To do listy, vedro a tak věci kolem

Za posledních několik měsíců se mi nějakým záhadným způsobem podařilo zlepšit pracovní morálku. Stíhám víc věcí naráz a dokážu se přinutit i do projektů, které už jsem původně nechtěl dělat.

To do listy

Určitě pomohly to do listy. Ty jsem si začal dělat spíše z důvodu, že jsem zapomínal. Byrokracie, pracovní i osobní věci. Nějak se to nahromadilo a když to máte v to do listu, tak to vezmete pěkně od shora a nic neodkládáte. Zjistil jsem, že pomáhají i v produktivitě. Vždy když uvidím zajímavý článek anebo mě napadne, co bych mohl napsat, analyzovat, vyzkoušet, využít tak si to dám do to do listu. Momentálně mám dva primární a sekundární :)

Původně jsem používal open office calc (open source Excel) s naprogramovanými funkcemi na upozorňování. Ale i přes dropbox to nebylo úplně ono. Místo toho jsem přešel na Trello a to mi vyhovuje. Doporučuji zkusit.

Vedro a produktivita

Nevím jak je to u vás, ale já kvůli vedru vstávám dřív. Sice jsem si vyrobil domácí klimatizaci (nechám zmrazit vodu v plastových nádobách a pak dávám cihly před ventilátor), ale prostě je tu vedro. Navíc kvůli výměně oken a zateplování, které mě donutili vzít si 4 dny nucené dovolené :/, nemůžu mít otevřená okna, pokud nechci dvakrát denně uklízet.

Už předtím jsem zjistil, že dokážu dělat maximálně 8 hodin, pak mi to přestává myslet. Odpoledním zdřímnutím a večerním zaběháním se dá tato doba protáhnout, ale není to ono. Na druhou stranu u programování mi to nevadí, na to jsem přišel před nedávno. A to se dostáváme k tomu zajímavému :)

Tak věci kolem

Někteří z vás si pamatují, že jsem dělal různé seznamy hledaných slov a přiřazoval k nim hodnoty z Google a Seznamu. Je to však časově poměrně náročné. Poslední seznam před pár lety se mi ani nepovedlo dokončit. V tabulce jsem měl přes 430 tisíc keywordů a než to robot prošel už byly hodnoty neaktuální (celkem na tom pracovali 3 crawleři). Tak mě napadlo, že bych mohl prostě udělat víc robotů na VPS, kde by jely 24 hodin denně, s komplikovanější architekturou přerozdělení práce. Na papíře to vypadá celkem hezky. Teď musím jen vyřešit VPSka s LAMP + CRON. Se správou serveru nemám žádné zkušenosti.

Mno pak mě ale napadlo, že když už budu mít taková data možná by stálo za to trochu ještě přitlačit. S dostatkem VPS není problém natahat další data a kombinovat to až z toho vyleze něco šíleného :)

Třeba k současným 422 tisícům (robot stále ještě shromažďuje) keywordům zjistit kdo k nim drží pozic ve vyhledávačích. Dneska jsem dal dohromady prototyp na localhostu na několika stovkách keywordech. Představte si, že ze cca 76 tisíc výsledků na Seznamu jsou jen dva směřující na IDN domény. Což je stejný počet jako na .guru doménách. Doména .xyz je jen jedna, stejně tak .club. No uvidím až zprovozním Google. Tam je k dispozici tuším nějaké API.

No dám určitě vědět jak to pokračuje. Prozatím posílám menší vzorek od robota sběrače hledanosti. Prozatím má hotovo hotovo cca 38 % a už to sbírá dva týdny, takže část bude neaktuální. Musím hold zapracovat na těch VPS


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “To do listy, vedro a tak věci kolem”

  1. Trelo som už viac krat videla že ho niekto odporučal … ja na to do listy a na zapisovanie všeličoho čo ma napadne využívam google keeps dá sa to pekne synchronizovať online. A viacero večších vecí si plánujem v dokumentoch google drive. V takýchto horučavách sa oplati vstávať veľmi skoro ráno a pracovať kým je chladnejšie … po obede si pospať a potom zase neskoro do noci pracovať, ked je chladnejšie.

    1. Presne takto to robím ja. Vstrávam medzi piatou a šiestou ráno, pracujem a keď stúpne vonku teplota, tak zváram okná, aby som nepúšťal dnu teplý vzduch. Po návrate z mesta (z kancelárie a obeda) si po tretej zriemnem asi hodinku a okolo šiestej večer sa opäť púšťam do práce, od deviatej už aj vetrám a robím do polnoci. Výrazne to zvyšuje výkonnosť aj produktivitu.

  2. S tím vedrem je to neskutečnej boj, pracuju v plechový fabrice, kde ohřátí zvenku je nehorázně rychlý a při pohybu po fabrice střídám vedro s klimatizovanou kanceláří, no energii to vysává náramně. Člověk pak přijde domů a k jakýkoliv tvorbě po práci už prostě není chuť a energie. Mám rád léto a tohle počasí mi nevadí, ale jak jde o práci, jak říkáš, těch 8 hodin je velmi dostačujících a pro mě poslední týdny dost vyčerpávající…

    Good luck Drago!

  3. Taktéž jsem začínal s Trellem, poté jsem přešel na Asanu. Přijde mi to intuitivnější, určitě stojí za vyzkoušení ;)

  4. A co takhle cloud? toto je přesně jako dělané na cloudové řešení. Ten od amazonu bude asi nejlepsi.

      1. a kolik je na jednu ip povoleno takovychto dotazu na strycka seznama? diky

        1. Odhadoval bych to na minutový limit, podle průběžných banů. Momentálně mi to jede na 30 dotazů za minutu. Což by byly týdny na zkompletování.

  5. Todo listy mi taky zvyšují produktivitu :-) Ty moje jsou v programu Connectedtext (personal wiki).

  6. Ten vzorek je pěkný, těším se na celý seznam. Pokud si píšeš do “To do listu” seznam zájemců o něj, tak se hlásím :)

    1. Díky za zájem. Musím to nějak vymyslet, denně zvládne můj robot projít jen jednotky procent :/

  7. My používáme Wunderlist. Výhodou je možnost práce v týmu (sdílení a delegování), multiplatformnost včetně webového rozhraní a moc se mi také líbí propojení se Sunrise. A v neposlední řadě je to také velmi dobře udělané, zvláště na MacOS je ovládání dovedeno k dokonalosti.

  8. Používám 7 stickies, zobrazuje se mi na ploše.

Comments are closed.