ICANN se rozhodl zařadit .onion mezi chráněné TLD

ICANN provedl možná jedno z nejkontroverznějších rozhodnutí vůbec. Zařadil doménu .onion do speciálního seznamu TLD, které nelze a ani nikdy nepůjde delegovat do DNS. Mezi takové výjimky patří třeba .example, .localhost, .test anebo třeba example.com. Kompletní seznam najdete zde.

Co je .onion doména

A čím je .onion tak výjimečná? Používá se pro weby v rámci projektu TOR. Pokud máte máte nainstalovaný speciální prohlížeč anebo stačí i doplněk do prohlížeče, můžete se podívat do temného zákoutí internetu, kde je povoleno naprosto vše. K takovémuto obsahu se navíc připojíte zcela anonymně. Projekt TOR je vymyšlen poměrně důmyslně. Jednotlivé servery, přes které se připojujete si předávají požadavky na obsah, ale už ne od koho požadavek přišel. Navíc je vše šifrováno.

Zjednodušeně to v akci vidíte na následujícím obrázku.

jak-funguje-tor

Vystopovat takovýto provoz by teoreticky nemělo být možné, pokud uživatel neudělá chybu. Například nemá v počítači malware anebo Windows 10 :)

TOR se používá hlavně k anonymnímu připojení do internetu, ale .onion domény umožňují i schovat obsah v něm obsah. Jak asi tušíte většina takového obsahu je nelegálního. Ale kam jinam to dát že? Všechno legální je na běžně přístupném internetu.

V každém případě primární určení TOR je anonymní přístup k internetu.

Kontroverzní rozhodnutí

Nikdo nedokáže odhadnout kolik obsahu se vlastně nachází na .onion doménách. Pokud by však nějaká společnost získala .onion doménu v rámci programu nTLD, znamenalo by to krom výdělku na návštěvnosti, také ohrožení svobody. Pokud v současné době nejste připojeni přes TOR a zadáte .onion doménu, tak se nikam nedostanete. Kdyby ale existovala regulérní .onion doména a neměli byste puštěný TOR, dostanete se na “falešnou” stránku, odkud už by vás mohli vystopovat.

Prostě .onion domény nesmí padnout do “špatných” rukou a tak se ICANN rozhodl je vyřadit. Otázkou je však, jestli tím nezasáhl někomu do práv. Máme tu společnosti, které používají v názvu onion. Co když se některá společnost rozhodne soudit a vyhraje to?

Názory na svobodu se také často mění. TOR může upadnout v nemilost anebo budoucí vedení ICANN podlehne politickým tlakům a ze speciálního seznamu jí vyškrtnou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup