Facebook plánuje “To se mi nelíbí” tlačítko protože ho potřebuje

Vždy mě udivovalo jak si může Facebook vystačit s tlačítkem To se mi líbí. Dokonce jsem si jednu dobu myslel, že to je ideální a dokonalý způsob pro hodnocení. Tím že odeberete lidem možnost s názorem nesouhlasit, tak v komunitě vzniknou jen “dobré” názory. Některé budou dobré méně a jiné více. Prostě super vysmátá komunita, kde to nejhorší co se může stát je, že vás budou ignorovat. A samozřejmě náročnost kliknutí na jedno tlačítko vs vybrat si ze dvou je někde jinde.

Tento koncept jsem se pokusil několikrát aplikovat u různých projektů jako formu hlasování. Dokonce i tady na 404M jste mohli hodnotit jednu dobu domény druhých pouze plusy. Jen pro zajímavost fungovalo to. V článcích Vaše .cz domény na prodej bylo více nabídek, než když hlasování chybělo anebo byla možnost negativního hlasu.

Možná tomu bude těžké uvěřit, ale i na Facebooku se občas objeví příspěvky, které neslouží k prezentování svého názoru, u kterého pisatel očekává pouze pozitivní reakce. Například když někdo na FB hodí fotku týraného zvířete, které vyfotil. Dát najevo svou solidaritu tlačítkem To se mi líbí, asi není to pravé ořechové.

Facebook se proto rozhodl, že je třeba nějaké další tlačítko. Ačkoliv jej poměrně dlouhou dobu odmítal. Osobně si nemyslím, že Facebook přidá “To se mi nelíbí” ale spíše něco jako “Jsem zklamán”, “Rozhořčilo mě to” anebo “Souhlasím s autorem”. Prostě aby dané tlačítko nešlo “zneužít” k vyjádření negativního názoru. Nedalo se použít třeba k šikanování.

Ať už to bude jakkoliv, bude to mít dopad na celý Facebook ekosystém. Od přátelství až po inzerci. Pokud je FB zdrojem vaší návštěvnosti v nezanedbatelné míře doporučuji nový trend sledovat a připravit se na něj.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Facebook plánuje “To se mi nelíbí” tlačítko protože ho potřebuje”

  1. z FB bude skvělej p*delník, haters získají novou moc, kyberšikana dostane novej rozměr, spoustu vztahů ztroskotá na nepochopení příspěvku…
    Ne, přeháním, ale ty tlačítkový války budou “mazec” :)

  2. Právě to se mi nelíbí by bylo dobrý. Když se mi to nelíbí rád zveřejním svůj názor.

  3. Také niečo ako tlačítko vo forme dislike to byť nemôže lebo to si ani nedokážem predstaviť o by sa potom z FB stalo. Ale ako píšeš Drago v článku dúfam že to bude trošku v nejakom inom význame že napr. ,,I agree with autor´´ alebo niečo také. Som veľmi zvedavá ale moc sa neteším.

    1. z akeho dovodu by som mal mat na vsetko iba pozitivny nazor? niesom slepe slniecko, aby sa mi vsetko automaticky pacilo… podla mna, objektivny clovek vyjadruje viac negativnych nazorov, pretoze identifikacia problemu je prvy krok k jeho vyrieseniu.

      ale ako pise drago, fb dislike na 100% neprida

  4. Ono to takhle nebude, žádná dvě tlačítka. Bude to fungovat vlastně stejně jako doposud, jen Facebook ti dá u publikování možnost změnit text na talčítku. Takže buď se pak bude ukazovat “Like” nápis nebo “Dislike” nápis a to je celé.

  5. Je to určitě posun dopředu, protože tak FB může díky uživatelům sestřelovat placené lajky, které vystřelují spam příspěvky dopředu a naopak to také lépe podpoří kvalitu virálních příspěvků.

Comments are closed.