Z letního úklidu nefunkčních odkazů vzešlo 69 tipů na zajímavé domény

Existuje nespočet možností jak najít zajímavé domény a stejně tak jak získat zpětný odkaz. Je však zajímavé v kolika případech se linkbuilding a domaining propojují. To je případ i mého letního úklidu nefunkčních odkazů na 404M.

Pomocí pluginu Broken Link Checker jsem prošel několik tisíc odkazů ze 404M. Ty nefunkční pak smazal. Předtím jsem si ale uložil, ty které plugin označil jako chybu Server nenalezen, protože právě takto se označují potenciálně volné domény ;)

A proč jsou tyto domény zajímavě?

  • Někdo už si je alespoň jedenkrát vybral a zaplatil za ně.
  • Pro někoho byly tak důležité, že si je dal do podpisu v komentáři.

Ve většině případů takovéto domény mají nějakou historii, ranky a právě i zpětné odkazy. Je to něco jako lidský filtr jestli je doména zajímavá.

Broken Link Checker

Tento plugin je úžasný. Umí odkazy pravidelně procházet, kontrolovat a v případě že některý nefunguje jak by měl, tak jej označí a zkontroluje s časovým odstupem několikrát. Pokud opakovaně odkaz nefunguje přidá jej na seznam a nechá na vás co s ním uděláte.

Jeho jedinou nevýhodu je, že poměrně slušně vytěžuje systémové zdroje. Testování na pozadí pak značně zpomaluje práci v administraci WordPress. Proto je dobré nastavit si, aby kontrola probíhala jen, když je otevřená administrace a nechat jej pracovat v nočních hodinách. Jinak jej ponechat neaktivní.

Co s daty

Postupně vám vygeneruje seznam nefunkčních odkazů a přesměrování. Přesměrování jsou většinou různé redirekty variant www/bez www a http/https. Dále se jedná o zkracovače URL, které někdo používá v rámci komentářů. Samozřejmě záleží i na vás, jaké odkazy používáte v článku. Ovšem přítomnost redirektů může také poukazovat na změnu obsahu domény a následného přesměrování.

Co se týká samotných nefunkčních odkazů je to už na vás. 404 a 403 většinou znamenají změnu obsahu. Můžete například upozornit majitele webů ať si vše dají do pořádku anebo sami odkazy upravit. Broken Link Checker vám s úpravou odkazů pomůže. Chyby 50X většinou znamenají problém s .htaccess. Ačkoliv tato chyba často ukazuje například na přetížení či vyčerpání systémových prostředků, plugin provádí testy opakovaně v časových rozestupech, takže v tomto případě se jedná o něco jiného.

Pak tu máme server nenalezen. Tyto odkazy většinou směřují na domény bez DNS záznamů, což je případ i volných domén.

Jak je ale hromadně ověřit?

Výsledkem bylo něco přes stovku domén. Většinou všechno ověřuju přes GoDaddy bulk check, který umí až 500 domén, během několika vteřin. Jenomže jak se jedná o různé TLD, tak buď je neumí anebo vrací falešně pozitivní výsledky. Naštěstí máme v ČR registrátora, který poskytuje také hromadné ověření domén a nedělají mu problém vůbec žádné koncovky, které registruje. Zvládne většinu ccTLD a dokonce umí takto testovat i nTLD. Přitom je jedno jestli to tam nahážete všechno naráz. Jen ten formulář má pěkně schovaný. Takže až budete potřebovat hromadně ověřit velké množství domén, tak zkuste czechia.

No a co se týká ranků, použil jsem ranky.cz. Důvod je, že zároveň ukazuje i whois a u některých TLD jsem si chtěl ověřit jestli mi i czechia nevrátila falešně pozitivní výsledky. Což se nestalo. Jinak na to mám vlastní nástroje.

