Panda a Penguin nejsou penalizace

Velmi zajímavý článek Panda and Penguin Are Not Penalties vyšel na SearchEngineWatch.com. Autorka jej postavila na pravidelných hnagoutech s Johnem Muellerem, který víceméně přebral roli Matta Cuttse. Pravidelně odpovídá webmasterům na otázky kolem SEO.

Ale zpět k článku. Autorka zmínila hned několik příkladů, kdy John opravil tázající se webmastery, když použili termín Panda penalty anebo Penguin penalty. Často zmíní, že se nejedná o penalizace ale algoritmy.

“From our point of view, Penguin isn’t a penalty. It’s essentially a search quality algorithm… a penalty is something that is done manually.”

Z pohledu Google není Penguin penalizace. Jedná se o vyhledávací algoritmus posuzující kvalitu. Penalizace je něco, co provádějí pracovníci Google ručně.

Je pravda, že se vedlo hodně diskuzí o tom jak vlastně Penguin a Panda “penalizace” probíhá. Někdo tvrdí, že dojde upozornění, jiní zase že ne. Pravda by mohla být klidně někde uprostřed. Pracovníci Google totiž “známku” od Pandy a Penguina vidí. Takže se i na základě dat, které mají mohou rozhodnout zdali penalizaci udělí. Ostatně Penguin “dává” penalizaci za špatné odkazy a v nejhorším se řeší přes disavow tools. No a příklad špatných odkazů najdete ve zprávě v GWT.

V článku je použito velmi zajímavé slovní spojení označující Tučňáka a Pandu, které mě opravdu zaujalo. Mělo by se jim říkat algoritmické filtry. Google tyto algoritmické filtry může spustit, projdou weby a oznámkují je. Nevím proč ale trochu mi to připomíná ztracený Google Page Rank :)

Takže co bychom si měli z článku odnést?

  • Manuální penalizaci provádí člověk. Pracovník Google webspam týmu. Tučňák a Panda jsou automatické záležitosti a web nepenalizují.
  • Pokud dostanete manuální penalizaci můžete požádat o znovuposouzení. Na vše se opět podívá člověk a žádost buď přehodnotí anebo zamítne. To znamená, že penalizace může být i snížena.
  • Proti algoritmickému filtru není možné se odvolat žádostí o znovuposouzení. Je třeba počkat na přepočet.
  • Dle článku nemáte možnost v GWT zjistit, že jste neprošli přes algoritmický filtr. To vidí jen zaměstnanci Google.
  • Zároveň nevíte, zdali jste provedli dostatek “úklidu”. Nemáte tušení jestli to bylo dostatek a dalším algoritmickým filtrem váš web projde.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Panda a Penguin nejsou penalizace”

Comments are closed.