Jak schovat osobní údaje u .cz domény

V posledních dnech se začal poměrně často objevovat dotaz jak schovat osobních údajů u .cz domén. CZ NIC sice neumožňuje registrátorům provozovat službu whois proxy, ale pokud máte ověřený kontakt emailem, telefonem, dopisem a založíte si mojeID, tak lze u fyzických osob schovat vše mimo jména a příjmení. Jak na to, jsem si pro vás připravil v následujícím velmi názorném příkladě, který celý proces ukazuje krok za krokem.

Na začátek znovu upozorňuji, že je potřeba mít ověřený kontakt emailem, telefonem a dopisem. Celý proces ověření kontaktu (identifikátoru) když tak zahájíte zde, přímo na stránkách CZ NIC. Nevím teď jak dlouho to trvalo, ale tuším do týdne jsem měl všechno hotové. Ještě malé upozornění. Po dokončení celého procesu bude váš kontakt převeden od vašeho registrátora k CZ NIC.

Ok takže pokud už máte vše ověřené můžeme začít.

Whois před procesem

Část kontaktů lze schovat přes vašeho akreditovaného registrátora domén, u kterého máte vedený kontakt. Někteří neumožní schovat vůbec nic, jiní toho umí zase více. Ten můj neuměl schovat adresu a telefon.01-whois-verejny

Založení účtu na mojeID

Celý proces zahájíte na adrese https://www.mojeid.cz/page/1868/

Vyberte si s nabídky Založit z registru domén.

01-zalozit-z-registru-domenVytvoření účtu z registru domén

Identifikátor kontaktu najdete ve whois, popřípadě v administraci svého registrátora u kterého jste si jej založili. Většinou je to název akreditovaného registrátora a nějaký shluk čísel a písmen. Vždy velkými písmeny. Já jsem si založil identifikátor se svou přezdívkou.

Nezapomeňte potvrdit podmínky.

02-registrace

Potvrzení

Po odkliknutí založit účet vám dorazí email. Ověřoval jsem několik kontaktů s různými emaily, které mám u rozdílných poskytovatelů webhostingu a vždy dorazil okamžitě. CZ NIC si nikdo z nich nedovolí dát na blacklist ;)

03-registrace-dokoncena

Email s informací o založení účtu

Email o založení účtu vypadá následovně. Obsahuje i elektronický podpis, který vydala Česká Pošta. Té však většina emailových klientů nedůvěřuje, takže se zbytečně nelekejte. V emailu je odkaz na aktivaci účtu. Popřípadě PIN na ruční zadání.

04-potvrzujici-emailAktivace účtu

Pokud kliknete na odkaz, PIN už bude předvyplněný.

05-aktivace-uctuNastavení hesla

Heslo musí mít 8 znaků. Nebudete jej však potřebovat, takže tam nakopírujte nějaký řetězec třeba ze session. Po zadání totiž budete už přihlášeni.

06-silne-heslo

mojeID profil

Po zadání hesla se dostanete na svůj profil. S tím nic není potřeba dělat. Klikněte v menu na Domény a následně Přejít na “Doménová Prohlížeč”.

07-domeny

Doménový prohlížeč

Tady uvidíte všechny domény, které jsou přiřazené k vašemu kontaktu. Celkem přehledné a rychlé rozhraní. Někteří akreditovaní registrátoři by se mohli přiučit. Jakmile se pokocháte svým doménovým portfóliem klikněte na Můj kontakt.

08-domenovy-prohlizec

Můj kontakt

Tak a jsme u konce. Právě tady máte možnost si vypnout zobrazování všech osobních údajů s výjimkou jména a příjmení. Stačí odklikat checkboxy a dát uložit.

09-muj-kontakt

Whois po procesu

Tak a vše u vašeho kontaktu je schováno, přesně jak CZ NIC slibuje. Pokud si projedete různé whois služby anebo používáte Linux, tak uvidíte, že i u domény není nic víc než jméno a příjmení. Takže kdokoliv vás bude chtít oslovit s nabídkou odkupu domény má smůlu :)

10-whois-neverejnyZávěr

Takže snad všechny otázky ohledně skrytí údajů ve whois u .cz domén byly zodpovězeny a dále toto téma nemusíme řešit.

Možná za zmínku ještě stojí, že existují služby, které si uchovávají historické whois záznamy. Tam samozřejmě vše zůstane, takže pokud někdo bude hrabat opravdu pečlivě, tak si vás dohledá. Teoreticky je řešením založit si úplně nový kontakt a ještě než si na něj zaregistrujete jakoukoliv doménu, tak jej ověřit. Popravdě bych to ale asi neřešil.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Jak schovat osobní údaje u .cz domény”

      1. Subreg mi na eu napísal vyslovene, že sa nedá. A nedopátral soms anejakého zoznamu.

        1. Eurid chrání tvoje údaje automaticky. Ve whois není nic. Přímo na stránkách eurid se dá zjistit jen email, ten je navíc vygenerován jako obrázek a chráněn captcha.

        2. pokud .eu vlastni fyzicka osoba, tak vetsinu udaju skryva sam eurid. Ale to neni whois proxywhois proxy je kdy se uplne zakryje majitel .. v pripade CZ/EU to neni mozne diky ADR sporum, protoze pak se poskytovatel whois proxy – jakozto drzitel domeny ve whois muze dostat do nemalych problemu prave v ADR rizeni.

          Proto whois proxy jako takove se poskytuje vesmes pouze u generickych domen (com, net, newgtld, atd..) a urcite skupiny ccTLD ktere nemaji s vyse uvedenym problem

  1. absolutne nerozumiem, preco je taky problem s neverejnymi whois… ved to neznamena ze su anonymne, nedohladatelne pre policiu, iba na to nemoze cumet kazdy.

    1. Jediný rozumný argument, který jsem slyšel je, že součástí whois proxy je nutnost převést doménu na třetí osobu, která bude vedena jako vlastník domény. Ta by si teoreticky mohla doménu nechat.

      1. Jak jsem psal vyse … ten problem neni ani tak v tom ze by si provozovatel whois proxy kradl domeny pro sebe, jako v tom smeru, ze se vystavuje sam vysokemu riziku ktere hrozi ze sporu kvuli tomu co realny majitel s domenou opravdu dela.

  2. Wedos někde psal, že NIC registrátory brutálně podplácí, aby MojID lidem vnucovali. Kolik dali tobě? ;)
    Nicméně je nutné zmínit i druhou stranu mince, že totiž doménu vedenou pod MojeID jen tak lehce nikomu nepřevedete. Budete potřebovat minimálně úředně ověřenej podpis (už si to přesně nepamatuju).

    1. Platilo se nejen registrátorům, ale i provozovatelům eshopů. Někdo tuším psal 50 Kč za ověřený účet. Škoda, že nemají affil mohl jsem z toho taky něco mít :)

Comments are closed.