Blokování reklam – současnost a budoucnost

Poslední dobou přibývá témat o blokování reklam. Naposledy to bylo v rámci zavedení blokování obsahu v iOS 9 (Safari 9). Všechny překvapilo, že v App Store začaly dominovat různé varianty AdBlock. Například tvůrci aplikace Crystal se pochlubili 100 tisíci staženími během prvních 12 hodin (pak ale aplikaci zpoplatnili). Přijde mi, že velká média se tomuto tématu moc věnovat nechtějí. Možná se bojí o blokátorech psát. Přeci jen většina jejich zisků jde právě z prodeje reklam a navíc u nich bývá reklama i nejagresivnější.

Jak jsme na tom

Určitě přesný počet lidí, kteří blokují reklamu není jednoduchý. Porovnat statistiky AdSense a Google Analytics dnes už nestačí. Moderní programy na blokování reklam jako je Ghostery, nabízí v rámci zajištění větší ochrany dat zablokování i Google Analytics. Mnohé programy to dělají automaticky v rámci blokování javascriptů třetích stran. Přiznejme si to, kdo z vás potřebuje k chodu webu nějaký javascript třetí strany? Tlačítka sociálních sítí? Ty se dají v pohodě umístit na web jako obrázky a aktivovat odkazem. Takže třeba za poklesem návštěvnosti vašeho webu mohou klidně být návštěvníci z nejnovějších programem na blokování reklam.

Moje měření u IT blogu cn130.com ukazuje dlouhodobě 23 – 25 %, Lupa.cz hlásí 25 % a Root.cz dokonce před apelováním na čtenáře 40 % po 30 %.

Že to začínají velká média cítit, ukazuje i TN.cz, která odmítá při zapnutém AdBlock přehrávat videa.

Budoucnost

Pokud pomineme dystopické varianty, kdy EU pod vysokým trestem zakáže používání variant AdBlock, popřípadě tvůrci prohlížečů je nějak přestanou podporovat, tak nám zůstává boj a přizpůsobené se. Boj v podstatě znamená, že vydavatelé obsahu si koupí nějaký drahý balíček, který se jim postará, aby lidé se zapnutým blokováním reklam nic neviděli anebo jen část. Přizpůsobení je udělání reklamy neviditelnou pro blokátory reklam. Zde jsou dvě možnosti jedna je začlenění do obsahu a druhá přechod na jinou „přijatelnější formu“. Právě se začleněním do obsahu mám trochu obavu.

Placené reklamní články jsou jedna věc. Pokud jsou označené či jinak nápadné tak nějak to chápeme. Dobře zpracovaný reklamní článek nám může přinést pohled na službu od zadavatele reklamy. Má zkušenosti a know how, které mu umožňují najít na trhu najít ideální produkt. Proč ne? Problém je však v tom, že většina produktů není ideálních.

Budoucnost nám věští spíše skrytou reklamu všechno druhu. Nebudou to jen reklamní články. Doporučení odkazy, zdroje/podklady pro článek, komentáře anebo propagace produktů v běžných (nereklamních) textech bude jen začátkem. Všechno směřuje k tomu, že buď nebudeme vidět rozdíl mezi tím co reklama je a není, anebo k tomu, že reklama bude naprosto všechno.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Blokování reklam – současnost a budoucnost”

  1. Ja to vidím na tú poslednú možnosť. Reklama je všetko a všade. Len idealista si môže myslieť, že niekto bude platiť hosting, doménu a venovať čas zadarmo na texty, len aby niekomu nezištne poradil. Zak aždou “nezištnosťou” je niečo skryté.

  2. Reklamní článek určite označit, ale javascriptovou funkcí, která je umístěna v soubour /../ads.js. To že to je reklamní článek uvidí ti co neblokují reklamu.

    Jinak zobrazení třeba první půlky článku (na úrovni serveru) je asi jedna z mála možných variant vůči těmto šmejdum.

  3. Přiznám se, že blokuji reklamu. Nenašel jsem web kde by nebylo reklamy jak nasr..o. I na tomto webu je na mě té reklamy moc resp. ta reklama nad titulkem článku mě fakt vadí – nemá nějaké ohraničení (např. jako blok pod článkem – “Pro tento článek ještě lze zakoupit reklamu, která zde zůstane”). Pak bych web dal na whitelist.

