Ostatní metody platby mi nepřipadají jednoduché (kreditka), popřípadě už to mají za sebou (flattr). Takže tady to vázne.

Čtenář také potřebuje něco více než je jen text. Chce interakci. U Twitch to jsou komentáře při hraní hry. Co by to bylo u blogera? Videoposty? Rozhovory se čtenáři? Komentování událostí? Možná by to mohlo zabrat, ale tohle není hraní her. I když pamatujete na Affiliate výzvu o 100K CZK za měsíc? Co kdybyste mohli vidět tomu, kdo přijal výzvu na monitor a vše by komentoval? Dejme tomu by si na to vyčlenil 8 hodin denně a jel by. Prostě taková reality show. Sledovali byste to? Přispěli byste mu na online vysílání? Přihlásili byste se k odběru?

Pak je tu prémiový obsah. Ačkoliv se u něj na Twitch netlačí, domnívám se, že je velice velice důležitý. Pokud bych někdy obsah na 404M zpoplatnil, tak by platící uživatelé měli výhody jako v takzvaných free to play hrách. A kdo je hrajete, tak moc dobře víte to to znamená, když se f2p potká s p2p hráčem ;)

Takže co vy na to? Někde ta cesta, která se bude líbit všem stranám je. Jen je třeba jí najít.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Lidé jsou ochotní platit za obsah jen najít tu správnou cestu”

  1. Drago osobně si myslím, že Twitch je blbý příklad, většinou tento kanál sledují děti, kteří prostě chtějí podpořit svého streamera a chtějí aby jim poděkoval v “přímém přenosu”.

  2. Podle mě to nutně k tomu spěje, tedy ke skrytí obsahu pokud je AdBlock aktivní. Na blozích jsemto udělal před půl rokem. Nyní je návštěvnost o 20% nižší, ale výdelek o 25% vyšší. Návštěvnost šla dolů spíš cílovou skupinou než mým blokováním obsahu

    O návštěvnost taky nepřicházím, vždy i ta stránka bez obsahu se započítá a z vyhledavačů ve valné většinou si lidé přijdou prohlédnout právě jednu stranu a jdou pryč – najdou co hledali.

    Brzy to hodlám zkusit i jinde…

    Většina lidí netuší, že to vůbec mají (už nevědí proč to chtěli) a ani neví jak to vypnout, proto je nutno dodat k tomu i návod, jak to vypnout :)

  3. “Na druhou stranu sledování prof hráčů na YouTube mi pomáhá usnout.” ResidentSleeper … :D
    Upřimně, Twitch je teď mojí základnou prokrastinace a někdy tam zkejsnu fakt na pár hodin :)

    Ale nevím, jestli by se jejich obchodní model dal převést na blog. Streamování má oproti textu na blogu ohromnou výhodu v tom, že tě opravdu vtáhne do dění. Navíc je to live, a tak v určitých případech můžeš přispět svoji troškou do mlýna (např. Twitch chat vybírá karty v HS aréně). A po téhle veškeré sociální interakci pak nevidíš streamera jako někoho, kdo si (při)vydělává na živobytí, ale spíš jako kamaráda, kterého můžeš podpořit pár korunama. Prostě i když je to u těch největších streamerů regulérní byznys, díky tomu, že jsou to hry, které jsou pořád brány jen jako hobby a relax, je ta komerční podstata dobře skrytá.
    V kontrastu s tímhle jsou pak na Twitchi třeba turnaje, kde mezi matchi běží sponzorské reklamy (které jsou součástí streamu, a tak na ně adblock neplatí) a celý chat se náhle rozkřičí slovíčkem “SELLOUT”. To je pak prostě úsměvné :)

    1. Ve hrách kde si můžeš připlatit za prémium obsah většinou od hráčů co mají dost peněz dostaneš na zadek :)

  4. Osobne som Twitch nikdy nepozerala ale čo poznám mladých chalanov tak na twitchi tráva desiatky hodin mesačne poheraním a raz za čas aj niekto niečo streamuje .. Tušim že twitch ma v usa a v aziíí miliony použivateľov

  5. Ináč na Twitch v česku najviac zarába FattyPillow, raz mu tam dokonca niekto poslal donate 20 000kč :D Keď som to v minulosti sledoval (počúval), tak mám dojem, že bežne za večer získal okolo 5000kč, + tam má XX pravidelných platieb zo subscribe konta.. Možno je to v česku najviac zarabajúci “youtuber”.

  6. Podle mě cesta přes PayWall nevede. Na to u nás je moc málo exklusivního materiálu. A jestliže nějaký je viz. motejlek tak je to na uživení sotva pár lidi, ale určitě ne mediálního domu. Udělat dneska velký portál stojí hromadu peněz a výnosy nejdou tak raketově nahoru jako náklady. Proto se dnes zkouší kde co, od bulváru až po “originální” video obsah. A mezitím vydavatelé volí cestu agresivní překryvné reklamy a uživatelé cestu AdBlocku viz tvůj nejnovější článek. Ale osobně si myslím, že cesta spíše vede přes partnerství. Třeba Idnes.cz zprostředkovává půjčky a paradoxně se skoro vůbec o tom neví, stejně tak může participovat na autech, práci etc… ano, nějaké věci dělá např. povinné ručení, ale opět téměř nikdo o tom neví. Přitom při své síle by se klidně mohlo prezentovat portál kde jde zařídit “všechno”.

  7. A co třeba jednoduše využívat affil? Intext odkazy, obrázkové odkazy – to za prvé má smysl a za druhé to vůbec není snadné blokovat.

Comments are closed.