Seznam volných zajímavých domén

Takže zde je kompletní seznam volných domén, které mi z testování vyšly. U každé doporučuji provést ještě vlastní výzkum. Například si ověřit jestli na ní nebyl jen nějaký redirekt, kterým získala ranky. Projít historii v archivech atd. Myslím, že některé příjemně překvapí.

doména gpr srank
4apple.cz 0 0
angermanagement.cz 0 1
annoonline.eu 0 0
babicovydobroty.info 0 1
besthry.cz 0 0
bigstudio.cz 2 1
botyconverse.cz 0 0
clipni.cz 1 1
coralclub.cz 0 0
damske-hodinky.eu 0 0
dlouhachvile.cz 0 1
dlouhachvile.cz 0 1
doktorzdarma.cz 0 1
extracounterstrike.dk 0 1
extracounterstrike.es 1 1
extracounterstrike.info 1 1
extracounterstrike.net 1 1
extracounterstrike.pt 1 1
f1nance.cz 0 1
facebook-online.cz 0 1
fipor.cz 0 1
furtherit.org 0 0
gamesis.eu 0 0
ggbook.cz 0 1
gta5cz.eu 0 0
hiphopklipy.cz 0 0
horoskop2013.cz 0 0
chci-levne-letenky.cz 0 0
i-pojisteni.com 0 1
idoplnky.eu 0 1
ichorvatsko.info 0 1
jak-se-ucit.cz 2 1
krasne-holky.cz 0 0
kuponcentrum.cz 0 0
kvalitnidekorace.cz 2 1
lesticky.cz 0 0
linkfarm.cz 0 0
luxusni-sperky.net 0 0
macecha.com 1 1
mini-notebooky.cz 0 1
mobilvyzvaneni.cz 0 1
modafactory.cz 0 0
motokuryr.cz 0 0
netovnik.cz 0 0
ninjafruit.cz 2 1
obrazkynalide.cz 1 1
okregistrace.cz 1 1
onlinerpg.cz 0 0
pasivni-domy.biz 1 0
penezni.info 0 0
podnikaniveu.cz 0 1
pokermaster.cz 0 0
premiumcash.cz 2 0
prtipy.info 0 1
pruhlednepujcky.cz 0 0
Pujckykazdemu.eu 0 0
punkfan.cz 0 1
rail-nation.eu 0 0
relvis.com 0 0
samolepky-kvetiny.cz 0 1
smejse.eu 0 0
sms-pujcka-ihned-na-ucet.eu 0 1
spider-solitaire.eu 2 1
svatebni-dekorace.eu 0 0
t-blog.cz 0 1
tomasveneny.cz 0 0
vaclavtravnik.cz 0 1
zapnout-seo.cz 0 1
zlatedomeny.cz 0 0

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Z letního úklidu nefunkčních odkazů vzešlo 69 tipů na zajímavé domény”

  1. webmaster: Nemáš zač- ale já věděl že tu doménu mám dat radši do aukce :)

  2. Nebylo by jednodušší použít XENU? Je to desktop program, takže nevytěžuje server a běží u tebe v PC. A výsledek je stejný – vyhodí chybné url. Bez problémů zvládá testovat i desítky tisíc podstránek…. . Používat plugin mi připadá velice neohrabané řešení.

    1. Xenu znám a používám. Že nevytěžuje server není tak celkem pravda. V podstatě se s ním dá v pohodě nasimulovat lehký DoS, pokud je WP neoptimalizovaný :) Naopak pokud používáš cache tak ti u každé stránky vytvoří cache soubor, což u webu s tisíce stránkami je celkem znát :)
      Dále Xenu ti sice vytvoří seznam stránek, kde je vadný odkaz, ale už ti nepomůže s jejich opravou, popřípadě mazáním a musíš to dělat ručně. Plugin zmínění v článku toto umí na jedno kliknutí, popřípadě zaškrtneš checkboxy a dáš hromadnou akci.

  3. Když tu doménu koupím a přesměruju přes poskytovatele na jiný svůj web, pomůže to ranku tomu webu nebo se spíš vyplatí něco vybudovat na dané doméně?

  4. tom: ranky bych moc neresil (PR je mrtvy a nic moc krome prodeje odkazu neresi, SRANK nevim zda se presune) , presmerovani muze byt, nicmene vhodnejsi je na domene udelat aspon microsite a z nej smerovat odkazy na tvuj web, pokud se tedy nejedna o domena s type-in trafikem nebo s vysokou navstevnosti (coz vylistovane domeny urcite nemaji)

Comments are closed.