    Docela by mě zajímalo jaký zisk přinese jeden čtenář? Tohle se snad nikde nepíše a docela by mě zajímalo kolik by reálně mělo stát předplatné webu resp. jaká cena by odpovídala článku.

    1. Už je to dávno, co jsem to počítal, ale podle metodiky označení “uživatel” GA to vychází na cca 0,77 CZK. Ve výsledku to ale bude méně, protože spousta lidí blokujících reklamu, zároveň blokuje i Google Analytics.

    2. Ten tvůj názor je dle mě zcela špatný. Pokud se ti zdá že tu je moc reklam, tak se jedná spíše o nějakou fóbii nebo pózu. Tady je to naprosto v pohodě a blokování je jen výrazem rebélie.

      1. V mém případě není blokování reklam rebélie. Já jsem k instalaci Adbloku přistoupil až loni (přestože mám internet od roku 1998) a to kvůli přemíře agresivních zvukových reklam, které nejdou jednoduše vypnout. Prostě pohár přetekl a svezli se bohužel i ti slušní… (Google reklamy neblokuju)

        A na druhou stranu, před pár dny jsem narazil na web, který mě upozornil, jestli bych si na jejich stránkách nemohl adblock vypnout. Tak jsem se podíval blíž a spočítal, že se zapnutým adblockem je na stránce šest reklam. Nehodlám tipovat kolik by jich měl, kdybych ho vypnul ;)

        1. Já sice addblock zatím nepoužívám, ale právě kvůli agresivním zvukovým reklamám s tím budu muset začít. Není nad to na sedět na schůzi, kouknout na web a najednou se divit proč mi z notebooku řve reklama.

          Další problém je šíření virů přes reklamy.

          Doufám, že existuje něco co zablokuje jen určitý druh reklam a ty normální to zobrazí.

  4. Jakože sám z Adsense něco mám, tak používám Adblock. Ne kvůli normálním blogům, ale kvůli tomu, že na spoustu magazínů i zpravodajství atd. nelze vlézt bez toho, aby na mě vyskákalo několik agresivních reklam a obsah se krčí kdesi v koutě. S mohutným nárůstem vlezlých a otravných praktik logicky roste i počet blokujících uživatelů. Na spoustě webů už je míň prostoru na obsah jak na reklamu – takoví si nemají co stěžovat. Jde to i jinak, třeba dělat kvalitní obsah a šikovně využít affil, víc využít PR články, udělat placený obsah atd. Někdo chápe reklamu jako nutné zlo k uživení, jiný chápe obsah jako nutné zlo a nosič pro všudypřítomnou reklamu. Argumentovat v takovém případě vražděním internetu a podobně je krapet mimo mísu…

  5. Dlouho jsem se tomu bránil (nechci nikomu brát jeho chleba), ale právě jsem začal používat Ublock (náhodně vybranou extenšnu Chromu). Stránky co zbíraly 1 giga RAM teď zabírají 300 mega.

  6. Mě bylo řečeno jedním uživatelem, že blokuje protože ho reklamy odtěžují. Tak jsem se ho zeptal jestli se těší až mu zákazník řekne že ho obtěžuje mu zaplatit za práci…

    1. ja pouzivam adblock, protoze me taky otravne reklamy obtezuji. Donutilo me to, ze kdyz jsem chtel na neco kliknout otevrelo se mi neco jineho nebo me to hodilo na jinou stranku. To je dost otravne, blikajici reklamy kdyz clovek cte text jsou taky otravne a o zvukovych prasrnach ani nemluvim. A vas komentar Stando je velice dementni, protoze proc bych mel platit (tim myslim ze mi vnucuji reklamu) obsah, ktery nabizi zadarmo? At z toho udelaji placeny obsah s ti neni problem. Kdyz to nemuzou delat zadarmo, tak at to nedelaji. To ze jdu nekam pro informace neznamena ze me musi neco otravovat. Wikipedie bez reklam taky zije, protoze kdyz je obsah kvalitni neni problem za nej zaplatit. A proc je vas komentar dementni je to, ze nelze prirovnavat neco co je zadarmo k placeny praci. Kdyz si domlouvate praci prece to nedelate zadarmo, ale jasne vite kolik za to dostanete. Kdyz budete delat neco zadarmo, tak to ze neco dostanete je jen bonus. A uprimne platit nekoho za informace treba Blesku je absurdni asi nejen pro me.

Comments are closed.