Jsou externí odkazy z pohledu SEO k ničemu?

Ve svém posledním Google hangout John Mueller opět pěkně rozčeřil SEO vody. No spíše tam hodil pěkný balvan :)

Věřili byste tomu, že externí odkazy na stránce jsou vám vlastně k ničemu?

Na záznamu v 41:17 můžeme slyšet následující otázku:

“If you belong to professional bodies/trade associations, Is there a seo benefit of having external links going to these sites. Also with Content, is there a benefit of referencing external useful sites within your content? If so should they be no follow.”

“Pokud patříte mezi profesní organizace/obchodní asociace, je nějakou SEO výhodou mít externí odkazy na takovéto weby. V kontextu, jsou nějaké výhody v odkazování na externí užitečné weby z obsahu? Pokud ano měli by být nofollow.”

A odpověď

“From our point of view, this is really up to you.

It is not something that we would say that there is any SEO advantage of linking to someone else’s site. But if you think this is a link that helps users understand your site better, then maybe that makes sense.

So regardless of what you are linking to, maybe a manufacturer of something that you have, a trade organization you are active in, general other government site or some other web site that you think makes sense, if that is something that works for users by all means, go ahead and do that.”

Zkráceně: “Neřekli bychom že, je nějaká SEO výhoda v odkazování na web někoho jiného.” a “Odkazujte pokud si myslíte, že to bude užitečné pro uživatele.”

Takže konec odkazování?

Pokud bychom vzali odpovědi doslova, tak nemá cenu odkazovat ven. Špatné odkazy znamenají penalizaci a ty v pořádku žádnou výhodu, tak proč se s nimi namáhat. Dokonce i špatný odkaz vedoucí na podvodnou stránku či obsahující malware, s nofollow vám neprospěje. Proč tedy riskovat? Nezačneme všichni prostě neodkazovat a budeme mít klid? Linkjuice jen pro sebe!

SEO není jednoduché

SEO je komplexní záležitostí. I pokud bychom Johnova slova vzali doslova, tak onpage optimalizace není jen o samotném odkazu. Odkaz je součástí obsahu stránky, anebo určitého bloku textu. Takže jej může i “neviditelně” rozšířit v rámci svých možností, podobně jako třeba obrázek. Po najetí myši, se díky title, objeví popisek. Myslíte si, že i tento Google ignoruje. No můžeme to snadno vyzkoušet, třeba teď hned. Přidal jsem k odkazu na začátku článku, vedoucímu na seopedii, specifický text, který na Google prozatím v tomto znění není. Schválně uvidíme za pár dnů.

Kdo někdy psal články a poctivě do nich dával odkazy na zdroje, tak si určitě všiml, že mu tyto odkazy v podstatě rozšiřují obsah. Názvy článků jsou často plné klíčových slov a pokud nejsou, není problém to upravit. Je přeci jen na nás, jak na zdroj odkážeme. Třeba slovníček SEO pojmů. Takhle pěkně můžete vyskládat zdroje do textu anebo pod článek a máte to.

SEO propaganda

Ok je třeba si také přiznat, že John nám nemůže přímo ve videu říct, že odkazovat na jiné zdroje je fajn a zvyšuje to hodnocení ve vyhledávači, když se použijí ta správná klíčová slova :)

To bychom pak všichni začali spamovat o stošest. Vzpomeňme například, když nám Matt prozradil, že guest posty jsou ok. Do půl roku z toho byl regulérní a ten nejlepší nástroj na linkbuilding :)

Takže se prostě teď všichni zaměstnanci Google musí krotit a mluvit v šifrách a hádankách.

Interní prolinkování

Pokud přemýšlíte jestli výše zmíněné platí i o interních odkazech, tak vás můžu ujistit, že ty fungují hodně dobře a to jak na Seznam tak i Google. Testoval jsem to několikrát na různých webech, CMS, metodách prolinkování atd. Vždy to fungovalo naprosto super. Web si dobře prolinkujte a budete se divit ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Jsou externí odkazy z pohledu SEO k ničemu?”

  1. No Drago zatím teda Google nezareagoval na tvůj pokus, ale je teprve pár hodin od zveřejnění příspěvku, tak uvidíme, samotného mě to zajímá.

    1. Čekal jsem, že tam bude, ale od toho je to test. Ještě uvidíme. Na některé roboty se čeká :)
      ❌ Google (Google Bot 2.1)
      ❔ Google 2 (Google Bot)
      ❔ Seznam (SeznamBot 3.2)
      ❔ Bing (BingBot 2)

  2. Až nebude Google ani Seznam, tak budeme rádi za každý dobrý odkaz na zajímavou informaci. A tak k tomu přistupuju. Nač se trápit stálýma změnama “google blackoxu” :-)

    A z praxe – můj článek http://karelborovicka.cz/2014/08/18-tipu-pro-podnikani/ který měl kolem 800 návštěv přivedl na web Pavla Ungra, Lukáše Pítry, Marcela Kupky kolem 200 lidí. A tím se dostáváme od SEO k Inboundu :) Takže proč sem tahat, jestli linky dělají něco s googlem? na článek lidi chodí z fb, twitteru, z googlu minoritně. A to je OK.

  3. No tak to máme šifrovanou zprávu od Google, u Seznamu to bude úplně jinak a nezapomínal bych na to, že SEO není jen o Google a Seznamu, i když se to tak na našem trhu může jevit. Dobře ozdrojované odkazy smysl mají a pochybuju, že by si Google podkopal to hlavní na čem jeho algoritmus stojí. Koneckonců to už zkoušeli a bez hodnocení odkazů zjistili že jim to nefugnuje.

  4. Na několika webech mi až 90 % trafficu tvoří social + linky, organic na mém největším webu po 2 letech (!!!) dosahuje ubohoučká 2 %. Protože nedělám agresivní linkbuilding, přestože špičkového obsahu je tam dost. Takže Google očividně lže ohledně “content is king” a podobných věcí. Prostě bez odkazů se s organic traffic rozlučte. Navíc relevantní smysluplné odkazy přinesou návštěvnost sami o sobě, takže už proto jsou potřeba.

  5. To som ale niekde v základných princípoch internetu čítala že sa má odkazovať na zdroj informácií. a Každý další článok by mal byť lepšie a lepšie spracovaný (čo je taká nereálna vízia) takže ked sa odkáže na nejaký autoritatívny zdroj tak to pridá bodiky.. Ťažko ale povedať, lebo sama som neskúšala to testovať ani žiadnú konkrétnu štúdiu som o tom nečítala.

  6. Ono se to tak často mění, že kdyby se člověk měl vždy zachovat podle nového “doporučení” nedělá nic jiného než optimalizuje své SEO. Ale o tom to přeci neni ne :-) Nehledě na to, že občas mám pocit že jsou to ze strany CEO Google jen rétorické provokace. Vždy jakoby něco vypustí, aniž by se kdy objevil nějaký důkaz že tomu tak je. Mnohdy to co říkají bude pravda, ale že je tomu tak ve sto procentech si nemyslím.

  7. Pro sledování umístění interních/externích zpětných odkazů webu, můžete například vyzkoušet v základní verzi zdarma http://www.evidator.cz, který se o kontrolu umístění odkazů postará za Vás.

Comments are closed.