Velký test APNIC Labs ukázal blokování některých domén i podíl vyhledávačů na trhu

APNIC Labs ve spolupráci s Google AdWords provedli velký test, který měl ukázat dostupnost a fungování různých TLD napříč celým světem. Jejich hlavním cílem bylo zjistit jak se ujaly nTLD ve světě a zdali všechno funguje jak má. Více jak 36 milionům uživatelů napříč celým světem zobrazily v rámci Google AdWords 5 různých URL a sledovali jak se s tím popere DNS a jejich prohlížeč.

Rozsah testu

  • Celkem různých domén k dispozici: 304 (jednalo se o icann.tld, 10 z toho byly IDN)
  • Celkem zapojených uživatelů: 36.641.711 z toho úspěšných 21.243.530
  • Celkem otestovaných domén: 184.031.694 z toho úspěšných 106.217.646

Velké množství testů nesplnilo různé podmínky a výsledky byly vyřazeny. I tak však zůstalo poměrně značné množství spolehlivých výsledků.

Vhodné kandidáty pro test vybíral vždy Google.

Aby mohla být TLD zařazena do testu, muselo jí vyzkoušet alespoň 299 tisíc různých uživatelů.

Podíl prohlížečů

Při testu se zaznamenával i prohlížeč, aby se dal vyhodnotit jejich vliv na funkčnost například IDN domén. Díky tomu se podařilo také zmapovat jejich podíl na trhu.

  • Chrome – 78 %
  • FireFox – 12 %
  • MSIE – 6 %
  • Opera – 3 %
  • Safari – 1 %

Myslím si že 21,2 milionů uživatelů je nadstandardní vzorek, aby se dal brát vážně. Podíl Chrome je opravdu dominantní a nezbývá než gratulovat Google k ovládnutí trhu.

Problémy s Adobe Flash

Při testování jak zvládá Adobe Flash a jednotlivé prohlížeče komunikovat s IDN doménami se ukázal velký problém u IE a FireFox. U obou dosahoval počet chyb 90 %. Chyba bude zřejmě někde mezi Flash engine a prohlížečem. Ostatní prohlížeče měly úspěšnost přes 95 %.

Naproti tomu stejný test provedený s HTML5 proběhl v pořádku. Bližší technické informace najdete v samotné studii, která je pod článkem.

Blokované domény

V rámci testování bylo zjištěno, že doména .sexy je s největší pravděpodobností blokována v Iránu. Respektive ne samotná doména, ale obsah z ní, který směřuje k uživateli.

Dále obsah národní domény Izraele (.il) může být blokován v Iránu a Sýrii. Některé testy ukázaly, že DNS odpovídá, ale samotný obsah nebyl nalezen. Což by nasvědčovalo blokování nějakým HTTP proxy serverem. Z 116 testů se k uživateli v Iránu dostal obsah v 7,76 % případů. V Sýrii to pak bylo ze 110 testů 14,55 %.

Závěr

Nějaké blokování internetového obsahu se vesměs dalo čekat, ale že bude mít Chrome 78 %? To jsem tedy nečekal.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Velký test APNIC Labs ukázal blokování některých domén i podíl vyhledávačů na trhu”

  1. No nevím jestli blížící se monopol Chrome – mimo jiné i díky Androidu v mobilech a tabletech, kde se uživateli vnutí stejně jako dřív IE ve Windows – je zrovna radostná událost. S ohledem na šmírovací choutky Googlu a krajně neetické (a většinou nezákonné) praktiky typu sledování kamery a mikrofonu přes Chrome a další prasárny to rozhodně není pro uživatele důvod k oslavám.

    Flash ve FF blbne, ale obvykle začne blbnout po aktualizaci samotného Flashe. Nikdy se mi nestalo, že by začal blbnout po aktualizaci FF. Takže chyba bude spíš u Flashe, resp. v nějakém nevhodném využití HW zdrojů.

  2. Pochybuji o správnosti čísel podílů prohlížečů. Přeci jen sám píšeš, že testovací vzorek vybíral Google…
    Když chceš požadovaný výsledek, vyber si správnou skupinu. Platí to u statistiky a výběru testovacího vzorku či reprezentativního vzorku a stejně to platí třeba i u výběru poroty při soudech v USA. ;-)

  3. Mne sa tiež nezdá že by bol chrome až taký dominantný ale stačí ked kuknem do google analytics a na vzorke pár stotisíc návštevníkov mi to ukazuje že chrome používa niečo vyše 60% ľudí.

Comments are closed.